Στο σκαμνί για μουσική πειρατεία

Στο σκαμνί για μουσική πειρατεία

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H απειλούμενη θύελλα μηνύσεων από τις δισκογραφικές εταιρείες εναντίον χρηστών του Ιντερνετ που παράνομα αντιγράφουν μουσικά κομμάτια έχει προκαλέσει ανησυχία, οργή, αλλά και εκκλήσεις επιείκειας από τους «δράστες». H πανίσχυρη ομάδα πίεσης των αμερικανικών δισκογραφικών εταιρειών RIAA εξασφάλισε πρόσφατα δέσμευση από τα αμερικανικά δικαστήρια ότι πάνω από 1.000 άτομα θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη για να υποχρεωθούν να αποκαλύψουν τα στοιχεία ιδιωτών, οι οποίοι αντέγραψαν μουσική μέσω Ιντερνετ. Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι προμηθευτές υπηρεσιών Ιντερνετ αναγκάσθηκαν τον τελευταία μήνα να ειδοποιήσουν τους πελάτες τους ότι θα πρέπει να δώσουν τα στοιχεία τους στις αρμόδιες αρχές.

Προειδοποιητικές επιστολές

Οι προειδοποιητικές επιστολές αποκαλύπτουν τη νέα τακτική των δισκογραφικών εταιρειών για την αντιμετώπιση της πειρατείας, που έχει στόχο τους οικιακούς χρήστες υπολογιστών. H βιομηχανία της μουσικής ισχυρίζεται ότι η παράνομη διακίνηση κομματιών μέσω Ιντερνετ ευθύνεται για την υποχώρηση των πωλήσεων μουσικών cd κατά 25% από το 1999. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ, οι δισκογραφικές εταιρείες μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και 150.000 ευρώ για κάθε τραγούδι που διακινήθηκε χωρίς άδεια. Καθώς η είδηση των δικαστικών παραπομπών διέρρεε μέσω Ιντερνετ τις τελευταίες ημέρες, πολλοί χρήστες του Διαδικτύου, που θεωρούν ότι οι υψηλές τιμές των μουσικών cd δικαιολογούν την παράνομη αντιγραφή μουσικών κομματιών, αντέδρασαν μαχητικά. Οι επικριτές της τακτικής των δισκογραφικών εταιρειών βρήκαν, ωστόσο, δημιουργικούς τρόπους για να διαδηλώσουν τη διαφωνία τους, όπως φαίνεται και από τα κινούμενα σχέδια και τις γελοιογραφίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση www. zeropaid. com. Οι φίλοι της δωρεάν ανταλλαγής μουσικών κομματιών καλούν μάλιστα τους χρήστες του Ιντερνετ να αλληλογραφήσουν με τις εταιρείες για να διαμαρτυρηθούν, να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα τους, ενώ καλούν και τους ξένους χρήστες του Διαδικτύου να ενισχύσουν την ανταλλαγή μουσικής.

Πολλοί χρήστες του Ιντερνετ που ανταλλάσσουν μουσική εκφράζουν, όμως, ανησυχία. Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι κλητεύθηκαν από τα αμερικανικά δικαστήρια, δηλώνουν έκπληκτοι, καθώς θεωρούν ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράζονται την αγάπη τους για μουσική μέσω Ιντερνετ.

Βροχή μηνύσεων

Οι δισκογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ είχαν, όμως, ανακοινώσει από τις 25 Ιουνίου ήδη ότι σκοπεύουν να κινηθούν δικαστικά εναντίον συγκεκριμένων ιδιωτών, χρηστών του Διαδικτύου, στην προσπάθειά τους για ανάσχεση του «παλιρροϊκού κύματος» της παράνομης διακίνησης μουσικής. «Οι καταναλωτές δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις μας. Θέλουμε να μεταδώσουμε το μήνυμά μας προς τους γονείς, ώστε να αντιληφθούν ότι τα παιδιά τους διαπράττουν παράνομες πράξεις. Προχωρούμε ήδη σε μηνύσεις», λέει ο Κάρι Σέρμαν, πρόεδρος της RIAA. H μεγάλη επιτυχία του λογισμικού ανταλλαγής μουσικών κομματιών, που επιτρέπει στους χρήστες του Ιντερνετ να αντιγράφουν μουσική και ταινίες, προσέδωσε στο λογισμικό αυτό άτυπη ηθική ασυλία στα μάτια των καταναλωτών. Για τον λόγο αυτό, οι δισκογραφικές εταιρείες, πριν στραφούν δικαστικά εναντίον ιδιωτών, πραγματοποίησαν μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, διάρκειας αρκετών ετών, με μηνύματα προειδοποίησης και ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Χαρακτηριστική διαφήμιση των δισκογραφικών εταιριών έλεγε: «Την επόμενη φορά που εσείς ή τα παιδιά σας «κατεβάσετε» μουσική από το Ιντερνετ, θυμηθείτε να κατεβάσετε και κατάλογο καλών δικηγόρων». Οι προσπάθειες των δισκογραφικών εταιρειών να καταδικασθούν οι σχεδιαστές λογισμικού αντιγραφής μουσικών κομματιών απέτυχαν, όμως, όταν ομοσπονδιακός δικαστής του Λος Αντζελες αποφάσισε ότι τα συστήματα Morpheus και Grokster είναι νόμιμα, μολονότι χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς. Νομικοί κύκλοι, όμως, θεωρούν αυτοκαταστροφική την τακτική των εταιρειών. «H κατάθεση χιλιάδων μηνύσεων εναντίον καταναλωτών δεν αποτελεί σοφή επιχειρηματική τακτική», τονίζει ο καθηγητής Νομικής του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Ζίτρεϊν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή