Σκληροί και οι δύο σαν τον πατέρα τους

Σκληροί και οι δύο σαν τον πατέρα τους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι διαφορετικοί ως χαρακτήρες, οι δύο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν υπήρξαν η προσωποποίηση του τρόμου του καθεστώτος του πατέρα τους και μισήθηκαν το ίδιο από τον ιρακινό λαό. O 39χρονος Ουντάι θεωρήθηκε «τέρας» ακόμα και για τα δεδομένα του καθεστώτος Χουσεΐν. Υπήρξε σαδιστής και λάτρης της σκληρότητας σε βαθμό τέτοιο, που ακόμα και ο πατέρας του υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι ο πρωτότοκος γιος του δεν θα μπορούσε ποτέ να αναλάβει τα ηνία της χώρας. Σταδιακά παραμερίστηκε από τα κέντρα εξουσίας προς όφελος του, χαμηλών τόνων, μικρότερου αδελφού του.

Ο πανύψηλος Ουντάι, βεβαίως, δεν έδειξε ποτέ να ενδιαφέρεται πραγματικά για μια ζωή γεμάτη πολιτικές ευθύνες. Υπήρξε ο κοσμικός γιος του ισχυρού άνδρα της χώρας, ο οποίος έγινε γνωστός για το πάθος του για τα γρήγορα αυτοκίνητα, το αλκοόλ, τα ακριβά κοστούμια, τις δολοφονίες, τους βιασμούς και τους βασανισμούς. Στα δημόσια καθήκοντά του συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων της χώρας, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και το νεανικό τηλεοπτικό Σαμπάμπ. Επιπλέον, ήταν και διοικητής της περιβόητης στρατιάς των Φεγιαντίν.

Καταχρήσεις

Οι καταχρήσεις υπήρξαν το σήμα κατατεθέν της ιδιωτικής ζωής του Ουντάι, ο οποίος είχε τη φήμη ότι διέταζε τη διά της βίας μεταφορά όποιας εμφανίσιμης γυναίκας έπεφτε στην προσοχή του στο παλάτι του για τα περαιτέρω. Σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιώτες, στα ανάκτορα βρέθηκαν ναρκωτικά και εξοπλισμός διάγνωσης του HIV. Το 1988, όμως, πλήρωσε, εν μέρει, το τίμημα της βίαιης συμπεριφοράς του όταν έπεσε στη δυσμένεια του πατέρα του. O Ουντάι πυροβόλησε και σκότωσε, κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης, σωματοφύλακα του Σαντάμ και τραυμάτισε έναν από τους θείους του. Εξορίστηκε στην Ελβετία και μολονότι του επετράπη η επιστροφή στο Ιράκ, χαρακτηρίστηκε ακατάλληλος για διάδοχος. Το 1996, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του πανάκριβου αυτοκινήτου του στα προάστια της Βαγδάτης. Αν και επιβίωσε της επίθεσης, τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι του, το οποίο υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του 38χρονου Κουσάι κατεγράφη λίγο πριν από την πτώση του καθεστώτος, όταν συνόδεψε τον πατέρα του σ’ έναν περίπατο στα προάστια της Βαγδάτης στις 9 Απριλίου. Λίγες ώρες αργότερα, οι Αμερικανοί βρίσκονταν στη Βαγδάτη. O Σαντάμ επέλεξε εσκεμμένα τη στιγμή για να εμφανιστεί ενώπιον του λαού με τον Κουσάι στο πλευρό του, θέλοντας να υποδείξει τον διάδοχό του.

Ο Κουσάι ήταν υπεύθυνος της στρατηγικής του Ιράκ στον πόλεμο. Την ημέρα που εξαφανίστηκε βρισκόταν στο ζενίθ της πολιτικής του σταδιοδρομίας έχοντας λίγες, μόλις, ημέρες πριν αναλάβει τον απόλυτο έλεγχο τεσσάρων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Βαγδάτης και του Τικρίτ. Λέγεται, ακόμα, ότι είχε τον απόλυτο έλεγχο των κρατικών εισοδημάτων και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως μετά την έναρξη του πολέμου μετέφερε με τρία φορτηγά ένα δισ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ σε άγνωστη τοποθεσία.

Χαμηλών τόνων

Σε αντίθεση με τον αδελφό του, ο Κουσάι ήταν χαμηλών τόνων και απέφευγε επιμελώς τα φώτα της δημοσιότητας. Ηταν παντρεμένος με κόρη αξιωματικού και είχε δύο παιδιά. Πίσω από το ήσυχο προφίλ κρυβόταν ένας άνδρας τόσο αδίστακτος και σκληρός όσο και ο πατέρας του. Το 1991 και ενώ ο Κουσάι ήταν 25 ετών, ο Σαντάμ τού ανέθεσε να καταπνίξει την εξέγερση των σιιτών στα νότια της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε και την απόκρυψη των παράνομων όπλων από τους επιθεωρητές του OHE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή