Ανεργία και μόλυνση «έφερε» η Κόκα-Κόλα

Ανεργία και μόλυνση «έφερε» η Κόκα-Κόλα

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο έντονης κριτικής βρίσκεται η Κόκα-Κόλα, κατηγορούμενη ότι η λειτουργία του εργοστασίου της στην Κεράλα της Ινδίας έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της ανεργίας και έχει μολύνει το χώμα με τοξικά απόβλητα.

Πλήγμα στην οικονομία

Η Ινδία θεωρείται από την Κόκα-Κόλα ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τη διοχέτευση του δημοφιλούς αναψυκτικού. Ομως το εργοστάσιο στην Κεράλα, με τις τεράστιες ανάγκες του για νερό, έχει καταφέρει τέτοιο πλήγμα στην τοπική οικονομία που η δημοτική αρχή της Πλασιμάντα, η οποία έδωσε άδεια για τη λειτουργία του εργοστασίου, ζητεί τώρα να κλείσει. Οι αγρότες της περιοχής είναι τόσο απεγνωσμένοι για νερό, που η Κόκα-Κόλα τούς στέλνει καθημερινά νερό με βυτία προκειμένου να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες τους. H πολυεθνική αρνείται πως η έλλειψη νερού συνδέεται με το γεγονός ότι η ίδια αντλεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίτρα νερού ημερησίως.

Η ανθρωπιστική οργάνωση ActioAid επισημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη περιοχή της Ινδίας αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα επένδυσης πολυεθνικών σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σε έκθεση της οργάνωσης τονίζεται ότι η Πλασιμάντα ήταν μια αγροτική περιοχή που παρουσίαζε σημαντική ανάπτυξη έως το 1998, όταν εγκαταστάθηκε εκεί το εργοστάσιο της Κόκα-Κόλα. Εκτοτε οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους εξαιτίας της έλλειψης νερού. Χιλιάδες ήταν εκείνοι που δούλευαν και ζούσαν από τη γη. Σήμερα μόλις 141 άνθρωποι δουλεύουν μόνιμα στο εργοστάσιο, ενώ άλλοι 250 δουλεύουν περιστασιακά. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ειρηνικά για την κατάσταση.

Μόλυβδος και κάδμιο

Το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, το οποίο ανέλυσε δείγματα από τα λασπώδη απόβλητα κοντά στο εργοστάσιο, διαπίστωσε σε αυτά υψηλά επίπεδα μολύβδου και καδμίου. O μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά διότι επηρεάζει το νευρικό τους σύστημα, ενώ το κάδμιο είναι επικίνδυνο για τα νεφρά και το ήπαρ και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και καρκίνο. Απέναντι σε αυτές τις επικρίσεις η Κόκα-Κόλα, διά του αντιπροέδρου της στην Ινδία, Σουνίλ Γκούπτα, απάντησε ότι η επιχείρηση χρησιμοποιεί μόνο 600.000 λίτρα νερού ημερησίως και ότι η έλλειψη νερού στην περιοχή οφείλεται σε παρατεταμένη ανομβρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή