Καταφθάνουν ξένες δυνάμεις στη Λιβερία

Καταφθάνουν ξένες δυνάμεις στη Λιβερία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MONPOBIA. Ειρηνευτική δύναμη 1.300 Νιγηριανών ανακοινώθηκε χθες ότι θα μεταβεί στη σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Λιβερία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι είδους «ειρήνευση» θα διαφυλάξει. Χθες, οι αντάρτες του LURD σφυροκοπούσαν τη λεωφόρο που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο και τη γέφυρα που συνδέει την πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια με το αεροδρόμιο, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά την κατάρρευση της κυβέρνησης του Τσαρλς Τέιλορ. H έλευση ξένων δυνάμεων γεννά ελπίδες για παύση των συγκρούσεων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες που στάθηκε αδύνατο να επιβεβαιωθούν, τη Δευτέρα κόστισαν τη ζωή σε 600 άτομα.

Δημοσιότητα στις ΗΠΑ

Το συμβούλιο συνεργασίας των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που αποφάσισε την αποστολή δυνάμεων δήλωσε ότι το πότε ακριβώς θα μεταβεί η ειρηνευτική δύναμη στη Λιβερία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι ειδήσεις των συγκρούσεων έλαβαν ιδιαίτερη δημοσιότητα στις ΗΠΑ, όταν βομβαρδίστηκε χώρος κατοικιών που ανήκουν στην αμερικανική πρεσβεία και εξοργισμένοι κάτοικοι έσυραν πτώματα μπροστά από την πρεσβεία για να δείξουν στον κόσμο τι συμβαίνει. Αυτές τις ημέρες, οι εκκλήσεις για παρέμβαση των ΗΠΑ πύκνωσαν, με επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, ιστορικής φύσεως. H Αμερική ήταν η χώρα που προώθησε τη δημιουργία του κράτους της Λιβερίας πριν από 150 χρόνια, για να προσφέρει μια πατρίδα στους απελεύθερους σκλάβους.

Είναι έτοιμοι

Περίπου 3.500 Αμερικανοί πεζοναύτες και ναύτες βρίσκονταν σε πλοία κοντά στη Λιβερία έτοιμοι να επέμβουν, όμως η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι επέμβαση δεν πρόκειται να γίνει αν δεν φύγει πρώτα ο Τέιλορ. Το περίεργο είναι ότι ο Τέιλορ εύχεται δημοσίως να πραγματοποιηθεί αμερικανική επέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την εξουσία. H απόφαση της αποστολής Νιγηριανών στρατιωτών στη Λιβερία είναι χαρακτηριστική της προσπάθειας των ΗΠΑ να «μεταβιβάζουν» σε περιφερειακούς συμμάχους τους, όπως τώρα η Νιγηρία, στρατιωτικές ευθύνες που δεν θέλουν να αναλάβουν.

Ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης σύγκρουσης, δυτικοί αναλυτές επεσήμαιναν ότι ούτε η διαφαινόμενη αποπομπή του Τέιλορ ούτε η άφιξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης επαρκούν για να τραβήξουν την περιοχή έξω από τον φαύλο κύκλο της βίας. Την τελευταία δεκαπενταετία, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβερία και στις γύρω χώρες, εξαιτίας συγκρούσεων που μεταλαμπαδεύονται σαν πυρκαγιά που διαρκώς αναζωπυρώνεται σε διαφορετικά μέτωπα. Τα όπλα στην περιοχή κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ ένοπλες ομάδες μετακινούνται απρόσκοπτα μεταξύ της Λιβερίας, της Σιέρρα Λεόνε, της Ακτής Ελεφαντοστού και της Γουινέας, λαμβάνοντας μέρος στις εμφύλιες συγκρούσεις της κάθε χώρας.

Φτωχή χώρα

Πρόκειται για μερικές από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη -ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Λιβερία και η Σιέρρα Λεόνε μοιράζονται τη 203η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του κατά κεφαλήν εισοδήματος, που περιλαμβάνει 208 χώρες. «Το σημαντικότερο είναι να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την προστασία των αμάχων ως μακροπρόθεσμο και όχι ως βραχυπρόθεσμο στόχο, ώστε να μην καταλήξουμε στον ίδιο κύκλο πολέμου ύστερα από δέκα χρόνια», δήλωσε η Λέσλι Λέφκοφ, ερευνήτρια της αμερικανικής οργάνωσης HumaRights Watch. O εμφύλιος της Λιβερίας, που μαινόταν την επταετία 1989 -1996, σταμάτησε με την άνοδο στην εξουσία του Τέιλορ, αρχηγού μίας αντάρτικης ομάδας, ενώ ξεκίνησε εκ νέου προ τριετίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή