Υποπτος ο γιος στελέχους της ETA

Υποπτος ο γιος στελέχους της ETA

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Τον γιο στελέχους της αυτονομιστικής οργάνωσης ETA, τον 23χρονο Χον Χοσέμπα Τροϊτίνο, θεωρούν οι ισπανικές αρχές ως βασικό ύποπτο για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Μπενιδόρμ και το Αλικάντε, όπου τραυματίστηκαν συνολικά 13 άνθρωποι. Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών διένειμε τη φωτογραφία του Τροϊτίνο, του οποίου ο πατέρας είχε καταδικαστεί το 1989 σε κάθειρξη 794 ετών για βομβιστική επίθεση σε σουπερμάρκετ στη Βαρκελώνη, στην οποία είχαν σκοτωθεί 21 άνθρωποι. O κυβερνήτης της Βαλένθια, περιοχής όπου βρίσκονται οι δύο πόλεις όπου σημειώθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις, δήλωσε ότι ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος είχε μείνει για δύο μέρες στο ξενοδοχείο Μπαΐα του Αλικάντε πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό κρυμμένο σε βαλίτσα, λίγο πριν από την αναχώρησή του. Μεταξύ των τραυματιών από τις προχθεσινές εκρήξεις είναι και ένας τριαντάχρονος Ολλανδός, του οποίου η κατάσταση κρίνεται σοβαρή. Ενας εικοσιτετράχρονος Γερμανός, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τραυματίες της έκρηξης στο Αλικάντε, έχει διαφύγει τον κίνδυνο μετά τις εγχειρήσεις στον αυχένα και το κεφάλι στις οποίες υπεβλήθη.

Και ενώ η ισπανική κυβέρνηση διά του υπουργού Εσωτερικών Ανχελ Ασέμπες επανέλαβε σε αυστηρό τόνο ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας της ETA, το αυτονομιστικό κόμμα Ερι Μπατασούνα, το οποίο θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας της ETA σημείωσε χθες μια ανέλπιστη νίκη. Το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε αποδεκτή την προσφυγή που κατέθεσε το Ερι Μπατασούνα κατά της απαγόρευσής του. Σύμφωνα με την προσφυγή η οποία κατατέθηκε στις 20 Απριλίου, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου τα κόμματα Ερι Μπατασούνα, Εουσκάλ Εριτάροκ και Μπατασούνα καταστρατηγούσε πολλά άρθρα του Συντάγματος, καθώς και την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις βασικές ελευθερίες. Απόρροια της απαγόρευσης του Ερι Μπατασούνα ήταν και το να μη συμμετάσχει το κόμμα στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Τα μέλη του κόμματος κάνουν λόγο για πολιτικό απαρτχάιντ που τους έχει επιβληθεί. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, μοιράζοντας φυλλάδια όπου εξηγούν γιατί διεκδικούν την αυτονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή