Με αγκαλιές υποδέχθηκε ο Μπους τον Μπερλουσκόνι

Με αγκαλιές υποδέχθηκε ο Μπους τον Μπερλουσκόνι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΞΑΣ. Τη θερμή υποδοχή που στερείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρήκε στο ράντσο του Τζορτζ Μπους, στο Τέξας, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πραγματοποίησε από την Κυριακή το βράδυ διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ. H επίσκεψη έλαβε τη μορφή πολιτικής ενίσχυσης για τον βαλλόμενο από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις Ιταλό πρωθυπουργό λόγω των έως τώρα εκρηκτικών του επιδόσεων στην προεδρία της E.E. Παράλληλα, όπως παρατηρούν Αμερικανοί αναλυτές, «ήταν μια ευκαιρία για να μάθει ο κόσμος ότι οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν ισχυρές, παρά την ψυχρή αντιμετώπιση της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ από τη Γαλλία και τη Γερμανία».

«Ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε πραγματικά ενθουσιασμένος όταν αντίκρισε τον Ιταλό ηγέτη στο κτήμα του στο Τέξας», περιέγραφαν χθες τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Φορώντας τις παραδοσιακές μπότες του καουμπόη, ο Τζορτζ Μπους αγκάλιασε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ανέλαβε να τον ξεναγήσει στα πάτρια εδάφη. O Ιταλός πρωθυπουργός, από την πλευρά του, έδειχνε να απολαμβάνει το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ως αντιστάθμισμα της ευρωπαϊκής… έλλειψης κατανόησης. «Το χαλαρό κλίμα της συνάντησης, πάντως, ήλθε σε απόλυτη αντίθεση με τη σοβαρότητα της διαμάχης για τα χαλκευμένα στοιχεία κατά του Ιράκ», σημείωσε με τη σειρά του Γάλλος αναλυτής. Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου διευκρίνισαν ότι η συνάντηση θα δώσει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες να συζητήσουν τις προοπτικές παύσης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή, της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της επούλωσης των πληγών στις διατλαντικές σχέσεις.

Πέρα από την επίσημη ατζέντα, η διανυκτέρευση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ράντσο είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς σχεδιάστηκε ως… αμοιβή για τη στήριξη που παρείχε η Ιταλία, μαζί με την Ισπανία και τη Βρετανία, στον πόλεμο κατά του Ιράκ. «Είναι μια προσπάθεια του Ιταλού πρωθυπουργού να δείξει στον κόσμο ότι μοιράζεται την επιρροή της μόνης υπερδύναμης», όπως το έθεσε ο Αμερικανός αναλυτής Τζον Χάλσμαν, ειδικός επί των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων. «Οσο για τον Τζορτζ Μπους, ανταπέδωσε τη χάρη, όπως έκανε και με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ και φυσικά τον Βρετανό Τόνι Μπλερ». Πριν από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Μπλερ και ο Αθνάρ είχαν προσκληθεί τόσο στο Τέξας όσο και στην προεδρική κατοικία στο Μέριλαντ.

Βέλη κατά Συρίας και Ιράν

Σαφείς κατηγορίες κατά της Συρίας και του Ιράν ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες οι οποίοι υπονομεύουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή» εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος Μπους, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο Τέξας. «H τακτική αυτή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι απολύτως απαράδεκτη. «Τα κράτη που υποθάλπουν την τρομοκρατία θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή