Σε απόσταση «αναπνοής» από τον Σαντάμ

Σε απόσταση «αναπνοής» από τον Σαντάμ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ουδέν γνωριζουμε περί της σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν», ήταν η επιγραμματική δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει φήμες που κυκλοφόρησαν στις χρηματαγορές σχετικά με τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα, προφανώς σε συνδυασμό με τη χθεσινή σύλληψη του πιστού του σωματοφύλακα στο Τικρίτ. Λίγο νωρίτερα, το θρήνο του Σαντάμ Χουσεΐν για το θάνατο των δύο γιων του Ουντάι και Κουσάι πριν από μία εβδομάδα μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Το ηχογραφημένο μήνυμα, που αποδίδεται στον πρώην δικτάτορα, πέρα από δημόσια εκδήλωση πένθους, έχει τη μορφή πρόσκλησης στα όπλα υπέρ του ιερού πολέμου, με αποδέκτες όχι μόνο τους Ιρακινούς, αλλά ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. «Θρηνώ το θάνατο του Ουντάι, του Κουσάι και όλων όσοι αγωνίστηκαν μαζί τους. Είσθε η τιμή αυτού του έθνους. H Αμερική θα ηττηθεί. Ευχαριστούμε τον Θεό που μάς τίμησε με το μαρτύριό τους προς χάριν του, ύστερα από γενναία μάχη έξι ωρών με τον εχθρό. Οι νέοι του έθνους μας, δηλαδή του αραβικού κόσμου και του Ιράκ, θα ακολουθήσουν τον Ουντάι, τον Κουσάι και τον γιο του Μουσταφά στο πεδίο του ιερού πολέμου», ακούγεται να λέει η φωνή που αποδίδεται στο Σαντάμ Χουσεΐν. H ίδια φωνή προσδιορίζει το χρόνο ηχογράφησης του μηνύματος ως «Ιούλιος του 2003».

Το νέο ηχογραφημένο μήνυμα μεταδόθηκε, ενώ αμερικανικής στρατιωτικές πηγές εξέφραζαν για μία ακόμη φορά τη βεβαιότητα, ότι απόσταση αναπνοής χωρίζει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Τη νέα αυτή έκρηξη αισιοδοξίας πυροδότησε η σύλληψη του σωματοφύλακα του Σαντάμ, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια η «σκιά» του πρώην δικτάτορα, ήταν 11ος στην περίφημη λίστα των 55 καταζητούμενων και όπως πιστεύουν οι αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές, γνωρίζει τα κρησφύγετά του.

Αλλες τρεις συλλήψεις

Εκτός από τον «ισόβιο σωματοφύλακα» του Σαντάμ, τον Αντνάν Αμπίντ αλ Μουσλίτ, στη διάρκεια επιχείρησης στη γενέτειρα του Σαντάμ τα ξημερώματα, συνελήφθησαν τρεις ακόμη κορυφαίοι του έκπτωτου καθεστώτος. Μεταξύ αυτών αναφέρονται ο Νταχέρ Ζιανά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στο Τικρίτ και ο Ραφά Ιμπραήμ αλ Χασάν, ένας από τους αρχηγούς της πολιτοφυλακής των φενταγίν του Σαντάμ.«Νομίζω ότι πολλοί είναι πλέον αυτοί που αισθάνονται ότι η θηλειά γύρω από τον τράχηλο του Σαντάμ Χουσεΐν σφίγγει. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν τρεις επιδρομές και πιστεύουμε ότι απέχουμε λίγες ώρες από τον Σαντάμ», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, απηχώντας απόψεις της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στο Ιράκ. O κ. Αρμιτέιτζ προειδοποίησε ότι εάν ο Σαντάμ συλληφθεί αναίμακτα, δηλαδή χωρίς απώλειες Αμερικανών στρατιωτών, έχει καλώς. Διαφορετικά θα εκτελεσθεί.

Η σύλληψη του Μουσλίτ υπήρξε, σύμφωνα με περιγραφές δημοσιογράφων, επεισοδιακή. Πέραν του ότι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αμερικανικού στρατιωτικού, η καταδίωξή του διήρκεσε ημέρες μετά την επιδρομή σε αγροικία στο Τικρίτ, που ανήκε σε εξάδελφο του Σαντάμ.

Καταιγισμός πυρών

Στο τέλοςτης περασμένης εβδομάδας, αμερικανικά οχήματα δέχθηκαν επίθεση κοντά στο σπίτι, όπου συνελήφθη χθες τα ξημερώματα ο Μουσλίτ, αφού προηγήθηκε καταιγισμός πυρών. O πιστός του Σαντάμ εσύρθη στη συνέχεια αιμόφυρτος και ξυπόλυτος έξω από το οίκημα, ενώ προσπαθούσε, με θεατρικό τρόπο να απελευθερωθεί. Λίγο αργότερα, οι στρατιώτες συνέλαβαν τον Ζιανά και κατάσχεσαν φωτογραφικό και άλλο έντυπο υλικό και από τις δύο κατοικίες. Οι συλληφθέντες υπεβλήθησαν αμέσως σε ανάκριση, από την οποία, όπως εκτιμούσαν χθες οι Αμερικανοί, θα προκύψουν πολύτιμα στοιχεία για τον τόπο διαμονής και την τύχη του Σαντάμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή