H διαφθορά α λα τουρκικά…

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι της τουρκικής κυβέρνησης δίνουν τελευταία νέα χροιά στο νεποτισμό και τη διαφθορά στην Τουρκία. Τα πρόσφατα ανδραγαθήματά τους, μάλιστα, εξέπληξαν ακόμη και όσους πιστεύουν ότι σ’ αυτήν τη χώρα «οι άνθρωποι είναι δεμένοι και τα σκυλιά ελεύθερα». H κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της διαφθοράς, με πρόεδρο έναν κυβερνητικό βουλευτή, ύστερα από μια καλή αρχή την οποία όλοι εγκωμίασαν -διατύπωσε δεκάδες κατηγορίες για διαφθορά, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, εναντίον υπουργών, πολιτικών και επιχειρηματιών, ανάμεσά τους και ο πρώην πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ-, διασύρθηκε όταν αποφάσισε να διεξαγάγει έρευνα για τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, ίσως τον μόνο πρώην πρωθυπουργό της χώρας με καθαρό παρελθόν. H επιτροπή ζήτησε από τον κ. Ετσεβίτ να καταθέσει για τις συμφωνίες ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων στη διάρκεια της θητείας του, οι οποίες, κατά την επιτροπή, οδήγησαν στην απώλεια δημοσίου χρήματος. Βεβαίως, ο κ. Ετσεβίτ είναι υπόλογος αν υπέγραψε συμφωνίες χωρίς να τις έχει μελετήσει. O πρώην πρωθυπουργός όμως ζει σήμερα με τη σύνταξή του στη μοναδική ακίνητη περιουσία του, ένα διαμέρισμα στην Αγκυρα. Ακόμη και οι επικριτές του λένε ότι ο κ. Ετσεβίτ «μπορεί να κατηγορηθεί για τα πάντα εκτός από διαφθορά». H επιτροπή αρνήθηκε να ερευνήσει κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν, επειδή το αίτημα διατυπώθηκε εκπρόθεσμα.

Και άλλες περιπτώσεις

Η Τουρκία όμως είναι μια χώρα «ιδιόρρυθμη». Την περασμένη εβδομάδα, η κοινοβουλευτική επιτροπή κατά της διαφθοράς βρέθηκε στο επίκεντρο των περίεργων σχέσεων ανάμεσα στο δήμο της Κωνσταντινούπολης με την εταιρεία ύδρευσης και τις κατασκευαστικές εταιρείες. Δύο μέλη της επιτροπής, στη διάρκεια των ερευνών τους για μια συμφωνία κατασκευής ενός φράγματος, έμειναν σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο υποτίθεται ότι θα πλήρωνε η εταιρεία ύδρευσης. Ομως το πλήρωσαν τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες που συνεργάζονται με το δήμο.

Ενόσω συνέβαιναν όλα αυτά, οι πολίτες πληροφορήθηκαν στις δύο μετά το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, ότι οι κατηγορούμενοι για διαφθορά στα κρατικά νοσοκομεία, ανάμεσά τους και ο καρδιολόγος του Ραούφ Ντενκτάς, πλήρωσαν 100.000 δολάρια εγγύηση έκαστος, ύστερα από προσωπική παρέμβαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης Μπουλέντ Γκογκτς, ώστε να λειτουργήσει εκτάκτως το Σάββατο η αρμόδια υπηρεσία. O υφυπουργός είναι αδελφός καρδιολόγου, ο οποίος είναι συνεταίρος ενός από τους κατηγορουμένους.

Η υπόθεση όμως του υπουργού Μεταφορών, Μπινάλι Γιλντιρίμ, αξίζει ειδικό κεφάλαιο σε οποιοδήποτε βιβλίο περί νεποτισμού. Κατ’ αρχάς, ο γιος του κ. Γιλντιρίμ αποφάσισε να γίνει ο Τούρκος Ωνάσης και στα 25 χρόνια του «κατάφερε» μυστηριωδώς να αγοράσει φορτηγό πλοίο αξίας 500.000 δολαρίων. Οι πρώην συνεταίροι του υπουργού «έπεισαν» την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία να τους νοικιάσει το μόνο οχηματαγωγό της σε συμφέρουσα τιμή. Αλλά η πιο ενδιαφέρουσα ιστορία είναι αυτή του πρώην αστυνομικού και συμβούλου του κ. Γιλντιρίμ, του Τσελάλ Ακμπουλούτ. O Ακμπουλούτ παραιτήθηκε και μετανάστευσε στην Αυστραλία, όπου «κατάφερε» να γίνει ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος της χώρας για 65 εγκληματικές πράξεις. Διέφυγε στις ΗΠΑ, αλλά ξαφνικά εμφανίστηκε στην Κωνσταντινούπολη ως «πρόεδρος της Εταιρείας Τούρκων Επιχειρηματιών του Ορλάντο» της Φλόριντα και μετά τις εκλογές έγινε σύμβουλος του Γιλντιρίμ και πρόεδρος των τουρκοκυπριακών αερογραμμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή