Δεν είναι αθώα τα φυτικά χάπια αδυνατίσματος

Δεν είναι αθώα τα φυτικά χάπια αδυνατίσματος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χάπια αδυνατίσματος με βάση φυτικά εκχυλίσματα, τα οποία υπόσχονται ιδανική σιλουέτα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. H αφορμή είναι μια μελέτη την οποία είχαν παραγγείλει ορισμένες εταιρείες κατασκευής τέτοιων χαπιών, μεταξύ των οποίων και η Metabolife International, με σκοπό να αποδείξουν ότι τα σκευάσματά τους είναι απολύτως ασφαλή και δεν προκαλούν παρενέργειες ούτε σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. H εν λόγω μελέτη, η οποία συντάχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε ιατρικά κέντρα της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης, είχε παρουσιαστεί στις αμερικανικές υπηρεσίες Υγείας, μεταξύ των οποίων και στον πανίσχυρο Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μόνο που υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. H μελέτη είχε μεν παρουσιαστεί, αλλά όχι ολόκληρη. Και αυτό γιατί ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες οφείλουν να παραδίδουν στον FDA λεπτομερή στοιχεία για την σύνθεση των σκευασμάτων τους, οι εταιρείες που διακινούν φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα δεν υπόκεινται σε ανάλογο αυστηρό έλεγχο. Με νόμο του 1994, ο FDA δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου σε αυτές τις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές είχαν αμφισβητήσει έντονα τα αποτελέσματά τους. O FDA ωστόσο κατάφερε να βρει έναν τρόπο να πληροφορηθεί το πλήρες περιεχόμενο της μελέτης, αναθέτοντας το έργο αυτό σε ειδικούς ανεξάρτητους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για την βιομηχανία των φυτικών χαπιών αδυνατίσματος, επρόκειτο να παρουσιαστούν σε αρμόδια επιτροπή της βουλής των Αντιπροσώπων. Οπως δήλωσε ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζέιμς Σ. Γκρίνγουντ, επικεφαλής της επιτροπής, η συγκεκριμένη ακροαματική διαδικασία θα έχει ξεχωριστή σημασία. Οι εταιρείες που παρασκευάζουν αυτά τα χάπια αδυνατίσματος, πρόσθεσε, επικαλούντο τη μελέτη ως Βίβλο για να πείσουν τους καταναλωτές ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τα προϊόντα τους. Και τώρα με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι ανεξάρτητοι ερευνητές, προκύπτει το αντίθετο.

Την εγκυρότητα της μελέτης αμφισβήτησε και ο ειδικός του FDA, ο Νόρμαν Κέιπλαν, γιατρός ειδικευμένος στο θέμα της υπέρτασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας. H ομάδα των ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα αποτελείτο μόνο από 87 άτομα, αριθμός πολύ περιορισμένος για να εξάγει κανείς απολύτως ασφαλή συμπεράσματα, τόνισε. Επεσήμανε επίσης ότι οι ερευνητές υποτίμησαν το γεγονός ότι αρκετοί από τους 87 συμμετέχοντες που είχαν καταναλώσει φυτικά χάπια αδυνατίσματος παρουσίασαν αυξημένη πίεση και αρρυθμίες, οι οποίες μπορούν αυξήσουν έως και 40% τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή