Μεγαλοπρεπής υποδοχή για τον Τόνι Μπλερ

Μεγαλοπρεπής υποδοχή για τον Τόνι Μπλερ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υπό άλλες συνθήκες, η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Ουάσιγκτον, η οποία αρχίζει σήμερα, θα αποτελούσε γύρο του θριάμβου. Οι τιμές που έχουν ετοιμάσει οι Αμερικανοί για τον πιο πιστό τους σύμμαχο στον πόλεμο του Ιράκ περιλαμβάνουν ομιλία του Βρετανού πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο λόφο του Καπιτωλίου.

Ομως, όλα αυτά κινδυνεύουν να έχουν υψηλό πολιτικό κόστος για τον κ. Μπλερ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων για τους χειρισμούς του στο θέμα του Ιράκ. H «ειδική σχέση» του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Τζορτζ Μπους τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της Βρετανίας, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συμμαχικών δυνάμεων να ανακαλύψουν τα περίφημα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν. H πλειοψηφία των Βρετανών ήταν, ως γνωστόν, εναντίον αυτού του πολέμου, και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μπλερ δεν έχει καταφέρει να αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία ότι ορθώς η χώρα ενεπλάκη σε αυτήν την περιπέτεια, δημιουργεί σοβαρό πολιτικό πρόβλημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης του ουρανίου και τις επίρριψης των ευθυνών στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες από τον Λευκό Οίκο δεν διευκόλυνε τα πράγματα για τον κ. Μπλερ, καθώς προσέφερε νέα πυρομαχικά σε όσους τον κατηγορούσαν ήδη πως εκμεταλλεύθηκε πολιτικά τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για το οπλοστάσιο του Ιράκ προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του υπέρ του πολέμου. Δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στο φως της δημοσιότητας αποδεικνύει ότι το 66% των Βρετανών πιστεύουν πως τα στοιχεία για τον κίνδυνο που συνιστούσε το Ιράκ για την παγκόσμια ασφάλεια ήταν παραπλανητικά,το 39% ότι η παραπλάνηση δεν ήταν εσκεμμένη, ενώ το 27% ότι εσκεμμένα η κυβέρνηση των Εργατικών παραποίησε στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.

Η υπόθεση του Γκουαντανάμο

Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η υπόθεση των δύο Βρετανών κρατουμένων στο Γκουαντανάμο, οι οποίοι πρόκειται να δικαστούν από αμερικανικό στρατοδικείο, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Βρετανίας. H υπόθεση αυτή προσέθεσε περαιτέρω ένταση στις αμερικανο-βρετανικές σχέσεις. Οι σύμβουλοι του κ. Μπλερ αποφάσισαν να ζητήσουν αναβολή της τελετής απονομής του Χρυσού Μεταλλίου του Κογκρέσου, επιθυμώντας να κρατήσουν όσο το δυνατόν χαμηλότερο το προφίλ της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή