Από την Μπολόνια εστάλησαν οι βόμβες

Από την Μπολόνια εστάλησαν οι βόμβες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάποιος έχει θυμώσει με την Ευρώπη». H φράση του αστυνομικού διευθυντή της Κοπεγχάγης, Περ Λάρσεν, είναι ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας που προκάλεσε το πρόσφατο μπαράζ με επιστολές-βόμβες εναντίον προσώπων που συμβολίζουν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη στιγμή που η διευρυμένη πλέον E.E. δίνει μάχη για την ολοκλήρωσή της, δεδομένων των διαφωνιών για το Ευρωσύνταγμα, μια σειρά από συμβάντα που μοιάζουν με κακόγουστο αστείο αμφισβητούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις που ευτυχώς δεν προκάλεσαν ζημίες; Σε έναν κόσμο όπου η ασφάλεια είναι ζητούμενη αλλά και αμφισβητούμενη, μυστηριώδεις ομάδες Ιταλών αναρχικών φέρονται σύμφωνα με τις έρευνες ως πιθανότεροι δράστες των ενεργειών.

Πρώτος στόχος ο Πρόντι

Η αρχή έγινε στις 21 Δεκεμβρίου όταν δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν σε κάδους απορριμμάτων κοντά στο σπίτι του Ρομάνο Πρόντι, στην Μπολόνια. Οι αρχές ασφαλείας τούς εξουδετέρωσαν και ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέχισε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του. H ιταλική αστυνομία έστρεψε τις έρευνές της προς αναρχικούς κύκλους καθώς, δύο μέρες αργότερα, μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (AAO), με επιστολή της στην εφημερίδα La Repubblica, επεσήμανε ότι η επίθεση ήταν προειδοποίηση για τον κ. Πρόντι και τους ομοίους του. Στόχος της οργάνωσης ήταν η νέα τάξη πραγμάτων στη Ευρώπη. Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόντι έλαβε στο σπίτι του ένα δέμα το οποίο ανεφλέγη καθώς το άνοιξε. Και αυτή τη φορά οι ζημιές περιορίστηκαν σε λίγα έπιπλα που κάηκαν ελαφρά. Τα μέτρα ασφαλείας του Πρόντι εντάθηκαν και οι Αρχές τον συμβούλεψαν να αναβάλει τις διακοπές του στην Αίγυπτο. Το διήμερο που ακολούθησε, επιστολές-βόμβες εστάλησαν διαδοχικά στον Ζαν Κλοντ Τρισέ, προέδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη, στον Γιούργκεν Στόρμπεκ, διευθυντή της Europol, της ευρωπαϊκής αστυνομίας στη Χάγη, και στην έδρα της Eurojust, μιας από τις υπηρεσίες της E.E. για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, στην ίδια πόλη. Ολες οι επιστολές- βόμβες που εστάλησαν από την Μπολόνια, απενεργοποιήθηκαν χωρίς να προκληθούν ζημίες. Το αποτέλεσμα όμως ήταν να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της E.E. στις Βρυξέλλες αλλά και σε Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι αρχές ασφαλείας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ιταλίας συνεργάζονται ήδη στενά προκειμένου να εντοπιστούν οι ταραξίες της Ευρώπης.

Οι επιθέσεις με τις επιστολές- βόμβες κατά των «αρχόντων της Ευρώπης» διακρίνονται για τον ερασιτεχνισμό τους. Πολιτικοί αναλυτές στην Ιταλία απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι δράστες να ανήκουν σε οργανωμένες ομάδες τρομοκρατών. Αν πράγματι πρόκειται για ομάδες αναρχικών όπως η AAO ή η Ευρωαντίθεση, ένας άλλος ιδιότυπος σχηματισμός, τότε γιατί όλοι αυτοί έχουν θυμώσει με την Ευρώπη; Πολλοί από τους επικριτές της E.E. βλέπουν στην Ευρώπη μόνον ένα δούλο της παγκοσμιοποίησης και όχι μια ένωση που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες. H E.E. μπορεί να μην είναι ακόμη ο μοναδικός οργανισμός που ελέγχει την παγκοσμιοποίηση, όπως ισχυρίζεται ο Πρόντι. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να επιτίθεται κανείς στους θεσμούς της με επιστολές-βόμβες. Γιατί πέφτει στην ίδια παγίδα για την οποία κατηγορεί την Ευρώπη: ότι ανελεύθερα και αντιδημοκρατικά επιβάλλει τη δική της τάξη πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή