Παλαιστινιακό κράτος «βλέπει» μέχρι το 2005

Παλαιστινιακό κράτος «βλέπει» μέχρι το 2005

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. O στόχος για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους μέχρι το 2005 είναι απολύτως ρεαλιστικός, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τους δημοσιογράφους, που συγκεντρώθηκαν χθες στους κήπους του Λευκού Οίκου για να ακούσουν όσα διευκρινιστικά για το Ιράκ και το παλαιστινιακό ζήτημα είχε να τους ανακοινώσει. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αποκτούν ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι γίνονται την επομένη της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν στην Ουάσιγκτον και την εμμονή του τελευταίου στην ανέγερση του τείχους στη Δυτική Οχθη. Ενα θέμα που πολιτικοί αναλυτές περιγράφουν ως το «αγκάθι» της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας, καθώς οι Παλαιστίνιοι νιώθουν όλο και περισσότερο εγκλωβισμένοι στα λιγοστά εδάφη που τους έχουν επιτρέψει να διαβιούν.

Απογοήτευση

Χθες οι Παλαιστίνιοι δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και τους φόβους τους για το ότι η ειρηνευτική διαδικασία κινδυνεύει να περιέλθει σε ακινησία, θεωρώντας υπεύθυνο τον πρόεδρο Μπους, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις τους, αν και επιχείρησε να επιδείξει αυστηρότητα, στην ουσία στάθηκε στο πλευρό του Σαρόν. Πολλοί Παλαιστίνιοι ήλπιζαν ότι ο Λευκός Οίκος θα επέλεγε μέση οδό, ίσως λίγο πιο εξισορροπητική, ιδιαίτερα μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια που εξέφρασε για τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς, αποκαλώντας τον ηγέτη με όραμα και εξαιρετικό κουράγιο.

Συνάντηση

Χθες, πάντως, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ συνάντηση μεταξύ υψηλών αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθούν τα εξής θέματα: η αποφυλάκιση των Παλαιστινίων κρατουμένων, η τύχη των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από δύο παλαιστινιακές πόλεις, τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, εκεί όπου βρίσκεται το αρχηγείο του απομονωμένου πλέον Γιασέρ Αραφάτ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή