Οροι Μπους για νέες σχέσεις με την Τεχεράνη

Οροι Μπους για νέες σχέσεις με την Τεχεράνη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Θετικά αντιμετωπίζεται από την Ουάσιγκτον η στάση που τηρεί το Ιράν στις αμερικανικές προσφορές για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του σεισμού της Μπαν, γεγονός που ενισχύει τις εκτιμήσεις για σταδιακή βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, παρά το ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους χαιρέτισε χθες την προθυμία της ιρανικής κυβέρνησης να αποδεχθεί την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής εμφανίστηκε κατηγορηματικός. O Μπους κατέστησε σαφές ότι η προσωρινή χαλάρωση των κυρώσεων έναντι του Ιράν, προκειμένου να διευκολυνθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα του σεισμού, δεν συνιστά ένδειξη αλλαγής της αμερικανικής πολιτικής έναντι του Ιράν. O πρόεδρος Μπους συμπλήρωσε ότι προκειμένου να βελτιωθούν οι ιρανοαμερικανικές σχέσεις, η Τεχεράνη θα πρέπει να να παραδώσει όλα τα ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα, που βρίσκονται στη χώρα και να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ανταποκριτής του BBC σημείωσε μάλιστα πως οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος είναι περιορισμένες και δεν περιλαμβάνουν το πλέον επίμαχο θέμα: την καταγγελλόμενη στήριξη του Ιράν σε ακραίες οργανώσεις που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτιμάται ότι η απόφαση του Μπους να χαλαρώσει μέρος των κυρώσεων αποτελεί μια θετική ένδειξη ότι κάτι ίσως αλλάξει στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Χθεσινό δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, μάλιστα, αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρότειναν στο Ιράν την αποστολή υψηλόβαθμης ανθρωπιστικής αποστολής, υπό την ηγεσία της Γερουσιαστού Ελίζαμπεθ Ντόουλ και ορισμένων μελών της οικογένειας Μπους. Σύμφωνα με την εφημερίδα η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει στην αμερικανική πρόταση, η οποία, να πραγματοποιηθεί, θα σηματοδοτήσει την πρώτη επίσημη αμερικανική αποστολή στο Ιράν μετά την κρίση των ομήρων στην αμερικανική πρεσβεία, το 1980. H πρωτοβουλία ανήκει στην κ. Ντόουλ, η οποία προσέγγισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ζητώντας να ταξιδέψει στο Ιράν ως επικεφαλής ομάδας ανθρωπιστικής βοήθειας. Οπως τονίζει η Ουάσιγκτον Ποστ, η κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση, «ερευνώντας παράλληλα το ενδεχόμενο να περιληφθούν στην αποστολή κάποια μέλη της οικογένειας Μπους, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες».

Θετική αντιμετώπιση

Από την πλευρά του Ιράν, η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την πρώην πρόεδρο της χώρας, Χασεμί Ραφσαντζανί, και δεύτερος υψηλόβαθμος αξιωματούχος τόνισε ότι το Ιράν επιθυμεί «να παραμερίσει το τείχος δυσπιστίας με τις ΗΠΑ». O αντιπρόεδρος της Βουλής και αδελφός του μεταρρυθμιστή προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Χαταμί, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο αξιολογεί τη θετική στάση της αμερικανικής κυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η καλή θέληση θα πάρει ως απάντηση καλή θέληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή