Τένετ: Ανάληψη ευθύνης και βολές κατά Μπους

Τένετ: Ανάληψη ευθύνης και βολές κατά Μπους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αποφασισμένος να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την υπόθεση των αβάσιμων πληροφοριών που αφορούσαν το πρόγραμμα της κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν εμφανίστηκε και πάλι ο επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ, ο οποίος ωστόσο άφησε αιχμές για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπους.

Ενώπιον της Γερουσίας

Ο κ. Τένετ εμφανίστηκε χθες ενώπιον της Γερουσίας απαντώντας σε ερωτήσεις για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της ευθύνης για την αναφορά του προέδρου Μπους στην περίφημη υπόθεση του ουρανίου. Στη διάρκεια της τετράωρης ακρόασης, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, ο κ. Τένετ εκλήθη να απαντήσει σε ερωτήσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών σχετικά με το γιατί περιελήφθη ο συγκεκριμένος ισχυρισμός στην ομιλία του προέδρου, αφού η CIA είχε διαπιστώσει ότι τα στοιχεία ήταν αβάσιμα.

Τους κατονόμασε

Σύμφωνα πάντως με ορισμένους Δημοκρατικούς, ο κ. Τένετ κατονόμασε στη διάρκεια της ακρόασης συγκεκριμένους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου οι οποίοι αποφάσισαν να περιλάβουν τον επίμαχο ισχυρισμό στην ομιλία παρά την αντίθετη άποψη της CIA. O ίδιος ο κ. Τένετ, πάντως δήλωσε ανακουφισμένος μετά την ακρόαση, χωρίς να δηλώσει τίποτε περισσότερο. Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα παραίτησης του επικεφαλής της CIA ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Πατ Ρόμπερτς δήλωσε ότι ο κ. Τένετ έχει κάνει «πολύ καλή δουλειά στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πρόκειται για ένα λάθος για το οποίο ανέλαβε τη δική του ευθύνη. Κατά την άποψή μου δεν πρέπει να τίθεται θέμα παραίτησής του». Απο την πλευρά του, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς υπογράμμισε ότι η ευθύνη δεν ανήκει στην CIA αλλά στον ίδιο τον πρόεδρο Μπους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της CIA η υπηρεσία είχε σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, πριν από την επίμαχη ομιλία, ζητήσει να απομακρυνθεί η αναφορά στην υπόθεση του ουρανίου από τον Νίγηρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή