Το κόκκινο χρώμα έλκει ερωτικά τους πιθήκους

Το κόκκινο χρώμα έλκει ερωτικά τους πιθήκους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόκκινο προκαλεί. Θυμό -τουλάχιστον αυτό πιστεύεται για τους ταύρους-, ερωτικό πάθος ή γενικώς ενδιαφέρον. Το ανθρώπινο μάτι έλκεται από αυτό, ίσως από κάποιο ένστικτο που επιβίωσε στην πορεία της εξέλιξης του ανθρώπου, ή επειδή στις παραδόσεις των περισσότερων λαών, τα ρόδινα μάγουλα είναι δείγμα υγείας. Τα ζώα όμως διατηρούν ενεργό αυτό το ένστικτο, που ενεργοποιείται κάθε φορά που καλούνται να επιλέξουν σύντροφο στην αναπαραγωγή, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Τα περισσότερα θηλαστικά του ζωικού βασιλείου, λοιπόν, γοητεύονται από το κόκκινο χρώμα. Ενα κοινό θηλυκό θηλαστικό, όπως είναι ο πίθηκος, προτιμά τα αρσενικά του είδους του που έχουν κόκκινο πρόσωπο και όχι τα ωχρά. Οι πιθηκίνες βέβαια δεν το ξέρουν, αλλά για τους επιστήμονες, το ροδαλό πρόσωπο ενός αρσενικού σημαίνει υψηλά ποσοστά τεστοστερόνης, η οποία σε πολλά αρσενικά ζώα σημαίνει υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και καλή «ποιότητα» γονιδίων.

Ερευνα

Τη σχέση ανάμεσα στο χρώμα του προσώπου και την επιλογή συντρόφου για αναπαραγωγή στα θηλαστικά πραγματεύεται μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Στέρλινγκ της Βρετανίας. H ψυχολόγος δρ Κόρι Γουέιτ, μάλιστα, η οποία ηγήθηκε της ομάδας, θεωρεί ότι αυτή η αντίδραση των ζώων θα μπορούσε να ερμηνεύσει και τους λόγους που οι γυναίκες, στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, πάντα έβαφαν τα μάγουλά τους και τα χείλια τους για να τα κάνουν πιο κόκκινα.

«Στο βασίλειο των ζώων, τα θηλαστικά είναι αυτά που έχουν τα εντονότερα χρώματα», παρατηρεί η δρ Γουέιτ. « Κανείς δεν ξέρει γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά το χρώμα ενδέχεται να διαδραματίζει κάποιο σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό τους όταν διεκδικούν ερωτικό σύντροφο για αναπαραγωγή. Το βέβαιο είναι ότι τα θηλυκά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα ζωντανά χρώματα και μπορούμε με αρκετή ασφάλεια να υποστηρίξουμε ότι επιλέγουν με αυτό το κριτήριο τον ερωτικό σύντροφό τους».

Από την εποχή του Δαρβίνου υπάρχει η θεωρία ότι τα θηλυκά θηλαστικά προσελκύονται από τα χρώματα των αρσενικών. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που προέκυψαν στοιχεία ύστερα από αρκετά πειράματα σε ζώα, τα οποία στηρίζουν την παλαιά θεωρία.

Η ομάδα των Βρετανών ερευνητών -η μελέτη τους δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Biology Letters»- χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή για τις διαφοροποιήσεις που επέφερε στις φωτογραφίες 24 αρσενικών πιθήκων. Στη συνέχεια πειραματίστηκαν με ωχρές και κόκκινες εκδοχές των φωτογραφιών, τις οποίες παρουσίασαν σε έξι θηλυκούς πιθήκους και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους. Ολοι οι θηλυκοί πίθηκοι παρατηρούσαν πολύ περισσότερη ώρα τις κόκκινες εκδοχές και έκαναν γκριμάτσες και χειρονομίες που πρόδιδαν το ενδιαφέρον τους.

Τα γονίδια

Ο Κρεγκ Ρόμπερτς, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νιούκασλ, υποστηρίζει πως αυτή η συμπεριφορά αυξάνει τις πιθανότητες οι αλλαγές στην έκφραση του προσώπου να διαδραματίζουν παρόμοιο ρόλο και στους ανθρώπους. «Για τα θηλυκά, το σημαντικό είναι να επιλέξουν το αρσενικό με τα καλύτερα γονιδια.

Και φυσικά, το πρόβλημα για μας είναι με ποιο φυσικό κριτήριο αντιλαμβάνονται τη γενετική υπεροχή. Φαίνεται πάντως ότι το κόκκινο χρώμα -δείγμα υγείας για ανθρώπους και ζώα- αποτελεί ένδειξη ότι το αρσενικό είναι υγιές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή