ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ENA ΧΡΟΝΟ

Ελεύθεροι 11 Πακιστανοί από το Γκουαντανάμο

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Εντεκα Πακιστανοί αποφυλακίσθηκαν από τις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές του Γκουαντανάμο, στις οποίες πέρασαν πάνω από ενάμιση χρόνο χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Οι έντεκα επέστρεψαν την Πέμπτη στο Ισλαμαμπάντ και επρόκειτο να ανακριθούν για μερικές ημέρες από τις πακιστανικές αρχές προτού αφεθούν ελεύθεροι. Ενας άλλος πρώην κρατούμενος στο Γκουαντανάμο, ο Μοχάμεντ Σαγκίρ, που αποφυλακίσθηκε το Νοέμβριο μετά 10μηνη κράτηση, ζητάει από τις αμερικανικές αρχές αποζημίωση 10,4 εκατ. δολαρίων για ψυχική οδύνη. O Σαγκίρ λέει ότι είχε φυλακιστεί σε μικρό κελλί στην απομόνωση. Στο μεταξύ, οι σουηδικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν έντονα στις ΗΠΑ όταν έγινε γνωστό ότι ένας Σουηδός υπήκοος δεν βρίσκεται μεταξύ των 37 που πρόκειται σύντομα να αφεθούν ελεύθεροι.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Το λίπος προκαλεί καρκίνο

ΛΟΝΔΙΝΟ. H κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet. H μελέτη συμπεραίνει ότι η κατανάλωση 90 γραμμαρίων λίπους την ημέρα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές του Κέντρου Διατροφής Νταν Χιούμαν του Κέμπριτζ πιστεύουν ότι η διαπίστωση αυτή παρέμενε ώς τώρα άγνωστη, λόγω του ότι οι προηγούμενες έρευνες είχαν ελλιπή στοιχεία για την κατανάλωση λίπους. O κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν πρόκειται για κορεσμένα λιπαρά, που απαντώνται κυρίως στο πλήρες γάλα, στο βούτυρο, στο κρέας και σε τροφές όπως τα μπισκότα.

ΑΠΟ TO ΣΑΟ ΤΟΜΕ

Απομάκρυναν τους τουρίστες

ΣΑΟ TOME. Πορτογαλικό αεροσκάφος προσγειώθηκε χθες στο νησί Σάο Τομέ της Δυτικής Αφρικής για να απομακρύνει περίπου 80 τουρίστες που βρέθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Κανείς από τους τουρίστες δεν έπαθε τίποτα στη διάρκεια της αναίμακτης καθεστωτικής αλλαγής, που έθεσε το στρατό στην εξουσία του μικρού αυτού νησιωτικού κράτους με τους φτωχούς κατοίκους και τα πλούσια πετρελαϊκά αποθέματα. Το Σάο Τομέ, πρώην πορτογαλική αποικία, βρίσκεται στον κόλπο της Γουινέας, στη Δυτική Αφρική, σε μια περιοχή που ελκύει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και άλλων χωρών λόγω των ανεκμετάλλευτων πετρελαϊκών της αποθεμάτων. O πρόεδρος Φραντίκε ντε Μεντέζας, που βρισκόταν στη Νιγηρία κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος κατηγόρησε τους στρατιωτικούς ότι υποκινούνται «από τη μυρωδιά του πετρελαίου.»

ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Συμφωνία Αρόγιο με τους αντάρτες

ΜΑΝΙΛΑ. Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την κυριότερη ανταρτική μουσουλμανική οργάνωση της χώρας, το Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο, υπέγραψε η πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα επαναληφθούν την επόμενη εβδομάδα στη Μαλαισία. H συμφωνία είναι ένα θετικό βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων κυβέρνησης – ανταρτών, που τα τελευταία 25 χρόνια διεξάγουν ένοπλο αγώνα στις νότιες Φιλιππίνες για την ίδρυση ισλαμικού κράτους. H Αρόγιο είχε αποσυρθεί από τις συνομιλίες τον Μάιο, όταν είχε σημειωθεί έξαρση των βιαιοτήτων. Μαλαίσιοι στρατιώτες συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν στη νήσο Μιντανάο για να επιβλέψουν την τήρηση των συμφωνηθέντων.

ΑΠΟ TO ΕΦΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ

Κάθειρξη για το φόνο του Φορτάιν

ΧΑΓΗ. Εφετείο της Ολλανδίας επικύρωσε την επιβολή 18ετούς κάθειρξης στον Φόλκερτ φαν ντερ Χράαφ, δράστη της δολοφονίας του Ολλανδού ακροδεξιού πολιτικού Πιμ Φορτάιν πέρυσι τον Μάιο. Κατά την αγόρευσή του στις αρχές Ιουλίου, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στον Φαν ντερ Χράαφ με το επιχείρημα ότι η ενέργεια απετέλεσε «επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης». O 34χρονος Φαν ντερ Χράαφ είχε δηλώσει ότι δολοφόνησε τον Φορτάιν «για να υπερασπιστεί τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», κυρίως τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Ολλανδίας και τους ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο, οι οποίοι θεώρησε ότι απειλούνται από τη δημαγωγία του Φορτάιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή