Φοβού τον Σαρόν… και δώρα φέροντας

Φοβού τον Σαρόν… και δώρα φέροντας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τη γνωστή θεωρία συνωμοσίας που κάνει θραύση στον αραβικό κόσμο, τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί ο ρόλος της Μοσάντ στη δολοφονία των παιδιών του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι θιασωτές της θεωρίας θα εξηγήσουν, αναμφίβολα, ότι ο Αριέλ Σαρόν είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ. Παραδόξως και βάσει των υπαρχόντων στοιχείων υπάρχουν πολλοί στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών που θα συμφωνήσουν. H κοινή λογική δείχνει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ είναι αλληλένδετες με την κατάσταση των Αμερικανών στο ιρακινό έδαφος. Οσο βαθύτερα μπλέκεται στη δίνη του ιρακινού αντάρτικου ο πρόεδρος Μπους, τόσο περισσότερο ασχολείται με την ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Συνεπώς, όταν ο θάνατος των δύο μπάσταρδων της Βαγδάτης μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων, ο κ. Μπους δεν έχει λόγο να επιθυμεί την αλλαγή στους τίτλους των προτοσέλιδων με αναφορές στα προβλήματα του «οδικού χάρτη». Τα «καλά νέα» έφτασαν στα αυτιά των συμβούλων του κ. Σαρόν τη στιγμή που προετοίμαζαν το έδαφος για την «δύσκολη» συνάντηση του τελευταίου μ’ έναν Αμερικανό πρόεδρο που είχε σχεδόν ξεχάσει τις χαρές της νίκης του στον πόλεμο. Τα μηνύματα από την Ουάσιγκτον, που είχαν προηγηθεί, δεν άφηναν πολλά περιθώρια για συλλογισμούς. Πρώτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί να διατηρηθεί η υπάρχουσα δυναμική, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική κοινή γνώμη πρέπει να παρακολουθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες εικόνες πρόοδου στην εφαρμογή του ειρηνευτικού προσχεδίου. Δεν ενδιαφέρεται αν αυτό θα γίνει λόγω της απελευθέρωσης κρατουμένων ή της διάλυσης εβραϊκών οικισμών, αλλά σίγουρα δεν θέλει να ακούει ότι οι Ισραηλινοί διώχνουν Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους, προκειμένου να χτίστει ένα διαχωριστικό «τείχος».

Κλίμα υπέρ Αμπάς

Τα ανησυχητικά για την κυβέρνηση Σαρόν νέα ανέφεραν, επίσης, ότι η παλαιστινιακή διπλωματική ομάδα που βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να προετοιμάσει την επίσκεψη του κ. Αμπάς κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα υπέρ των αιτημάτων του τελευταίου. Το γραφείο του κ. Σαρόν είχε καταλήξει, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο δίχως κάποια «δώρα» στις αποσκευές του. Το πρώτο δώρο ήταν το πάγωμα της κατασκευής του τείχους. Το δεύτερο ήταν η μαζική, αυτή τη φορά, εκκένωση όλων των οικισμών που ανοικοδομήθηκαν μετά την παρουσίαση του «οδικού χάρτη».

«Απελευθέρωση» του Αραφάτ

Το τρίτο δώρο, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει περιτύλιγμα, ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κ. Αμπάς: η «απελευθέρωση» ή για την ακρίβεια η άρση της απομόνωσης του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα. Από την άλλη, βέβαια, το ζήτημα της αποφυλάκισης των κρατουμένων είναι απλό για τον κ. Σαρόν. H όλη συζήτηση γύρω από την τύχη ανθρώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες έχει ήδη αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από το ζήτημα της διάλυσης των παράνομων οικισμών και της ανοικοδόμησης του τείχους στη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για σοβαρότατες παραβιάσεις στις οποίες δεν δόθηκε μεγάλη σημασία λόγω της έντασης που προέκυψε με αφορμή την υπόθεση των κρατουμένων.

Την ίδια στιγμή η Παλαιστίνιοι διαπληκτίζονται μεταξύ τους για τους χειρισμούς της ηγεσίας τους στο ζήτημα των κρατουμένων. H προσπάθεια του κ. Αμπάς να παραπέμψει τους Ισραηλινούς στο σχέδιο Τένετ ώστε να τους υποχρεώσει σε υποχωρήσεις δεν καρποφόρησε. Το εν λόγω σχέδιο ναι μεν αναφέρεται στον οδικό χάρτη, αλλά απαιτεί από τους Ισραηλινούς να απελευθερώσουν μόνον όσους κρατούμενους δεν εμπλέκονται σε τρομοκρατικές πράξεις. Ετσι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να πιέσουν το Ισραήλ στην υπόθεση. Τα παραπάνω θέματα θα μονοπωλήσουν τις συζητήσεις του κ. Σαρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο και όλα δείχνουν ότι η επίσκεψη δεν θα είναι εύκολη όσο οι προηγούμενες. Παρά ταύτα, με την τύχη που διαθέτει ο κ. Σαρόν δεν αποκλείεται να ακούσει κατά την αναχώρησή του ότι ο Σαντάμ βρήκε τους γιους του στον άλλο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή