«Πόλεμος» IAEA ΗΠΑ για το Ιράν

«Πόλεμος» IAEA ΗΠΑ για το Ιράν

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Μπορεί το Ιράν να γλίτωσε προς το παρόν τις κυρώσεις για το θέμα των πυρηνικών, η διαμάχη ωστόσο κάθε άλλο παρά λήξασα θεωρείται. O φραστικός πόλεμος μαίνεται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), η οποία παρά την αντίθετη γνώμη των ΗΠΑ επιμένει να υποστηρίζει ότι το Ιράν δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα -όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις έως τώρα έρευνες στις εγκαταστάσεις του. H Τεχεράνη, από την πλευρά της, προειδοποιεί ότι θα ξεσπάσει διεθνής κρίση σε περίπτωση που η υπηρεσία θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του OHE.

H προχθεσινή επίπληξη του αρμόδιου Αμερικανού αξιωματούχου κ. Τζον Μπόλτον, για τη στάση της IAEA, που «αδύνατον να το πιστέψει κανείς» θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ενοχή της Τεχεράνης, απορρίφθηκε από εκπρόσωπο της υπηρεσίας, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η έκθεση θα παραμείνει ως έχει. Συγκεκριμένα στην έκθεση περιλαμβάνεται η φράση: «Εως τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το μέχρι πρότινος αδήλωτο πυρηνικό υλικό του Ιράν έχει σχέση με κάποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα». Την απαλλακτική και συνεπώς επίμαχη τοποθέτηση ακολουθεί η υπόνοια ότι ενδείξεις μπορεί και να βρεθούν: «Δεδομένης της προσπάθειας του Ιράν να κρύψει στο παρελθόν στοιχεία για τη δράση του αυτή, θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να διαπιστώσουμε εάν το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό», αναφέρει η υπηρεσία. O κ. Μπόλτον ωστόσο ισχυρίζεται ότι και μόνη η απόπειρα απόκρυψης του προγράμματος αποτελεί απόδειξη ενοχής. Στο πλευρό του τάχθηκε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας, Γκάρι Σαμόρ, εξηγώντας ότι το πυρηνικό υλικό που διαθέτει το Ιράν, παρότι ισχνό κατά την IAEA, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ειρηνικούς και για πολεμικούς σκοπούς καθώς είναι «διττής χρήσεως». «Είναι ζήτημα προθέσεων, λοιπόν. Και πιστεύω ότι το Ιράν είχε πρόθεση να δημιουργήσει προοπτική για την κατασκευή πυρηνικών όπλων»… Την ίδια ώρα, η σύμβουλος ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις σκαλίζει άλλες σκοτεινές πτυχές του Ιράν. Με δηλώσεις της στην «Ουάσιγκτον Ποστ» επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται έρευνες προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα μελών της εξόριστης στο Ιράκ ιρανικής αντιπολίτευσης των Μουτζαχεντίν του λαού. Την ελπίδα ότι θα επιλυθούν σύντομα οι διαφωνίες για τα πυρηνικά του Ιράν εξέφρασε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι υποστηρίζει τη συνεργασία της Τεχεράνης με την IAEA. Συνομιλίες επί του θέματος επρόκειτο να έχει χθες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χαμάλ Χαραζί με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κοϊζούμι, στο Τόκιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή