Τα οικονομικά θέματα έθεσαν «επί τάπητος»

Τα οικονομικά θέματα έθεσαν «επί τάπητος»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Μπορεί το κύρος του να έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα στη χώρα του και ο ίδιος να αντιμετωπίζει μια σοβαρότατη κρίση, αλλά στην Κίνα ο Βρετανός πρωθυπουργός έγινε δεκτός με όλες τις τιμές που αρμόζουν σ’ έναν ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς. Οι εμπορικές σχέσεις Κίνας – Βρετανίας, αλλά και το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων του κ. Μπλερ, ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο στο πλαίσιο της ασιατικής περιοδείας του και της ηγεσίας του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας.

«Η ιδιωτική συζήτηση που είχαμε», δήλωσε ο κ. Μπλερ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, «είναι ενδεικτική του καλού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών και των κοινών μας απόψεων για τη δημιουργία ενός σταθερού και ειρηνικού κόσμου». «Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, «ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα ενισχυθούν περαιτέρω τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα, όπου θα συνεργαστούμε για τη διευθέτηση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας».

Αριστες οι σχέσεις

Από την πλευρά του, ο κ. Γουέν Ζιαμπάο επεσήμανε ότι οι σχέσεις Κίνας – Βρετανίας βελτιώθηκαν αισθητά από τη στιγμή που ο κ. Μπλερ ανέλαβε το πρωθυπουργικό αξίωμα και υπογράμμισε ότι ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE, οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν τη συνεργασία τους προς όφελος της παγκόσμιας ειρήνης. O Κινέζος πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι οι συναντήσεις σε επίπεδο ανώτατων αξιωματούχων πρέπει να συνεχιστούν και έκανε έκκληση για βελτίωση του μηχανισμού που αφορά τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. O Βρετανός πρωθυπουργός αναμενόταν να συζητήσει με την κινεζική ηγεσία και το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ αν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των κ. Μπλερ και Γουέν Ζιαμπάο, ο τελευταίος αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι δύο χώρες συνεργάστηκαν άψογα για την παράδοση του Χονγκ Κονγκ και συνεργάζονται αρμονικά για όποια θέματα προκύψουν». Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούσαν ότι ο κ. Μπλερ θα απέφευγε να επικρίνει την Κίνα για τα σχέδιά της να επιβάλει στην πρώην βρετανική αποικία τη νομοθεσία για την «εθνική ασφάλεια», βάσει της οποίας καταργούνται αρκετές από τις ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.

Στην ατζέντα του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, συμπεριλήφθηκε και το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, αλλά και αυτό της ανοικοδόμησης του Ιράκ. H Κίνα, που διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς της Πιονγιάγκ, έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει ότι δεν βλέπει θετικά την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο, πλην όμως, επιθυμεί την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης. «H κινεζική ηγεσία», δήλωσε χθες το απόγευμα ο κ. Μπλερ, «μου κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο και ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας». «Αυτό που έχει σημασία», κατέληξε, «είναι ότι η Πιονγιάγκ δέχεται πλέον πιέσεις απ’ όλα τα κράτη της περιοχής».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στην κινεζική πρωτεύουσα, ο κ. Μπλερ έδειχνε να έχει καλή διάθεση και ανεπηρέαστος από τη νέα κρίση που πλήττει τη Βρετανία μετά το θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Κονγκ Κουάν, «ο κ. Μπλερ δεν φάνηκε καθόλου νευρικός». O κ. Κουάν ξεκαθάρισε, πάντως, στους δημοσιογράφους ότι ο θάνατος του εμπειρογνώμονα του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, «δεν αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή