Ενας «οδικός χάρτης» πληρωμένος σε ευρώ

Ενας «οδικός χάρτης» πληρωμένος σε ευρώ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O κυνισμός συχνά ακολουθεί τις μεγαλύτερές μας φιλοδοξίες. H αποστολή ανθρώπου στο φεγγάρι, η καθιέρωση του ευρώ, το τέλος της κομμουνιστικής επέκτασης: Πρόκειται για γεγονότα που κάποτε φάνταζαν αδύνατα και τα οποία πραγματοποιήθηκαν κόντρα στις προβλέψεις. Οταν γίνεται λόγος για τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, οι κυνικοί περισσεύουν. O «οδικός χάρτης», ωστόσο, συνελήφθη υπό τη δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και επεξεργάστηκε από το λεγόμενο «κουαρτέτο», που αποτελείται από την E.E., τις ΗΠΑ, τον OHE και τη Ρωσία. Μολονότι πολλοί αμφέβαλαν ότι το προσχέδιο θα μπορούσε να επιτύχει έστω και αυτή την εύθραυστη εκεχειρία, ο «οδικός χάρτης» θεωρείται σήμερα η μεγαλύτερη ελπίδα ειρήνης για τη Μέση Ανατολή.

Τη στιγμή που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο πλαίσιο της εφαρμογής των απαιτήσεων του ειρηνευτικού προσχεδίου, οι λοιποί εμπλεκόμενοι οφείλουμε να διατηρήσουμε την προσοχή μας στον μεγάλο στόχο, που δεν είναι άλλος από την ίδρυση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει αρμονικά με το Ισραήλ. Το πικρό παρελθόν δεν πρέπει να μας αποτρέψει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του παραπάνω στόχου και η πρόκληση δεν αφορά μόνο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Οικονομική βοήθεια

Η E.E. εργάστηκε σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια της αιματοβαμμένης Ιντιφάντα για να διατηρήσει στη ζωή την Παλαιστινιακή Αρχή και να διαμορφώσει τις συνθήκες της εσωτερικής μετάλλαξής της διά της οδού των μεταρρυθμίσεων. Συχνά και παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε, η E.E. υποστήριξε την Παλαιστινιακή Αρχή με απευθείας οικονομική βοήθεια τη στιγμή που τα έσοδά της κατακρατούνταν από την ισραηλινή κυβέρνηση. Μεταξύ του Νοεμβρίου του 2000 και του Δεκεμβρίου του 2002, η E.E. χορήγησε περίπου 250 εκατ. ευρώ στην προσπάθειά της να κρατήσει ζωντανή την παλαιστινιακή κυβέρνηση και να συνεισφέρει στην παροχή δημοσίων υπηρεσιών. Δίχως τη συμβολή μας δεν θα υπήρχε παλαιστινιακή πλευρά στις σημερινές διαπραγματεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βοήθεια της E.E. χορηγούνταν υπό την προϋπόθεση της προόδου στον τομέα των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής.

Χάρις στην οικονομική ενίσχυση της E.E., η Παλαιστινιακή Αρχή διαθέτει σήμερα ένα αξιόπιστο και διάφανο λογιστικό σύστημα, μπορεί να ελέγχει τον προϋπολογισμό της μέσα από τα τμήματά του και ο νεποτισμός στην πρόσληψη προσωπικού έπαψε να ισχύει. Χάρις στις συνθήκες που η E.E. επέβαλε, ψηφίστηκε νόμος για την ανεξαρτησία των δικαστικών αρχών και σημειώνεται σήμερα πρόοδος στη δημιουργία της απαραίτητης νομικής βάσης, στην οποία θα στηριχθούν οι προβλεπόμενες από τον «οδικό χάρτη» εκλογές. Σήμερα, βλέπουμε μια Παλαιστινιακή Αρχή που καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια μετάλλαξης του εαυτού της.

Στο παρελθόν, οι δωρητές ήταν επιφυλακτικοί φοβούμενοι τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων τους. Χάρις στις μεταρρυθμίσεις που η E.E. ενεθάρρυνε, οι επιχορηγήσεις άρχισαν να διοχετεύονται εκεί όπου πρέπει. Το Ισραήλ άρχισε εκ νέου να καταβάλει τους φόρους προστιθέμενης αξίας και τους τελωνειακούς δασμούς που χρωστάει στους Παλαιστίνιους, χρησιμοποιώντας το κοινό ταμείο στο οποίο είχαμε επιμείνει. Είμαι ικανοποιημένος που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να χορηγήσουν απευθείας οικονομική βοήθεια ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Το ποσό μπορεί να μην είναι τεράστιο, αλλά η αλλαγή πολιτικής στο εσωτερικό της κυβέρνησης Μπους είναι αξιοπρόσεκτη.

Οι πρόοδοι που απαιτούνται από το ειρηνευτικό προσχέδιο δεν επαρκούν. Το 50% των Παλαιστινίων είναι άνεργοι και το 60% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι κατεστραμμένες, όπως άλλωστε και το σύνολο της παλαιστινιακής οικονομίας.

Αμεση δράση

Από την πλευρά της η E.E. αναλαμβάνει άμεση δράση για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται. Χορηγήσαμε ήδη ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ύψους 30 εκατ. ευρώ για τους παλαιστινιακούς δήμους, προκειμένου να ξεκινήσουν έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές, αρχής γενομένης από τη βόρεια Γάζα και τη Βηθλεέμ. Επιπροσθέτως, χορηγήσαμε ήδη 40 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει τις οφειλές του σε ιδιώτες και θα χορηγήσουμε άλλα τόσα υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Δεν υποκρίνομαι ότι η σταθερότητα μπορεί να εξαγοραστεί στις παλαιστινιακές περιοχές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να τρέφουμε προσδοκίες ότι η ειρήνη θα ριζώσει αν ο απλός λαός δεν γίνει μάρτυρας των προνομίων της αλλαγής και δεν πιστέψει ότι οι βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης δεν είναι προσωρινές. H E.E., που έχει κατ’ επανάληψη κατηγορηθεί ότι δεν διαθέτει ενιαία εξωτερική πολιτική, στο εν λόγω ζήτημα έχει αποδείξει πως ακολουθεί μια συμπαγή και συγκεκριμένη πολιτική. H E.E. δικαιούται να υποστηρίζει ότι συνέβαλε στη διατήρηση της ελπίδας στη ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή