ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΤΑΜΙ

Θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς του Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. H Ουάσιγκτον επιδιώκει την ανατροπή του καθεστώτος του Ιράν, προειδοποίησε, χθες, κατά τη διάρκεια λαϊκής συγκέντρωσης, ο Ιρανός πρόεδρος Μοχάμεντ Χαταμί, καλώντας τους πολίτες της χώρας του «να μην της δώσουν κανένα πρόσχημα για να το κάνει». «O Λευκός Οίκος παίρνει θέση κατά του λαού και της κυβέρνησης του Ιράν και ελπίζει στην ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος», τόνισε ο πρόεδρος Χαταμί και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ότι είπαν ψέματα για το Ιράκ, κυρίως για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Κατήγγειλε, δε, ότι οι Αμερικανοί θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια προσχήματα και για το Ιράν, αναφερόμενος στην αμερικανική υποψία περί των προθέσεων της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. O κ. Χαταμί, μάλιστα, ακύρωσε το ταξίδι του στο Βέλγιο, συνδέοντας την απόφασή του με τις ευρωπαϊκές πιέσεις στα θέματα των πυρηνικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ KATA ΛΑΘΟΣ

Συναγερμός στο Κοζλοντούι

ΣΟΦΙΑ. Συναγερμός σήμανε χθες στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, αλλά σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των Αρχών επρόκειτο περί λάθους. Το σύστημα ασφαλείας του πυρηνικού εργοστασίου τέθηκε «κατά λάθος» σε λειτουργία και είχε συνέπεια να κλείσει για λίγες ώρες ένας από τους αντιδραστήρες των εγκαταστάσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας. O αντιδραστήρας υπ’ αριθμόν 6 τέθηκε σε λειτουργία έξι ώρες αργότερα, εξήγησε ο διευθυντής του εργοστασίου, Γιορντάν Κοσταντίνοφ. H διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας. Ανάλογος συναγερμός είχε σημάνει και την 1η Ιουλίου λόγω υπερθέρμανσης μετασχηματιστή.

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αγωνίζονται να επιβιώσουν

ΜΟΝΡΟΒΙΑ. Εξουθενωμένη και ιδιαίτερα ανήσυχη για το μέλλον, μια μητέρα τριδύμων, δύο αγοριών και ενός κοριτσιού, που γεννήθηκαν μόλις την περασμένη Δευτέρα, είναι μεταξύ των τρομοκρατημένων προσφύγων που εγκαταλείπουν μαζικά τα περίχωρα της Μονρόβια για να γλιτώσουν από τον εμφύλιο. H ιστορία της Ζόε Σίρλεαφ έκανε τον γύρο του κόσμου χθες, καθώς απευθύνει απεγνωσμένες εκκλήσεις στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να τη βοηθήσουν. «Καταφέραμε να επιβιώσουμε τέσσερις ημέρες, αλλά δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να συμβεί», δήλωσε έντρομη σε ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκτός από τα τρίδυμα, η Ζόε πρέπει να φροντίσει και τη μεγάλη της κόρη, Νιάλε, δύο ετών, η οποία τραυματίστηκε στο δεξί χέρι κατά τους βομβαρδισμούς του Σαββάτου και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

ΜΕ ΤΗΑΔΕΙΑ TOY… ΝΟΜΟΥ

Μπορούν να πίνουν οι Ρώσοι οδηγοί

ΜΟΣΧΑ. Στη χαλάρωση του νόμου σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που επιτρέπεται να καταναλώνουν οι οδηγοί όταν πρόκειται να πιάσουν το τιμόνι, προχώρησε το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των λιγοστών αντιπάλων του «αθλήματος» στη χώρα. Σύμφωνα με το νέο διάταγμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, χθες, οι Ρώσοι οδηγοί μπορούν να πιουν ένα ποτηράκι παραπάνω προτού ριχτούν στο οδικό δίκτυο, πράγμα απαράδεκτο τουλάχιστον για τον αρμόδιο συντάκτη της «Κομσομόλσκαγια Πράβδα», που χαρακτήρισε την απόφαση τεράστιο λάθος. «Ολοι γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι δεν δέχονται περιορισμούς», διαμαρτυρήθηκε ο αρθρογράφος, θυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2003 σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα στη Ρωσία 12.600 άτομα!

ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ

«Τιμωρία» στους Δημοσιογράφους

ΓΕΝΕΥΗ. Το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών ανέστειλε χθες την άδεια λειτουργίας των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για παραβίαση των κανονισμών διαδικασίας του διεθνούς οργανισμού. Το Συμβούλιο, που εδρεύει στη Γενεύη και συντονίζει το οικονομικό και κοινωνικό έργο του OHE, τιμώρησε τη διεθνή ομάδα για την ελευθερία του Τύπου, επειδή μέλη της προσπάθησαν να διακόψουν την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του OHE τον περασμένο Μάρτιο. Από την πλευρά τους, οι Δημοσιογράφοι αποκάλεσαν την απόφαση «φάρσα», επικαλούμενοι το ότι η ενέργειά τους έγινε εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, κατά την ομιλία του εκπροσώπου της Λιβύης, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή. Οι οργανώσεις που είναι «διαπιστευμένες» στο Συμβούλιο, δικαιούνται να μετέχουν στις εργασίες του, να εκδίδουν ανακοινώσεις, να θέτουν θέματα προς συζήτησιν και να αναφέρουν σε όλα τα σώματα του Συμβουλίου και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ

Γυρίζει τον κόσμο στα 86 του

ΑΝΝΟΒΕΡΟ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Ενας ογδονταεξάχρονος Γερμανός αποφάσισε, παρά την ηλικία του, να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής του και να γυρίσει τον κόσμο με το φορτηγάκι του. O Χέρμαν Κλίφισκ, που ζει μόνιμα στο νησί Πρίγκιπας Εδουάρδος του Καναδά, άρχισε το ταξίδι του από το Αννόβερο και θα επισκεφθεί χώρες όπως την Ινδονησία, την Αυστραλία και τη Νότιο Αμερική. Μάλιστα, δήλωσε ότι αν κάποιο μέρος του κόσμου τού αρέσει, θα μείνει για λίγο καιρό. Τις θάλασσες θα τις περάσει με πλοίο, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο ίσως το συναντήσει στην Κίνα, όπου ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας απαγορεύει σε άτομα άνω των 70 να οδηγούν. O Κλίφισκ, συνταξιούχος ναυτικός, σκοπεύει να γράψει βιβλίο με τις εντυπώσεις του από τον οκτώ μηνών, όπως υπολογίζει, γύρο του κόσμου.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Συντριβή ελικοπτέρου

ΣΟΦΙΑ. Ενα στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη χθες στη νότια Βουλγαρία, 120 χιλιόμετρα νοτίως της Σόφιας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι τέσσερις επιβαίνοντες, τρία μέλη του πληρώματος και ένας πυροσβέστης. Το σοβιετικής κατασκευής ελικόπτερο μετέφερε τον αξιωματικό στον τόπο της πυρκαγιάς, στο όρος Πιρίν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή