Αντεκδίκηση περιμένουν οι ΗΠΑ

Αντεκδίκηση περιμένουν οι ΗΠΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Οι ελπίδες των Αμερικανών για ραγδαία αποκλιμάκωση της ιρακινής αντίστασης μετά την εξόντωση των δύο γιων του Σαντάμ Χουσεΐν περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο χθες, ύστερα από τις νέες, αιματηρές επιθέσεις, που οργανώθηκαν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εν είδει αντεκδίκησης, από οπαδούς του ανατραπέντος μπααθικού καθεστώτος.

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ, όταν στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε πυρά αυτόματων όπλων και αντιαρματικές ρουκέτες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των αμερικανικών στρατευμάτων. H επίθεση εκδηλώθηκε στη Μοσούλη, όπου πριν από δύο εικοσιτετράωρα είχαν σκοτωθεί, μετά από εξάωρη πολιορκία, οι Ουντάι και Κουσάι Χουσεΐν, μαζί με τον σωματοφύλακα του πρώτου και τον 15χρονο γιο του δεύτερου, Μουσταφά. Τα θύματα της ιρακινής αντίστασης προέρχονταν από την 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, άνδρες της οποίας είχαν αναλάβει την εκτέλεση των υιών Χουσεΐν. Ηταν η τρίτη, φονική επίθεση εναντίον της εν λόγω Μεραρχίας μετά τον θάνατο των Ουντάι και Κουσάι.

Μήνυμα των φενταγίν

Στο μεταξύ, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της οργάνωσης «Φενταγίν του Σαντάμ» που καλεί σε εκδίκηση για τον θάνατο των δύο ηγετικών στελεχών του παλιού καθεστώτος. «Απευθυνόμαστε σε σένα, λαέ του Ιράκ, για να σε διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε τον ιερό πόλεμο εναντίον των απίστων. Οι δολοφονίες του Ουντάι και του Κουσάι θα βρουν εκδίκηση», εμφανίζεται να δηλώνει ο εκπρόσωπος ομάδας μασκοφόρων, που κρατούν αυτόματα, με φόντο φωτογραφίες του Σαντάμ και των γιων του. Στο μήνυμα διατυπώνονται απειλές εναντίον των «συνεργατών των κατακτητών».

Σε ένα άλλο αιματηρό περιστατικό, δύο Ιρακινοί σκοτώθηκαν όταν Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ σε σημείο ελέγχου, στη Βαγδάτη, καθώς το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι Ιρακινοί δεν σταμάτησε, παρά τις προειδοποιήσεις των φρουρών. Εκείνη την ώρα οι Αμερικανοί πραγματοποιούσαν εξονυχιστικές έρευνες στο παρακείμενο τζαμί αλ Γκεϊλάνι, σε αναζήτηση παραστρατιωτικών φενταγίν και προφανώς υποπτεύθηκαν ότι οι δύο επιβάτες του οχήματος επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αποστολή αυτοκτονίας.

Οι αιματηρές επιθέσεις του τελευταίου διημέρου ανεβάζουν σε 95 τους Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής διοίκησης, από το επίσημο τέλος του πολέμου, την 1η Μαΐου. Από αυτούς, οι 44 έπεσαν θύματα ενόπλων επιθέσεων ενώ οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους, πάντα σύμφωνα με τους διοικητές τους, εξαιτίας ατυχημάτων. O συνολικός αριθμός των Αμερικανών που έχει πέσει στο πεδίο της μάχης από την έναρξη του πολέμου ανέρχεται σε 158, δηλαδή υπερβαίνει κατά 11 τον αντίστοιχο αριθμό κατά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, το 1991.

Κλιμάκωση της βίας

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, ο στρατιωτικός διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, μετρίασε χθες τους αισιόδοξους τόνους των πρώτων δηλώσεών του, μετά την εξόντωση των αδελφών Χουσεΐν. «Θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες εχθροπραξιών, ίσως μάλιστα δούμε μια προσωρινή έξαρση στις αμέσως προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Σάντσες.

Η κλιμάκωση της ένοπλης βίας επεκτείνεται, το τελευταίο διάστημα, και εναντίον εθελοντών μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως επίσης και υπαλλήλων του OHE, που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό του Ιράκ. Σ’ αυτήν τη δραματική διαπίστωση προέβη χθες ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Σαλίμ Λόνε, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε πλέον για μεμονωμένα περιστατικά». Το τελευταίο τριήμερο δύο μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοιες επιθέσεις.

Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης της πολιτικής σταθεροποίησης, το διορισμένο, 25μελές Συμβούλιο του Ιράκ ανακοίνωσε ότι, εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου, πρόκειται να διορίσει υπουργούς και να σχηματίσει ομάδα εργασίας για την εκπόνηση νέου Συντάγματος. Το προσωρινό Συμβούλιο, που διορίστηκε στις 13 Ιουλίου δεν έχει καταφέρει να λάβει, μέχρι στιγμής, ουσιαστικές αποφάσεις, ούτε να αποσπάσει αναγνώριση από τον OHE και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή