Επανήλθε η τάξη στη Μανίλα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΝΙΛΑ. Συνεργάτης του πρώην προέδρου Εστράντα συνελήφθη ως ύποπτος για υποκίνηση της στάσης που εκτυλίχθηκε την Κυριακή στη Μανίλα. H στάση, παντελώς αναίμακτη, είχε στοιχεία σουρεαλιστικά, καθώς εκτυλίχθηκε σε ένα πολυτελές εμπορικό κέντρο, το οποίο κατέλαβαν 300 χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί. Οι αξιωματικοί ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης της Γκλόρια Αρόγιο -όμως, ύστερα από καταιγισμό εκκλήσεων από τις μητέρες, τις συζύγους και τις φιλενάδες τους, οι 300 έφυγαν από το εμπορικό κέντρο χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα. «O πέλεκυς θα πέσει όπου πρέπει. Δεν θα υπάρξουν ιερές αγελάδες», δήλωσε η πρόεδρος Αρόγιο, απορρίπτοντας τις προτάσεις για επιεική μεταχείριση των στασιαστών. O τέως πρόεδρος Εστράντα, που είναι προφυλακισμένος και περιμένει να δικαστεί για διαφθορά, διέψευσε τις κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από τη στάση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «φύτεψε» όπλα στο σπίτι του συνεργάτη του για να τον ενοχοποιήσει.

Μεταξύ των ισχυρισμών των στασιαστών ήταν ότι η διακυβέρνηση της Αρόγιο χαρακτηρίζεται από διαφθορά, ότι σκηνοθέτησε αιματηρή επίθεση μουσουλμάνων ανταρτών για να πείσει τις ΗΠΑ να επέμβουν στη χώρα και ότι σχεδιάζει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο για να αποφύγει τις εκλογές του 2004. Οι στασιαστές παραπονέθηκαν επίσης για τους χαμηλούς μισθούς των στρατιωτικών και για τις συνθήκες στα στρατόπεδα. H Αρόγιο δήλωσε ότι το περιστατικό «δείχνει ότι υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα» και ανακοίνωσε τη σύσταση «ανεξάρτητης επιτροπής» που θα διερευνήσει τα συμβάντα. Τα πραξικοπήματα, οι απόπειρες πραξικοπήματος και οι φήμες για πραξικόπημα δεν σπανίζουν στις Φιλιππίνες- όμως μέχρι στιγμής η Αρόγιο δεν είχε τέτοια προβλήματα.

Οι φήμες ότι επέκειτο στάση οδήγησαν στην απόφαση να θωρακιστεί με επιπλέον φρουρά το προεδρικό μέγαρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι 300 αξιωματικοί εξαφανίστηκαν με τα όπλα τους και, παρά τα μέτρα ασφαλείας, το βράδυ του Σαββάτου κατάφεραν να εισέλθουν στο εμπορικό κέντρο Γκλοριάνα. Το εμπορικό κέντρο συνορεύει με το περιφραγμένο πολυτελές συγκρότημα όπου κατοικούν πολλοί ξένοι. Ετσι, το πραξικόπημα μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα να κρατηθεί όμηρος επί ώρες ο Αυστραλός πρέσβης. Ολοι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους συμβεί το παραμικρό.

Σε ζωντανή μετάδοση

Το δράμα μεταδιδόταν ασταμάτητα στην τηλεόραση. Σε κάποια στιγμή, κάποιοι από τους χιλιάδες πεζοναύτες που είχαν περικυκλώσει την περιοχή προχώρησαν προς την κατεύθυνση των στασιαστών και… τους έσφιξαν το χέρι. Το γεγονός ότι οι στασιαστές πρέπει να απολάμβαναν ευρύτερη στήριξη στο εσωτερικό του στρατού φάνηκε από το γεγονός ότι, μόλις βγήκαν, το βράδυ της Κυριακής αντί να τους περάσουν χειροπέδες, οι συνάδελφοί τους τούς αγκάλιασαν.

Παρά το αναίμακτο τέλος της στάσης, πολιτικοί αναλυτές και ξένοι διπλωμάτες διερωτώντο χθες ποια μπορεί να είναι η πολιτική σημασία μιας τέτοιας κίνησης. H ενδεχόμενη επιστροφή των Φιλιππίνων -μιας χώρας που συγκαταλέγεται στους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας- στην εποχή της πολιτικής αστάθειας, θεωρείται ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή