Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ με έναν Αμερικανό νεκρό

Πτώση ελικοπτέρου στο Ιράκ με έναν Αμερικανό νεκρό

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ενώ συνεχίζονται οι απώλειες στις τάξεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, με έναν ακόμη στρατιώτη νεκρό χθες από πτώση ή κατάρριψη στρατιωτικού ελικοπτέρου στην πόλη Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης, πολλά ερωτήματα εγείρονται από το «πολεμικό» κλίμα που τις τελευταίες ημέρες επικρατεί στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ. Εκεί όπου Αραβες, Τουρκμάνοι και Κούρδοι διαγκωνίζονται για την ταυτότητα της πόλης τους. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, Αραβας σουνίτης δολοφονήθηκε και τα πτώματα δύο Κούρδων ανακαλύφθηκαν σε χαντάκι έξω από το Κιρκούκ, δύο ημέρες μετά τις αιματηρές διαδηλώσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν Αραβες και Τουρκμάνοι διαδηλωτές εξέφρασαν δυναμικά την αντίθεσή τους στα σχέδια της κουρδικής κοινότητας, η οποία επιδιώκει να επικυριαρχήσει στην πλούσια σε πετρέλαια πόλη του Βορείου Ιράκ. Οι Αραβες αντάλλαξαν πυρά με την τοπική αστυνομία κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί. Σε ένα άλλο εξίσου σοβαρό επεισόδιο, αυτή τη φορά στη Μοσούλη στο βορείο Ιράκ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου της πόλης βρέθηκε νεκρός με δύο σφαίρες στο κεφάλι. O Αντέλ Τζαμπάρ Αμπίντ Μουσταφά, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο αδελφός του, απήχθη από αγνώστους την περασμένη Τετάρτη από την κατοικία του και το πτώμα του βρέθηκε χθες. Φημολογείται ότι και η δολοφονία του Μουσταφά σχετίζεται με τις εθνικιστικές ταραχές που αμέσως μετά την επίσημη λήξη του πολέμου εμφανίζουν έξαρση, καθώς προφανώς διακυβεύονται πολλά στο βόρειο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βαγδάτης δικαίως ανησυχεί, βλέποντας ότι κατά καιρούς γίνεται στόχος εξεγερμένων Ιρακινών. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένα πολυτελές εστιατόριο στο κέντρο της Βαγδάτης, στο οποίο συχνάζουν δημοσιογράφοι έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης. Οι νεκροί, οκτώ συνολικά, ήταν όλοι Ιρακινοί, ενώ μεταξύ των 24 τραυματιών, συγκαταλέγονται τέσσερις ρεπόρτερ των Los Angeles Times και πέντε από το προσωπικό της ίδιας εφημερίδας στο γραφείο της στη Βαγδάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή