Τάξη στο χάος των «μηνυμάτων – σκουπιδιών»

Τάξη στο χάος των «μηνυμάτων – σκουπιδιών»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε σε ένα σημαντικό βήμα αυτήν την εβδομάδα, στην προώθηση της νέας οδηγίας της για τα «σκουπίδια – μηνύματα» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία καθιστά παράνομα εφόσον ο αποδέκτης του δεν επιθυμεί την παραλαβή τους. Ωστόσο παραμένουν αρκετά ερωτήματα ανοικτά σχετικά με την ισχύ του νόμου και τον εντοπισμό των αποστολέων των «σκουπιδιών – μηνυμάτων», από τη στιγμή που η πλειοψηφία των εισερχομένων στην Ευρώπη αυτού του είδους των μηνυμάτων προέρχονται από άλλες περιοχές του πλανήτη.

Εως ότου υπάρξει μια κοινή διεθνή δράση επί του θέματος, οι αξιωματούχοι της E.E. εκφράζουν την ανησυχία τους και θεωρούν ότι οι «σκουπιδοαποστολές» είναι αδύνατον να ελεγχθούν πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που οι προτάσεις εκ μέρους των ΗΠΑ και της Ασίας για τον έλεγχο των «σκουπιδιών» βαδίζουν προς την εσφαλμένη κατεύθυνση.

Συναίνεση καταναλωτών

Η E.E. είναι μεταξύ των πρώτων κυβερνητικών φορέων που υιοθετούν συγκεκριμένη νομοθεσία για να καταστήσουν παράνομη την αποστολή «σκουπιδιών – μηνυμάτων». H νομοθεσία λέει ότι από τον προσεχή Οκτώβριο ηλεκτρονικά μηνύματα με εμπορικό περιεχόμενο θα μπορούν να αποστέλλονται μόνον όταν οι καταναλωτές επιτρέψουν με δική τους συναίνεση την αποδοχή αυτού του είδους της επικοινωνίας. Οι κανόνες της E.E. -που προτάθηκαν αρχικά από τον επίτροπο Ερκι Λιικάνεν το 2000 και καλύπτουν όλες τις μορφές ηλεκρονικής επικοινωνίας, περιλαμβανομένων και των γραπτών μηνυμάτων με κινητό τηλέφωνο- έγιναν ευρέως αποδεκτοί ως απαραίτητο βήμα στην καταπολέμηση της πλημμυρίδας των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί άρχισαν να διαπιστώνουν ότι αν οι ΗΠΑ και η Ασία αποτύχουν στη λήψη μέτρων για να σταματήσουν την ανεπιθύμητη αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η ροή τους θα παραμείνει ανοικτή, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην αποστολή και λήψη νόμιμων μηνυμάτων, τόσο σε μεγάλες επιχειρήσεις όσο και σε παροχείς υπηρεσιών Ιντερνετ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι καθημερινά αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περί τα 10 δισεκατομμύρια «σκουπίδια – μηνύματα» με κόστος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Επιπλέον, εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπως η ολλανδική XS4ALL, επισημαίνει ότι τουλάχιστον το 50% των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που διεκπεραιώνει είναι «σκουπίδια», το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μπλοκάρει πριν φθάσει στο «κουτί ηλεκτρονικής αλληλογραφίας» των συνδρομητών της. H πλεονάζουσα διακίνηση μηνυμάτων αναγκάζει την εταιρεία να αγοράσει περισσότερους servers (ηλεκτρονικές μονάδες αποθήκευσης μνήμης), ενώ 14 από τους 250 υπαλλήλους της ασχολούνται αποκλειστικά με τα «σκουπίδια – μηνύματα».

Η νέα νομοθεσία της E.E. αναμένεται να βάλει σε κάποια τάξη το μπλοκάρισμα της εγχώριας αποστολής «σκουπιδιών», αλλά θα αφορά μόνον τις ευρωπαϊκές χώρες. Οπως όμως επισημαίνει ο Στιβ Λίνφορντ, διευθυντής του «Spamhaus», ενός βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ειδικεύεται στο μπλοκάρισμα των ανεπιθύμητων μηνυμάτων, αλλά και στον εντοπισμό των αγνώστων αποστολέων τους, η πλειοψηφία των «σκουπιδιών» προέρχεται από Αμερικανούς αποστολείς οι οποίοι δρούν έξω από τις ΗΠΑ, κυρίως στην Κίνα ή την Αργεντινή. Οι ΗΠΑ προτίθενται να υιοθετήσουν νόμους για την αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, αλλά ο Λίνφορντ και άλλοι στην Ευρώπη θεωρούν ότι οι νόμοι αυτοί ουσιαστικά θα νομιμοποιούν την αποστολή «σκουπιδιών».

Η Κίνα, από την πλευρά της, περιμένει να δει τι θα πράξουν οι ΗΠΑ επί του θέματος και μετά θα αποφασίσει. Αν οι ΗΠΑ και η Κίνα υιοθετήσουν αυτού του είδους ρύθμιση αποστολής μηνυμάτων, ο Λίνφορντ προβλέπει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το μπλοκάρισμα των «σκουπιδιών» μηνυμάτων θα τεθεί ακυρωθεί στην πράξη, με τους Ευρωπαίους να δέχονται τελικά ακόμη περισσότερα «σκουπίδια – μηνύματα».

Ο Λίνφορντ εκτιμά ότι έστω ένα μικρό ποσοστό των αμερικανικών επιχειρήσεων αρχίσει να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα σε ευρωπαϊκές διευθύνσεις, κάθε καταναλωτής της Γηραιάς Ηπείρου θα λαμβάνει περί τα 230.000 εμπορικά μηνύματα την εβδομάδα και θα πρέπει από μόνος του να απαντά στο καθένα για να αφαιρέσει την ηλεκρονική διεύθυσνή του από τον κατάλογο παραληπτών.

Ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος και της ανησυχίας για την αμερικανική στάση είναι η απόφαση Βρετανών βουλευτών όλων των κομμάτων να πραγματοποιήσουν ταξίδι στις ΗΠΑ τον προσεχές φθινόπωρο ώστε να συζητήσουν το θέμα και να εξευρεθεί λύση, ενώ ο επίτροπος Λιικάνεν επισήμανε ότι απαιτείται οπωσδήποτε διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή