Το 2004 ήρθε… με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Το 2004 ήρθε… με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος και παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γιόρτασαν την έλευση του 2004. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το επίπεδο συναγερμού παρέμεινε στο πορτοκαλί και κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας του έτους. Ελικόπτερα τύπου Μπλακ Χοκ και μικρά αεροσκάφη τύπου Τσέσνα πετούσαν πάνω από τη Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας και την Πασαντίνα της Καλιφόρνιας με σκοπό να εντοπίσουν οποιοδήποτε αεροσκάφος παραβίαζε τους περιορισμούς πτήσεων που είχαν επιβληθεί στις συγκεκριμένες περιοχές.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκαν 750.000 άνθρωποι οι περισσότεροι από τους οποίους πέρασαν έλεγχο από μεταλλικούς ανιχνευτές. Από τους γειτονικούς δρόμους είχαν αφαιρεθεί ή σφραγιστεί οι κάδοι ασφαλείας και τα γραμματοκιβώτια. Στις ταράτσες των κτιρίων υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ πρόσθετα μετρα ασφαλείας είχαν ληφθεί για τις γέφυρες και το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Στο Παρίσι 450.000 άνθρωποι υποδέχτηκαν το 2004 στα Ηλύσια Πεδία παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Στην περιοχή γύρω από τον πύργο του Αϊφελ οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν έναν καυγά. Στην εύρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας οι αστυνομικοί συνέλαβαν 59 ανθρώπους. Και στη Βρετανία όμως όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν επίσης αυξημένα, οι άνθρωποι δεν πτοήθηκαν. Στο Λονδίνο όπου είχε αναπτυχθεί δύναμη 3.000 αστυνομικών, περισσότεροι από 100.000 ανθρώπους συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να υποδεχτούν το νέο έτος με το χτύπημα του ρολογιού του Μπιγκ Μπεν.

Το έντονο κρύο αψήφησαν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στο Βερολίνο, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, γύρω από την Πύλη του Βραδεμβούργου για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά συνοδεία πυροτεχνημάτων και μουσικής. Στη Ρωσία, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 300.000 άνδρες ασφαλείας περιπολούσαν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, έτοιμοι να αποτρέψουν ενδεχόμενο χτύπημα των Τσετσένων αυτονομιστών. Στό Σίδνεϊ της Αυστραλίας, την ήπειρο που μαζί με την Ασία υποδέχτηκε πρώτη το νέο έτος, ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της πόλης.

Φονική πρώτη μέρα στη Μανίλα

Στην Ασία ωστόσο η Πρωτοχρονιά σημαδεύτηκε από τον θάνατο 22 ανθρώπων και τον τραυματισμό 500 ακόμη από έκρηξη η οποία προκλήθηκε κατά λάθος από βεγγαλικά στην αγορά της Μανίλας στις Φιλιππίνες. Ακόμη στην επαρχία Ατσέχ της Ινδονησίας 10 άνθρωποι ανάμεσά τους και τρία παιδιά σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συναυλίας. Οι στρατιωτικοί επέρριψαν την ευθύνη στους αυτονομιστές αντάρτες της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή