ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ

Στην ETA αποδίδεται και η χθεσινή νέα έκρηξη

ΜΠΙΛΜΠΑΟ. Νέα έκρηξη, που αποδίδεται στην ETA, σημειώθηκε χθες έξω από αίθουσα δικαστηρίου στη Χώρα των Βάσκων, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά δύο άτομα. H έκρηξη έγινε στην πόλη της Εστέλα, στις 6.00 το πρωί της Παρασκευής. H επίθεση έγινε μόλις τρεις ημέρες μετά τη διπλή επίθεση στα θέρετρα Μπενιδόρμ και Αλικάντε, στις μεσογειακές ακτές της Ισπανίας, από τις οποίες είχαν τραυματισθεί 12 άτομα. Το μετριοπαθές εθνικιστικό κόμμα των Βάσκων (PNV) κατήγγειλε τη βίαιη επίθεση, λέγοντας ότι «η ETA αγνοεί επιδεικτικά την κοινωνία, που έχει επανειλημμένως εκφράσει τη θέλησή της να ζήσει ειρηνικά». Αστυνομικές πηγές είπαν ότι ένας περαστικός είχε αντιληφθεί την ύπαρξη, έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενός τσίγκινου κουτιού που έμοιαζε με αυτά που περιέχουν μπισκότα.

ΣΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ TMHMATA ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

Στριπτίζ τέλος

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. H διασκέδαση τελείωσε. Οι μόνες στριπτιζέζ που επιτρέπονται πλέον στα δανέζικα αστυνομικά τμήματα είναι εκείνες που προσάγονται για εξακρίβωση στοιχείων ή συλλαμβάνονται. Το δανέζικο υπουργείο Δικαιοσύνης απαγόρευσε στους αστυνομικούς να προσλαμβάνουν επαγγελματίες που απαλλάσσονται με αισθησιακό τρόπο από τα ρούχα τους ως μέσο διασκέδασης στα αστυνομικά τμήματα. Το καλοκαίρι στις σκανδιναβικές χώρες είναι ευκαιρία για ξεφάντωμα, και τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε περιστατικό γυμνής χορεύτριας που διασκέδαζε τους αξιωματικούς υπηρεσίας στην καφετέρια αστυνομικού τμήματος της Κοπεγχάγης. «Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία αναγκάστηκε να εκδώσει και σχετική οδηγία που απαγόρευε ρητά το στριπτίζ.

ΣΤΗΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Συνελήφθη και ο Χόρχε Βιντέλα

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Αργεντινός δικαστής διέταξε τη σύλληψη 46 πρώην αξιωματούχων της χώρας οι οποίοι καταζητούνται από την Ισπανία, κατηγορούμενοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μεταξύ των αξιωματούχων συγκαταλέγονται οι πρώην δικτάτορες Χόρχε Βιντέλα και Εμίλιο Μασέρα. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα του Ισπανού δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, για έκδοσή τους στην Ισπανία. O Γκαρθόν, γνωστός και από τη δίωξη εναντίον του πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ, ερευνά τις υποθέσεις εγκλημάτων κατά Ισπανών πολιτών στην Αργεντινή την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας από το 1976 έως το 1983. O προσφάτως εκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Νέστορ Κίρχνερ, υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει τον δρόμο για ανάλογες διώξεις, ανακαλώντας νόμους που προστάτευαν εκπροσώπους του παλαιού καθεστώτος.

ΑΠΟ TOTZEM ΟΥΖΑΝ

Βέλη κατά του Ταγίπ Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ. Βέλη κατά της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε ο επιχειρηματίας Τζεμ Ουζάν, ο οποίος κατηγορήθηκε για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή χαρακτήρισε «άπιστο και δειλό» τον πρωθυπουργό της χώρας. O Ουζάν, γιος μιας από τις πλουσιότερες επιχειρηματικές οικογένειες της Τουρκίας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να τον συντρίψει εξαιτίας της δημοτικότητάς του, ανακόπτοντάς του έτσι τον δρόμο για πολιτική σταδιοδρομία. O Ουζάν ίδρυσε κόμμα πριν από ένα χρόνο και τυχόν καταδίκη του θα τον εμποδίσει να διαδραματίσει οποιονδήποτε πολιτικό ρόλο. O εισαγγελέας έχει ήδη ζητήσει να επιβληθεί στον Ουζάν κάθειρξη από ένα έως έξι χρόνια. Σημειώνεται ότι η οικογένεια του Ουζάν αντιμετωπίζει πολυάριθμες κατηγορίες για απάτη και αισχροκέρδεια.

ΕΞΑΡΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Δεκαεννέα νεκροί στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ. Δεκαεννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους χθες στο Κασμίρ, σε μία νέα έξαρση βίας. Εξ αυτών, οι δεκατρείς πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τον ινδικό στρατό καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ από τρεις διαφορετικές περιοχές σε όλο το μήκος των συνόρων με το πακιστανικό Κασμίρ. Οι Ινδοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Πακιστάν ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επέτρεπε τη διείσδυση αυτονομιστών ανταρτών στο ινδικό έδαφος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ινδών, 38.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1989 στο Κασμίρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή