Αποχρωσεις

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρι Πότερ στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ είναι η πρώτη κομμουνιστική χώρα στον κόσμο που επιτρέπει την έκδοση και κυκλοφορία ενός βιβλίου της πολυδιαφημισμένης σειράς εκδόσεων του Χάρι Πότερ, της συγγραφέως Τζ. Ρόουλινγκ. Από χθες, Δευτέρα, το πέμπτο βιβλίο της σειράς, «O Χάρι Πότερ και το τάγμα του Φοίνικος», κυκλοφορεί μεταφρασμένο στη βιετναμική γλώσσα σε 15 τευχίδια το καθένα από τα οποία θα κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα στην τιμή των 4.500 ντονγκ, δηλαδή 30 σεντς του δολαρίου. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα ακόμη και στα πιο φτωχά παιδιά της χώρας να διαβάσουν την ιστορία του μικρού ήρωά τους. Να σημειώσουμε ότι πολύ πριν από την χθεσινή έκδοση στη βιετναμική γλώσσα, οι μεταφραστές είχαν αρχίσει το έργο τους, χωρίς να έλθουν σε συμφωνία με τη συγγραφέα και τον εκδοτικό της οίκο. Οταν το πέμπτο βιβλίο της σειράς κυκλοφόρησε επισήμως πριν από ένα μήνα, ο βιετναμέζικος εκδοτικός οίκος επικοινώνησε με τη Μεγάλη Βρετανία, επήλθε συμφωνία και σχετικά έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες, κυκλοφόρησε και στο κομμουνιστικό Βιετνάμ ο Χάρι Πότερ.

Πατριώτης ή προδότης;

Πέρασαν πάνω από 20 χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει απαντηθεί το μεγάλο ερώτημα αν ο Πολωνός στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι με την κατάσταση πολέμου που επέβαλε στη χώρα του ενήργησε ως προδότης ή ως πατριώτης. Οπως είναι γνωστό στις 13 Δεκεμβρίου του 1981, ο στρατηγός με το αυστηρό παράστημα και τα μόνιμα σκούρα γυαλιά, επέβαλε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης επικαλούμενος τον κίνδυνο εισβολής στην Πολωνία του σοβιετικού στρατού και των μονάδων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, θέτοντας εκ παραλλήλου όμως εκτός νόμου το Συνδικάτο «Αλληλεγγύη» του Λεχ Βαλέσα, που είχε αμφισβητήσει ευθέως το πολωνικό κομμουνιστικό σύστημα. Οι μισοί Πολωνοί, όπως εκτιμάται, θεωρούν σωστή την ενέργειά του, από τη στιγμή που με αυτό τον τρόπο απέτρεψε τα χειρότερα, τύπου Τσεχίας και Ουγγαρίας, ενώ η «Αλληλεγγύη» στη συνέχεια έπαιξε το ρόλο της στη μεταστροφή της χώρας. Οι άλλοι μισοί, όμως, τον κατηγορούν ως προδότη, αφού προσπάθησε με το στρατό να αναστείλει τη νέα πορεία της Πολωνίας, ζητώντας έστω και με τη χρονική διαφορά των 20 και πλέον χρόνων να δώσει λόγο για το έγκλημά του. Και επιχειρηματολογούν λέγοντας ότι την εποχή εκείνη ο Σοβιετικός πρόεδρος Λεονίντ Μπρέζνιεφ ήταν πολύ απασχολημένος με το δικό του Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, και δεν υπήρχε περίπτωση να ανοίξει νέο μέτωπο στα δυτικά του και μάλιστα μέσα στον χώρο των δορυφόρων του. Και ότι σύμφωνα με μαρτυρίες, περιλαμβανομένης και του Μπόρις Γέλτσιν το 1993, η μοναδική λύση που μελετούσαν για την Πολωνία ήταν η επέμβαση του στρατού, όχι του σοβιετικού ή του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αλλά του ίδιου του πολωνικού στη χώρα του. Αλλά τα χρόνια πέρασαν και θα περάσουν και άλλα, με το ερώτημα να μένει πάντα αναπάντητο.

Στο φεγγάρι

Σαν σήμερα πριν από 34 χρόνια, οι αστροναύτες Αρμστρονγκ και Ολντριτς ολοκλήρωναν την πρώτη αποστολή ανθρώπου στο φυσικό δορυφόρο της Γης, το φεγγάρι, και άρχιζαν το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής στον πλανήτη μας, έχοντας στήσει την αστερόεσσα και παίρνοντας μαζί τους τα πρώτα δείγματα του σεληνιακού εδάφους. Ηταν «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής της αποστολής Νιλ Αρμστρονγκ, αλλά και μια ανάσα ανακούφισης για τις ΗΠΑ, που κατάφεραν όχι μόνον να ανακτήσουν τα πρωτεία έναντι της τότε ΕΣΣΔ στον αγώνα ταχύτητας για την κατάκτηση του διαστήματος, αλλά και να εξωθήσουν από τις τηλεοράσεις και τα πρωτοσέλιδα όλου του κόσμου τις εικόνες φρίκης που έρχονταν και μεταδίδονταν από το Βιετνάμ. Ηταν, όμως, και η απαρχή μιας νέας περιόδου για την τηλεόραση, με τις ζωντανές μεταδόσεις της από απόσταση, που την καταξίωνε πια για αρκετές δεκαετίες ως το αποτελεσματικότερο μέσο στη διάδοση του τριδύμου της είδησης, της έγχρωμης εικόνας και του ήχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή