«επικουρικοί» οι νόμοι στην Ελλάδα

«επικουρικοί» οι νόμοι στην Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειδή στην Ελλάδα η απορρύθμιση της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης έγινε δίχως προϋπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, μέχρι σήμερα, δεκατρία χρόνια μετά, οι όποιοι νόμοι λειτουργούν «επικουρικά» στην ήδη διαμορφωμένη σημερινή κατάσταση. Μόλις πέρυσι δόθηκαν άδειες σε 35 ραδιοσταθμούς της Αττικής, μετά το προπέρσινο «κλείσιμο» περισσότερων από 60, ενώ τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους «κυοφορείται» η επικείμενη προκήρυξη έξι αδειών εθνικής εμβέλειας, για τις οποίες υπάρχουν δέκα «μνηστήρες». Μόλις πρόσφατα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται η προκήρυξη.

Σε ό,τι αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο ως Ανεξάρτητη Αρχή, αν και υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν δύναται να αποφύγει «κρατική γραφειοκρατία». O νόμος περί βασικού μετόχου, καθώς και η σειρά στοιχείων που τα κανάλια υποχρεούνται να καταθέσουν στο ΕΣΡ, ίσως σχετίζονται με την επιβράδυνση της διαδικασίας, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που το Συμβούλιο εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία στους συνήθως ελλιπείς φακέλους που λαμβάνει.

Οι διατάξεις του Ν. 2328/1995

Οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών ορίζονται από τον Ν. 2328/1995 ή «νόμο Βενιζέλου», όπως συνηθίζεται να τον χαρακτηρίζουμε. Στο άρ. 1, παρ 10 συναντάμε τις διατάξεις που έχουν σκοπό την απαγόρευση της συγκέντρωσης ιδιοκτησίας στο χώρο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Με αδρές γραμμές, οι περιορισμοί που τίθενται είναι δύο ειδών: οριζόντιοι και κάθετοι.

Σύμφωνα με τους «οριζόντιους περιορισμούς», «κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να είναι μέτοχος σε μία μόνο εταιρεία που κατέχει άδεια ίδρυσης και λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού και μέχρι ποσοστού 25% του μετοχικού κεφαλαίου ή σε μία μόνο εταιρεία που μετέχει σε εταιρεία που κατέχει τέτοια άδεια και μέχρι του παραπάνω ποσοστού». Η ίδια απαγόρευση ισχύει και ως προς τις ιδιότητες του διαχειριστή, του μέλους οργάνου διοίκησης της εταιρείας, του διευθυντικού της στελέχους, καθώς και για οποιαδήποτε άλλη συναφή δραστηριότητα. Ο ή η σύζυγος και οι συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας κάποιου φυσικού προσώπου, που μετέχει σε εταιρεία που κατέχει παρόμοια άδεια ή σε εταιρεία που μετέχει σε παρόμοια εταιρεία δεν μπορούν να κατέχουν άλλη τέτοια άδεια «εφ’ όσον δεν μπορούν να αποδείξουν την οικονομική και επιχειρηματική τους αυτοτέλεια σε σχέση με τον συγγενή τους μέτοχο τηλεοπτικού σταθμού».

Οι «κάθετοι» περιορισμοί απαγορεύουν την επιχειρηματική συμμετοχή των προσώπων που περιγράφονται πιο πάνω σε περισσότερες από δύο κατηγορίες μέσων ενημέρωσης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή