Συνωστισμός στις φυλακές των ΗΠΑ

Συνωστισμός στις φυλακές των ΗΠΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι τελευταίες στατιστικές και οι επίσημες ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών συμπίπτουν στο ότι η εγκληματικότητα στις ΗΠΑ εμφανίζει καθοδική πορεία. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον κόσμο που συνωστίζεται στις φυλακές. Ιδιαίτερα το έτος 2002 έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση του αριθμού των φυλακισμένων, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός των πολιτειών κατά 40 δισ. δολάρια, σε μια περίοδο ουσιαστικών περικοπών. O αριθμός των εγκλείστων στις φυλακές το 2002 έφτασε τα 2,1 εκατ. άτομα, αντιπροσωπεύοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,6% σε σχέση με το 2001, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, την Κυριακή, το Γραφείο Στατιστικής του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προηγούμενες στατιστικές του FBI είχαν δείξει μια πτώση 0,2% στο σύνολο των εγκληματικών πράξεων την ίδια περίοδο.

Εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής αστυνομίας εκτιμούν πως οι μικρές ποινές και οι προφυλακίσεις, οι οποίες επιβάλλονται σε μη επιθετικούς χρήστες ναρκωτικών, έχει κατά πολύ συμβάλλει στο να παρατηρείται συνωστισμός στις φυλακές τα τελευταία 30 χρόνια. Ενας σε κάθε 143 Αμερικανούς πολίτες βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή, κρατική ή τοπική επιτήρηση ή προφυλάκιση. Οι αναμεμειγμένοι σε υποθέσεις ναρκωτικών σήμερα αποτελούν το μισό όλων των ομοσπονδιακών φυλακισμένων, κάτι που σε ποσοστά μεταφράζεται σε 4,2% σε σχέση με το 2001. Την ίδια περίοδο, το ποσοστό των εγκλείστων στις κρατικές φυλακές και στις τοπικές φυλακές παρουσιάζει αύξηση περίπου 2,4%. «Το κράτος χρειάζεται να σπάσει τις αλυσίδες της σύνδεσής του με τις φυλακές και να ανακαλύψει λιγότερο ακριβές και περισσότερο αποτελεσματικές πολιτικές, όπως αυτή της θεραπευτικής αγωγής», δήλωσε ο Γουίλι Χάρελ, επικεφαλής της Ενωσης για τις Ατομικές Ελευθερίες στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών. «Καιρός είναι να διαρρήξουμε τον κύκλο». Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, λένε οι ειδικοί, οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα θεραπευτικά προγράμματα που οι πολιτείες καλούνται πλέον ανενδοίαστα να εφαρμόσουν προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

Στο Τέξας, για παράδειγμα, οι Αρχές ψήφισαν νομοσχέδιο που προβλέπει εναλλακτικές θεραπείες για τους τοξικομανείς, με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγκλείστων στις φυλακές να παραμένει ο ίδιος τόσο το 2001 όσο και το 2002. Στο Οχάιο, η κυβέρνηση του οποίου έχει αναθεωρήσει το σύστημα των ποινών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, έχει καταγραφεί μια αύξηση των φυλακισμένων κατά 0,8% έναντι του 1,9% για τις μεσοπολιτείες συνολικά.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι 17 πολιτείες έχουν δηλώσει αύξηση από χρόνο σε χρόνο του αριθμού των εγκλείστων στις φυλακές, με την πολιτεία του Μέιν να φτάνει το 11,5% και του Ρόουντ Αϊλαντ το 8,6%. Οι ομοσπονδιακές φυλακές και σχεδόν όλα τα σωφρονιστικά συστήματα έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, με 71 χιλιάδες εγκληματίες να εκτίουν την κρατική ή την ομοσπονδιακή ποινή τους σε τοπικές φυλακές.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι ένας από τους βασικότερους λόγους της μείωσης της εγκληματικότητας είναι η ύπαρξη και η εφαρμογή του νόμου των «τριών πληγμάτων», όπως λέγεται. Οταν δηλαδή ο κατηγορούμενος υποτροπιάζει για τρίτη φορά, επιστρέφει διά βίου στη φυλακή. «H προοπτική της φυλακής, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ποινή, κάνει να φοβούνται όσοι είναι αναμεμειγμένοι σε οικονομικά εγκλήματα», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Λάρι Τόμπσον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή