Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο στην E.E.

Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο στην E.E.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι στην Ευρώπη, έως το 2000, σημειώθηκαν λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο από ότι είχαν προβλεφθεί, έστειλαν χθες οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο θα αυξανόταν και θα έφθανε τα 1,03 εκατομμύρια. Με βάση όμως πρόσφατη έκθεση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Ευρωπαϊκό Ογκολογικό Ινστιτούτο του Μιλάνου, ο αριθμός αυτός δεν υπερβαίνει τις 940.500.

Το πρόγραμμα της E.E.

H Ευρωπαϊκή Ενωση, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο κατά 15%, έως το έτος 2000, εγκαινίασε το 1985 το πρόγραμμα «Ευρώπη κατά του Καρκίνου». Το πρόγραμμα δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όμως στις περισσότερες χώρες τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο έχουν μειωθεί σημαντικά.

«Παρότι δεν επιτύχαμε τον φιλόδοξο στόχο μας, η μείωση είναι σημαντική», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Μπόιλ, διευθυντής της κλινικής Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου του Μιλάνου και επικεφαλής της έρευνας. Στο διάστημα 1985 – 2000, το ποσοστό των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες αυξήθηκε κατά 12% και στις γυναίκες κατά 9%. Και στα δύο φύλα η αύξηση ήταν κατά 50% μικρότερη από αυτή που είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες. Από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μόνο η Φινλανδία και η Αυστρία πέτυχαν τον στόχο που είχε θέσει το πρόγραμμα «Ευρώπη Κατά του Καρκίνου», και μείωσαν τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο κατά 15%. Αλλες χώρες όπως η Βρετανία πέτυχαν τον συγκεκριμένο στόχο μόνο αναφορικά με τον θάνατο των ανδρών. H μείωση των θανάτων συνολικά για την E.E. ήταν κατα 10% για τους άνδρες και 8% για τις γυναίκες. Στο Λουξεμβούργο και τη Φινλανδία σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση των θανάτων από καρκίνο στους άνδρες, σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν προβλέψει οι επιστήμονες, κατά 24% και 17% αντιστοίχως.

Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι και στους άνδρες και στις γυναίκες από ό,τι αναμενόταν. Ως προς τα είδη του καρκίνου, η έρευνα καταδεικνύει ότι λιγότεροι άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο του στομάχου και καρκίνο του στήθους. Αναφορικά με τον καρκίνο του λάρυγγα, οι θάνατοι στους άνδρες ήταν λιγότεροι από όσοι αναμένονταν. Στις γυναίκες όμως η συγκεκριμένη νόσος αποδεικνύεται φονική καθώς τα σχετικά ποσοστά παρουσίασαν αύξηση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Βρετανία η αύξηση του καρκίνου του λάρυγγα στις γυναίκες ήταν 8%, ενώ στην Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 84%.

Συνέχιση πτωτικής τάσης

Με εξαίρεση τη Γαλλία, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο και τη Γερμανία τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του προστάτη αυξήθηκαν σε όλες της χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο καθηγητής Μπόιλ τόνισε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, στις περισσότερες χώρες σημειώνονται πτωτικές τάσεις στα ποσοστά των θανάτων από καρκίνο. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τάσεις αυτές αναμένονται να συνεχιστούν. Αναφερόμενος στον καρκίνο του λάρυγγα ο καθηγητής Μπόιλ επεσήμανε ότι η μείωση του αριθμού των καπνιστών συνδέεται με την μείωση του αριθμού των θανάτων εξαιτίας της νόσου. Και ενώ οι άνδρες δείχνουν να έχουν συνειδητοποιήσει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, οι γυναίκες φαίνεται ότι κάνουν του κεφαλιού τους. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες καπνίζουν, καταγράφεται, κατά τον καθηγητή Μπόιλ, ως αποτυχία των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή