Νεκροί οι δύο γιοί του Σαντάμ στη Μοσούλη;

Νεκροί οι δύο γιοί του Σαντάμ στη Μοσούλη;

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Ουντάι και Κουσάι πιθανολογείται ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που έπεσαν νεκροί σε ανταλλαγή πυρών βαρέων όπλων και όλμων μεταξύ Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτών, κοντά στη Μοσούλη, στα βόρεια του Ιράκ. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο των δύο γιων του πρώην ηγέτη του Ιράκ, απλά αναφέρεται ότι τουλάχιστον τέσσερις υψηλά ιστάμενοι Ιρακινοί αξιωματούχοι του πρώην καθεστώτος έπεσαν νεκροί στην τετράωρη σύγκρουση. Ολα ξεκίνησαν όταν έφθασε στις αμερικανικές αρχές η πληροφορία ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος Μπάαθ και του καθεστώτος του Σαντάμ ήταν σε βίλα στην περιοχή της Μοσούλης. Μονάδα 200 ανδρών της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας περικύκλωσε τη βίλα από την οποία ξεκίνησαν και οι πρώτοι πυροβολισμοί. Οι Αμερικανοί απάντησαν στα πυρά, εκτοξεύοντας βαριά βλήματα όλμων και ριπές πολυβόλων. H ανταλλαγή πυρών κράτησε περί τις τέσσερις ώρες με απολογισμό τον θάνατο πέντε ατόμων και τον τραυματισμό άλλων πέντε μέσα στη βίλα. Μεταξύ των νεκρών ξεχώριζαν τέσσερα υψηλά ιστάμενα στελέχη του πρώην καθεστώτος.

Αν επιβεβαιωθεί ότι μεταξύ των νεκρών είναι και οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στο μέτωπο της αντίστασης κατά της στρατιωτικής παρουσίας τους στο Ιράκ, που εκπορεύεται ακριβώς από στελέχη και δυνάμεις προσκείμενες στο πρώην καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία επισήμως έληξε ο πόλεμος στο Ιράκ, περί τους 40 Αμερικανού στρατιώτες και άγνωστος αριθμός Ιρακινών που βοηθούν τις αμερικανικές δυνάμεις έχουν σκοτωθεί σε ενέδρες και ξαφνικές επιθέσεις που εξαπολύουν πιστές στο πρώην καθεστώς δυνάμεις και άτομα.

Εχουν επικηρυχθεί

Η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ στην προσπάθειά της όχι μόνον να σταματήσει το κύμα επιθέσεων, αλλά και να αποκεφαλίσει την ηγεσία του πρώην καθεστώτος, επικήρυξε τους γιους του Σαντάμ, τον νεότερο Κουσάι, εκ των πλέον εμπίστων του πρώην ηγέτη, και τον Ουντάι, ο φόβος και ο τρόμος στο Ιράκ για την ωμότητά του, με το ποσό των 15 εκατομμυρίων τον καθένα για κάθε πληροφορία που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή και στον θάνατό τους. H επικήρυξη για τον Σαντάμ Χουσεΐν για τους ίδιους λόγους είναι 25 εκατομμύρια δολάρια.

Στο μεταξύ συνεχίσθηκαν και χθες οι επιθέσεις με ενέδρες κατά Αμερικανών, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό ενός άλλου όταν η αυτοκινητοπομπή στην οποία ανήκαν δέχθηκε επίθεση με αυτοπροωθούμενη οβίδα και πυρά ελαφρών όπλων έξω από τη Βαγδάτη. Σε μια άλλη επίθεση έξω από την πόλη Χίλα σκοτώθηκε ένας τεχνικός του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού από τη Σρι Λάνκα και τραυματίσθηκε ο οδηγός του.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, από την πλευρά τους, συνεχίζουν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση όλων των πιθανών εστιών αντίστασης κατά της συμμαχίας. O σύμβουλος του Πενταγώνου Ρίτσαρντ Περλ διατύπωσε την άποψη ότι ο αμερικανικός στρατός πρέπει να παραμείνει στο Ιράκ, εκτιμώντας ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 30.000 ένοπλοι υποστηρικτές του πρώην καθεστώτος που αντιστέκονται. Στον αραβικό κόσμο η παράταση της αβεβαιότητας σχετικά με τη σταθερότητα στο Ιράκ προκαλεί έυλογη ανησυχία. O πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ προειδοποίησε ότι το χάος στο Ιράκ θέτει σε κίνδυνο όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και ότι μόνον μια εκλεγμένη από τον ιρακινό λαό κυβέρνηση στο Ιράκ θα μπορέσει να αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα. «H αίσθηση ανασφάλειας, χάους και απουσίας της έννομης τάξης που κυριαρχεί στο Ιράκ τώρα έχει άσχημη επίδραση και (επικίνδυνες) επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος Μουμπάρακ σε τηλεοπτική ομιλία του που μεταδόθηκε σε εθνικό δίκτυο με την ευκαιρία της 51ης επετείου από την αποκαθήλωση της μοναρχίας στη χώρα του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Αιγύπτου έκανε έκκληση για το σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την έκδοση μιας νέας απόφασης του OHE για το Ιράκ έτσι ώστε ο διεθνής οργανισμός να έχει περισσότερο και ενεργό ρόλο σε αυτή τη χώρα. «H Ρωσία πιστεύει ότι για τη διεθνή κοινότητα η ύπαρξη μιας νομικής βάσης για την απόκτηση ενός ενεργού ρόλου στη διευθέτηση της διαδικασίας στο Ιράκ καθιστά απαραίτητο την υιοθέτηση μιας νέας απόφασης του OHE», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.

Οι Ιάπωνες

Εξάλλου στην Ιαπωνία δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα «Ασάχι Σιμπούν» έδειξε ότι τουλάχιστον το 55% των Ιαπώνων δεν επιθυμούν την αποστολή στρατευμάτων της χώρας στο Ιράκ, ενώ το ποσοστό πριν από ένα μήνα ανερχόταν στο 43%. Ευνοϊκά διακείμενο στην αποστολή στρατευμάτων είναι μόλις το 33%.

H συμμετοχή των 15 της E.E. στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής ένωσης επιβεβαίωσαν από κοινού την επιθυμία τους να συμμετέχουν στην πολυμερή προσπάθεια ανοικοδόμησης του Ιράκ, αλλά επιμένουν στην ανάγκη για έναν συγκεκριμένο ρόλο του OHE σε αυτήν τη διαδικασία.

Υστερα από διεξοδική συζήτηση, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την «ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση του Ιράκ στο πλαίσιο της απόφασης 1483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE», απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Μαΐου που επισήμως θέτει τέλος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή στο Κουβέιτ, το 1990.

Οι 15 υπουργοί της E.E. χαιρέτισαν την εγκαθίδρυση, στις 9 Ιουλίου, του κυβερνητικού συμβουλίου στο Ιράκ, ενέργεια που χαρακτήρισαν ως «ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον σχηματισμό μιας διεθνώς αναγνωρισμένης αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης που θα εγκαθιδρυθεί από τον λαό του Ιράκ».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της E.E., χαιρέτισε με τους άλλους ομολόγους του τις προτάσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή