Ψευδεπίγραφες εκδοτικές επιτυχίες

Ψευδεπίγραφες εκδοτικές επιτυχίες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ποδοσφαιρόφιλοι ενδεχομένως να θυμούνται το όνομα του Λούθερ Μπλίσετ. Ηταν επιθετικός της αγγλικής Γουότφορντ με πολλά γκολ στο ενεργητικό του, που πουλήθηκε στην ιταλική Μίλαν στο αστρονομικό για την εποχή -1983- ποσό του ενός εκατομμυρίου στερλινών. Απογοητευτικός ποδοσφαιρικά στην Ιταλία, ο Μπλίσετ επέστρεψε στην Αγγλία και την αφάνεια. Σήμερα όμως επιστρέφει στη δημοσιότητα ως ο συγγραφέας του «Q», ενός ιδιαίτερα εφευρετικού μυθιστορήματος, δείγματος ευρυμάθειας και με πολύ περίεργη καταγωγή. Αρχικώς εκδόθηκε στην Ιταλία, το 1999, και σημείωσε τεράστια επιτυχία. H βρετανική έκδοση έκανε την εμφάνισή της στις αρχές Μαΐου και προγραμματίζεται η έκδοσή του και στις ΗΠΑ.

Ομως ο Λούθερ Μπλίσετ, ο ποδοσφαιριστής, δεν έγραψε ούτε μια λέξη του «Q». Το όνομά του «κλάπηκε» στα μέσα της δεκαετίας του ’90 από μια ομάδα αριστερών φιλελεύθερων «ακτιβιστών του Ιντερνετ» της Μπολόνια. Αυτοαποκαλούνταν Luther Blissett Project επειδή, όπως τόνισαν, Μπλίσετ είναι το «απερίγραπτο ψευδώνυμο που σημαίνει όλοι και κανένας». Αρχισαν με μελέτες στο Ιντερνετ εναντίον της παγκοσμιοποίησης, της πολιτικής διαφθοράς, του επιχειρηματικού ελέγχου των MME και άλλων «αμαρτημάτων» του καπιταλισμού. Καθώς οι οπαδοί του «Σχεδίου» πλήθυναν και έγιναν χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, έκαναν κάποιες συνταρακτικές φάρσες που προσέλκυσαν την προσοχή.

Κρίνοντας από την προτίμησή τους στην άμεση δράση, είναι περίεργο που οι τέσσερις «εμπνευστές» του «Σχεδίου Μπλίσετ», ο Ρομπέρτο Μπούι, ο Τζιοβάνι Καταμπρίγκα, ο Φεντερίκο Γκουλιέλμι και ο Λούκα ντι Μέο, είχαν την υπομονή να εκπονήσουν ένα μυθιστόρημα σαν το «Q», ένα έπος των θρησκευτικών πολέμων του 16ου αιώνα. Γρήγοροι ρυθμοί, πλούσια αφήγηση, εκατοντάδες χαρακτήρες, βία, ηρωισμός, προδοσίες και σεξ. O πρωταγωνιστής, που συχνά αλλάζει το όνομά του για να γλιτώσει τον θάνατο, είναι αυτόπτης μάρτυρας της Διακήρυξης του Μαρτίνου Λούθηρου στο Βίτενμπεργκ, παίρνει μέρος στις θρησκευτικές συγκρούσεις σε όλη την Ευρώπη και έχει πάμπολλες ερωμένες. O διώκτης του, ο Q, ένας κατάσκοπος του Βατικανού, τον κυνηγά για περισσότερο από 30 χρόνια, σκιάζοντας στην αρχή και καταστρέφοντας τελικώς το όραμά του για ένα παραδεισένιο βασίλειο στη γη.

Πώς, όμως, και γιατί μια ομάδα νεοφώτιστων μυθοπλαστών αποφάσισε να το γράψει; «Είμαστε οπαδοί των «φτηνών» αναγνωσμάτων. Θέλαμε να γράψουμε ένα τέτοιο βιβλίο στην Ευρώπη». O πραγματικός Λούθερ Μπλίσετ, αποσυρμένος σήμερα στο Γουότφορντ, εξέφρασε την ενόχλησή του για την κλεμμένη ταυτότητά του, αλλά ποτέ δεν προσπάθησε να σταματήσει την έκδοση του βιβλίου. Τώρα μπορεί να ησυχάσει, αφού ο Μπούι και οι συνεργάτες του εγκατέλειψαν το όνομα Μπλίσετ και «ανασχηματίστηκαν» σαν «Γου Μινγκ» («χωρίς όνομα» στα κινεζικά) ως επαγγελματίες πλέον συγγραφείς του είδους.

Τι απέγινε όμως το όραμα, η αριστερή φαντασία και η σκαμπρόζικη τακτική, τα «συστατικά» δηλαδή που δημιούργησαν την ομάδα; «Μας αρέσουν ακόμη οι φάρσες», λέει ο Μπούι, «Τώρα τις «κάνουμε» στα μυθιστορήματά μας». Αλλά η επιτυχία μπορεί να «σκαρώσει» σ’ αυτούς φάρσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή