Κρυφός πόλεμος Ερντογάν – Ουζάν

Κρυφός πόλεμος Ερντογάν – Ουζάν

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το καλοκαίρι θα είναι μακρύ και θερμό για τον Τσεμ Ουζάν, τον πολυδισεκατομμυριούχο που έγινε πολιτικός. Σε ένα μόλις μήνα, έχασε δύο εταιρείες ηλεκτρισμού, μία τράπεζα, την πλειοψηφία των μετοχών σε μεγάλη ξένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, ενώ αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκληματικές πράξεις, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, αναμένεται η δήμευση της προσωπικής περιουσία του και αυτής της οικογένειάς του και ανεστάλη για ένα μήνα η λειτουργία των πολλών τηλεοπτικών σταθμών του.

Η μοίρα τού γύρισε την πλάτη όταν επιχείρησε να αγοράσει τη μεγάλη κρατική εταιρεία πετροχημικών «Πέτκιν», η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής βιομηχανίας. Με τα χέρια δεμένα και χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε τα χρήματά του, δεν ήταν σε θέση να πληρώσει την προκαταβολή για την «Πέτκιν», για την οποία θα ξεκινήσει νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.

Ο κ. Ουζάν, ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, διεξάγει έναν πόλεμο που δύσκολα θα κερδίσει και στον οποίο κύριος αντίπαλός του είναι ο εαυτός του. Το μεγαλύτερο μέρος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του είναι αμφιβόλου «καθαρότητας», αφού οι περισσότερες εταιρείες του έχουν δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη. O μεγιστάνας όμως είναι «ειδικευμένος» στο να εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά τα «παραθυράκια» του νόμου: Στη Nokia και στη Motorola ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν πώς τους «πήρε» 3 δισ. δολάρια.

Τον παραγνώρισε

Ο κ. Ερντογάν, ζαλισμένος από την εκλογική επιτυχία του, τον περασμενο Νοέμβριο, δεν αξιολόγησε σωστά τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Ουζάν, που κέρδισε το 7% των ψήφων δύο μήνες αφότου εισήλθε στην πολιτική σκηνή. O πρωθυπουργός αντελήφθη ότι δεν μπορεί πλέον να τον αγνοεί όταν πλειοδότησε για την «Πέτκιν» και οι δημοσκοπήσεις έδειξαν πως το εθνικιστικό του Κόμμα της Νεότητας ερχόταν δεύτερο μετά το κυβερνών της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξής.

Ετσι άρχισε ο πόλεμος, τον οποίο ο κ. Ερντογάν, προς το παρόν τουλάχιστον, χειρίζεται με ιδιαίτερη επιδεξιότητα. Κατ’ αρχάς, αποφεύγει να συγκρουστεί ευθέως μαζί του. Ολα τα «δεινά» του κ. Ουζάν προκλήθηκαν από ανεξάρτητα ελεγκτικά σώματα, όπως η εισαγγελία. Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να παραπέμπει σε ανάμειξη της κυβέρνησης.

Η τελευταία «επίθεση» εναντίον του έγινε επίσης από μια ανεξάρτητη αρχή που ελέγχει τις τράπεζες. «Θύμα», η κύρια πηγή χρημάτων του, η τράπεζα Imarbank και η offshore θυγατρική της στη βόρεια Κύπρο. Αν και οι διευθυντές είχαν φροντίσει να εξαφανίσουν τα περισσότερα στοιχεία, οι ελεγκτές, ανάμεσα στ’ άλλα, ανακάλυψαν ότι η τράπεζα δεν ανέφερε στην κεντρική τράπεζα το ύψος των καταθέσεων των πελατών της και έτσι απέφευγε την κατά νόμο δέσμευση του ποσοστού που αντιστοιχούσε στις καταθέσεις. O κ. Ουζάν, όπως και ο πατέρας και ο αδελφός του, πρόκειται να παραπεμφούν στη Δικαιοσύνη για σοβαρές εγκληματικές πράξεις και θα είναι τουλάχιστον θαύμα αν σε δύο χρόνια θα εξακολουθεί να είναι ελεύθερος. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ουζάν δεν φαίνεται να πτοείται. «Ερντογάν, μπορεί να μου απαγόρευσες να ταξιδέψω εκτός Τουρκίας, αλλά όχι και εντός της χώρας», διακήρυξε σε πρόσφατη δημόσια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα. «Εδώ γεννήθηκα, εδώ έζησα και εδώ θα πεθάνω». Αν όμως θέλει να ανεβάσει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του -14,4% σήμερα-, ίσως πρέπει να μηχανευτεί κάποια νέα «κομπίνα» για να καρπωθεί χρήματα του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή