ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KAI ΚΙΝΕΖΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΙΔΙΚΩΝ

Αμερικανοί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη B. Κορέα

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ. Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας συμφώνησε να επιτρέψει την επίσκεψη ομάδας Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν. Σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today, επικεφαλής της πρώτης ξένης αποστολής που θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, μετά την εκδίωξη των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια πριν από ένα χρόνο, θα είναι ο Σιγκ Χέκερ, πρώην διευθυντής του πυρηνικού εργοστασίου του Λος Αλαμος. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν επίσης ένας Κινέζος ειδικός, ο οποίος εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και ένας πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος. Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο την πρόθεσή της να συζητήσει εκ νέου με τις ΗΠΑ το μέλλον του πολυσυζητημένου πυρηνικού της προγράμματος.

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΙΑΣ

Κάτοικος πριν από 16.000 χρόνια

ΜΟΣΧΑ. Ρώσοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος κατοικούσε στην παγωμένη περιοχή που βρίσκεται πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο πριν από 16.000 χρόνια. Οι επιστήμονες στηρίζουν τη θεωρία τους στην πρόσφατη ανεύρεση νεολιθικών ευρημάτων στην κοιλάδα του ποταμού Γιάνα, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Σιβηρίας, ενώ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εποικισμού της Βόρειας Αμερικής από τους ανθρώπους που κατοικούσαν κοντά στον Αρκτικό Κύκλο. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται λόγχες και σκελετοί μεγάλων ζώων, όπως άλογα, βίσονες και μαμούθ. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της περιοχής κατάφεραν να προσαρμοστούν σ’ αυτό το σκληρό περιβάλλον πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε μέχρι σήμερα», τονίζουν οι Ρώσοι ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science».

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ, ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕ KOINH ΑΝΑΒΑΣΗ

Ορειβατική… συνεργασία

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ. Ομάδα Ισραηλινών και Παλαιστινίων αποφάσισε να αναρριχηθεί σε ανεξερεύνητο όρος της Ανταρκτικής, σε μια προσπάθεια να δείξουν στον κόσμο ότι οι δύο λαοί μπορούν να συνεργαστούν. H οκταμελής ομάδα, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων δύο πρώην μέλη των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων και ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε εξτρεμιστική οργάνωση, ξεκίνησε χθες από τις ακτές της Χιλής με αρχικό προορισμό το οροπέδιο Μπρους της παγωμένης ηπείρου. «Θα δώσουμε το παράδειγμα, ότι δύο διαφορετικοί λαοί μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά και να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ισραηλινός αρχηγός της αποστολής, Χέσκελ Ναθάνιαλ. Την αποστολή χαιρέτισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ

Κουβανική προσφορά βοήθειας

ΑΒΑΝΑ.Η κυβέρνηση της Κούβας προτίθεται να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της νόσου των τρελών αγελάδων. Σύμφωνα με επιστολή του διευθυντή της κουβανικής κρατικής εταιρείας Alimport, Πέδρο Αλβάρες, προς την αμερικανική ένωση εξαγωγέων κρέατος, τα ερευνητικά ινστιτούτα της χώρας είναι έτοιμα να συνεργαστούν με τους Αμερικανούς αξιωματούχους στον τομέα της υγείας των βοοειδών. Το μήνυμα από την Κούβα ακολούθησε τον εντοπισμό αγελάδας που έπασχε από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε χθες ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν όλα τα μέτρα για να διασφαλιστεί η υγεία των βοοειδών και υπογράμμισε ότι ο ίδιος συνεχίζει να τρώει βοδινό.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΑΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ KINEZOY ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Πάσχει από άτυπη πνευμονία

ΠΕΚΙΝΟ.Είναι πολύ πιθανό να πάσχει από άτυπη πνευμονία ο ασθενής που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γκουάνγκντονγκ, ανακοίνωσε χθες η κινεζική κυβέρνηση, καθώς η ανάλυση του γενετικού υλικού του παθογόνου παράγοντα που εντοπίσθηκε στη βλεννογόνο του ασθενούς έδειξε αρκετές αναλογίες με τη χαρακτηριστική αλληλουχία βάσεων του κορωνοϊού που προκαλεί Sars. H ανάλυση του γενετικού κώδικα έγινε σε εργαστήριο του Χονγκ Κονγκ. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Χονγκ Κονγκ, τα πορίσματα των αναλύσεων έχουν ήδη αποσταλεί στην Παγκόσμια οργάνωση Υγείας, τη μόνη αρμόδια να χαρακτηρίσει το κρούσμα ως επιβεβαιωμένο. Επίσης, δεν τελούν πλέον υπό περιορισμόν όσοι είχαν έλθει σε επαφή με τον άρρωστο.

ΕΚΛΕΙΣΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΠΕΡΙΟΧΗ

Η γρίπη θερίζει τη NA Τουρκία

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.Τον πυρετό, όχι της δόξας, αλλά της γρίπης δοκιμάζουν οι κάτοικοι του νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας όπου δεκάδες σχολεία κλείνουν τις πόρτες τους στους μικρούς μαθητές, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η εξάπλωση της επιδημίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, περισσότερα από εκατό χιλιάδες παιδιά έχουν προσβληθεί από τον ιό της γρίπης στο Ντιγιαμπακίρ, ενώ στα νοσοκομεία της περιοχή εισάγονται ακόμα και δύο χιλιάδες ασθενείς της ίωσης καθημερινά.

ΔΕΥΠΗΡΞΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΥΜΑΤΑ

Σεισμοί σε Μπαλί και Μεξικό

ΜΕΞΙΚΟ.Σεισμικές δονήσεις ανησύχησαν χθες τους κατοίκους τόσο της νήσου Μπαλί στην Ινδονησία όσο και της Πόλης του Μεξικού. Οσον αφορά την Πόλη του Μεξικού, η σεισμική δόνηση, με επίκεντρο 320 χιλιόμετρα από την Πόλη του Μεξικού, στα παράλια του Ειρηνικού, είχε ένταση μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ως αποτέλεσμα είχε δεκάδες κάτοικοι να πεταχθούν πανικόβλητοι στους δρόμους. Στο Μπαλί, ο Εγκέλαδος έκανε την εμφάνισή του περί τα ξημερώματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σημειώθηκε σειρά σεισμικών δονήσεων αλλά επί του παρόντος δεν έγινε γνωστό κάποιο στοιχείο για θύματα ή υλικές ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή