Το αμερικανικό όραμα για το 2004

Το αμερικανικό όραμα για το 2004

5' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς εμείς οι Αμερικανοί γυρνάμε την τελευταία σελίδα του ημερολογίου μας, πολλοί οδηγούμαστε αυτόματα στον απολογισμό των επιτευγμάτων της χρονιάς που πέρασε και στη λήψη αποφάσεων για το 2004. Το έργο αυτό μπορεί να είναι αγχωτικό, αν κάποιος περιορίσει τον απολογισμό του σε θέματα όπως η σωματική άσκηση και η δίαιτα, αλλά ο διττός στόχος του προβληματισμού και των αποφάσεων αξίζει τον κόπο και όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο.

Εμείς στην κυβέρνηση Μπους έχουμε κάνει τον απολογισμό του 2003 και έχουμε διαμορφώσει τις αποφάσεις μας. Το κάνουμε με αυτοπεποίθηση, επειδή το όραμα του Τζορτζ Μπους είναι σαφές και σωστό: η εξέχουσα ισχύς των ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσει να αναδεικνύεται στο όνομα των αρχών, που είναι ταυτόχρονα αμερικανικές, αλλά και πέρα από εμάς. Στόχος μας είναι φυσικά η διεύρυνση της ελευθερίας, γι’ αυτό και στην παρούσα φάση δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Ο αφγανικός λαός έχει Σύνταγμα, μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της αγοράς και νέες ελπίδες, καθώς οδεύει προς τις εθνικές εκλογές. Αλλά στο Ιράκ τα πράγματα διαγράφονται ελπιδοφόρα, τώρα που έχει εκλείψει το φονικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ολοι εργαζόμαστε από κοινού για να εκχωρήσουμε την εθνική κυριαρχία στον ιρακινό λαό, μέσω μιας δίκαιης και ανοιχτής διαδικασίας. Παράλληλα, επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι η παραγραφή του μεγαλύτερου τμήματος του εξωτερικού χρέους του Ιράκ θα γίνει απτή πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που στην Ουάσιγκτον προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη λειτουργία της πρεσβείας μας στη Βαγδάτη, μετά τη λήξη στις 30 Ιουνίου της θητείας της Προσωρινής Αρχής. Ενώ οι προσπάθειές μας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ θα συνεχιστούν το 2004, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τη στρατηγική του προέδρου Μπους για μια ελεύθερη και δημοκρατική Μέση Ανατολή. Θα επεκτείνουμε την πρωτοβουλία της Συνεργασίας στη Μέση Ανατολή για να ενθαρρύνουμε πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Επίσης θα σταθούμε στο πλευρό του λαού του Ιράν και άλλων, οι οποίοι ζουν υπό καταπιεστικά καθεστώτα και αγωνίζονται για την ελευθερία. O αγώνας αυτός δεν θα περιορισθεί στη Μέση Ανατολή. Εργαζόμαστε για μία ελεύθερη Κούβα και στην κατεύθυνση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες, των οποίων οι κάτοικοι έχουν στερηθεί την ελευθερία. Και είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις νεοσυσταθείσες δημοκρατίες, που δημιουργήθηκαν στη Λατινική Αμερική, στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αφρική. H εδραίωση της ελευθερίας σε πολλές, καινούργιες, πλην εύθραυστες δημοκρατίες θα διαμορφώσει τις προσδοκίες των λαών σε άλλες χώρες, διαβεβαιώνοντας τη διεθνή κοινή γνώμη ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της ελευθερίας διεθνώς.

Οι προσπάθειές μας θα εφαρμοσθούν σε επίπεδο ατομικό, αλλά και εθνικό. Το 2003 απελευθερώσαμε χιλιάδες ανθρώπους από την καταπίεση μέσω του προγράμματος του προέδρου Μπους για την καταπολέμηση του εμπορίου λευκής σαρκός, είτε επρόκειτο για πορνεία, δουλεμπόριο είτε για στρατολόγηση παιδιών. Σώσαμε ζωές και απαλλάξαμε τους υπόδουλους. Θα κάνουμε περισσότερα το 2004. Φέτος, το προεδρικό σχέδιο για το έιτζ και την ανακούφιση των θυμάτων του θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να απελευθερωθούν από την απόγνωση της φρικτής αυτής ασθένειας. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προωθήσουμε την ευημερία.

Επίκεντρο του προγράμματός μας για την ανάπτυξη το 2004 είναι ο Απολογισμός των Προκλήσεων της Χιλιετίας, ένα σύστημα κινήτρων, το οποίο εξαρτά την οικονομική βοήθεια από τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, το 2003 κάναμε μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση ενός πιο ανοιχτού διεθνούς εμπορικού και επενδυτικού κλίματος, υπογράφοντας συνθήκες ελεύθερου εμπορίου με τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη και τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Το 2004, ο πρόεδρος θα τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας αναζωογόνησης της στρατηγικής του ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου και της προώθησης περιφερειακού και διμερούς ελεύθερου εμπορίου. H πρότασή του για τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της ειρήνης. H ελευθερία και η ευημερία δεν είναι δυνατόν να ανθήσουν χωρίς την απαιτούμενη ασφάλεια. Γι’ αυτήν θα αγωνιστούμε και θα την πετύχουμε. Οι Αμερικανοί αισθάνονται πιο ασφαλείς στην αρχή του 2004 από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το Αφγανιστάν δεν είναι πλέον η παιδική χαρά του διαβόλου για τρομοκράτες, ούτε το Ιράκ ένα εργαστήριο όπλων μαζικής καταστροφής, που θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια τρομοκρατών. H Αλ Κάιντα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή, τον βασικό λόγο της σημερινής μας επιφυλακής. Τα μέλη της όμως διαφεύγουν, κρύβονται, βρίσκονται στη φυλακή ή είναι νεκροί.

Τα οικονομικά και οι επικοινωνίες της οργάνωσης εντοπίζονται και η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των φιλειρηνικών χωρών προοδεύει και εξαρθρώνει τρομοκρατικές πλεκτάνες.

Πυρηνικά όπλα

Το Ιράν έχει αισθανθεί τις ασφυκτικές πιέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων μας στο ζήτημα του προγράμματος πυρηνικών όπλων και έχει αρχίσει την προσπάθεια διαφάνειας. H Λιβύη έχει αποκηρύξει την τρομοκρατία και τα όπλα μαζικής καταστροφής, χάρη στη σθεναρή στρατηγική του προέδρου για τη μη διάδοση των όπλων αυτών και την επίμονη βρετανική και αμερικανική διπλωματία.

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα, αλλά η επιτυχία στον πόλεμο εξαρτάται από τις εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της υφηλίου. Αυτές τις επιδιώκουμε ανεπιφύλακτα? οι αμερικανικές σχέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και την Ινδία βελτιώθηκαν μέσα στο 2003. Οι σχέσεις με τους συμμάχους, παλιούς και νέους, ενισχύθηκαν παρά τις αυξανόμενες ωδίνες προσαρμογής στη νέα εποχή. Πράγματι, τόσο το NATO όσο και η E.E. θα διευρυνθούν φέτος, γεγονός που συνιστά θετική εξέλιξη για τη διεθνή ασφάλεια. Οι συνεργασίες μας παραμένουν ισχυρές, όπως και οι θεσμοί διεθνούς συνεργασίας. Θα στηριχθούμε σε αμφότερες για την προώθηση της ελευθερίας, της ευημερίας και της ειρήνης το 2004. Καθώς εργαζόμαστε για την αποκατάσταση του απελευθερωμένου Ιράκ και την παράδοσή του στο λαό, καλούμε τον OHE και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τους Ιρακινούς να εγκαινιάσουν ελεύθερη σκέψη και ελεύθερες αγορές στη Μέση Ανατολή. Με τους συμμάχους μας στους κόλπους του NATO θα υποστηρίξουμε τον αφγανικό λαό στην προσπάθειά του να επουλώσει τις πληγές του και να σκιαγραφήσει το μέλλον του.

Η Βόρεια Κορέα

Με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τη Νότιο Κορέα θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου οπλικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ. Επιζητούμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση με την κορεατική χερσόνησο, αλλά δεν θα επιβραβεύσουμε τις απειλές της ούτε θα παράσχουμε κίνητρα για εκβιασμούς.

Με τους εταίρους μας στον OHE, στην E.E. και στη Ρωσία θα βοηθήσουμε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να συνάψουν ειρήνη, ώστε μια ελεύθερη Παλαιστίνη να συμβιώνει μαζί με ένα ασφαλές, δημοκρατικό εβραϊκό κράτος στο Ισραήλ. Είμαστε επίσης αποφασισμένοι να μοιρασθούμε το βάρος και να τερματίσουμε τις συγκρούσεις στο Σουδάν, στη Λιβερία, στη Βόρειο Ιρλανδία και αλλού. H ελευθερία, η ευημερία και η ειρήνη δεν είναι ξεχωριστές αρχές ή διακριτικοί πολιτικοί στόχοι. O ένας ενισχύει τον άλλον, έτσι η εξυπηρέτηση του ενός προϋποθέτει μια συνολική πολιτική που εξυπηρετεί τους άλλους τρεις. Οι προκλήσεις είναι πολλές και ο κόσμος είναι γεμάτος προβλήματα. Είναι όμως και γεμάτος ευκαιρίες και είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε κάθε ένα από αυτά. Αν κάποιος από μας χάσει και μερικά κιλά στη διαδικασία, ακόμη καλύτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή