ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ META TON ΣΕΙΣΜΟ

Καχύποπτη η Τεχεράνη από τις προσφορές Μπους

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.Βαθιά προβληματισμένη φαίνεται ότι είναι η ηγεσία του Ιράν, αναζητώντας τη σωστή ερμηνεία για τη στάση της Ουάσιγκτον μετά τον ολέθριο σεισμό στην ιστορική πόλη Μπαμ. Οι πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ, που συμμετέχουν ως γνωστόν στις ανθρωπιστικές αποστολές ανακούφισης των σεισμόπληκτων, παραμένουν κρυμμένες πίσω από ένα βασανιστικό ερώτημα. «Οι προσφορές του Μπους διχάζουν το Ιράν», όπως παρατηρεί αρθρογράφος των New York Times. «Οι ίδιοι οι Αμερικανοί έχουν διακηρύξει ότι η δράση τους δεν είναι πολιτική, αλλά ανθρωπιστική», δήλωσε ο επιφανής κληρικός Χασάν Ροουχανί. «Οταν ένα έθνος αντιμετωπίζει μια τραγωδία, είναι φυσικό να λαμβάνει βοήθεια. Ωστόσο, η έκφραση αλληλεγγύης και συλλυπητηρίων μπορούν να μεταβάλουν τη ροή της ιστορίας στις σχέσεις μεταξύ δύο εθνών», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Πρόεδρος ο κ. Σαακασβίλι

ΤΙΦΛΙΔΑ. Το 95% των ψήφων κέρδισε, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο ηγέτης της γεωργιανής φιλοδυτικής αντιπολίτευσης που ανέτρεψε τον πρόεδρο Σεβαρντνάτζε, Μιχαήλ Σαακασβίλι. Εκπρόσωποι της εκλογικής επιτροπής, επιβεβαίωσαν χθες ότι ο κ. Σαακασβίλι είναι αναμφισβήτητα ο νέος πρόεδρος της χώρας και αυτός που θα κληθεί να την κατευθύνει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων, μεταβατική περίοδο. «Τα αποτελέσματα που έχουμε λάβει έως τώρα δείχνουν ότι το 95% των ψηφοφόρων ψήφισαν Σαακασβίλι», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Τιφλίδα ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Ζουράμπ Σιμπερασβίλι. Την Κυριακή το βράδυ, τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων έξω από τα εκλογικά κέντρα έδειχναν τον κ. Σαακασβίλι να ηγείται με 86%, ενώ οι πέντε αντίπαλοί του περιορίζονταν σε μονοψήφια ποσοστά.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ NIKH TOY ΚΑΡΖΑΪ

Νέο Σύνταγμα στο Αφγανιστάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.Ως νίκη του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι χαιρέτισαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης το νέο Σύνταγμα του Αφγανιστάν, προϊόν θυελλωδών διαπραγματεύσεων τριών εβδομάδων στη Λόγια Ζίργκα. Τη θέσπιση του νέου Συντάγματος, βάσει του οποίου ο κ. Καρζάι περιβάλλεται με ενισχυμένες συγκεντρωτικές εξουσίες, χαιρέτισαν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο τελευταίος επιχαίροντας για «το θετικό αποτέλεσμα της αποφασιστικής στάσης της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Βρετανία». Το Σύνταγμα ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στα μέσα του 2004. Ωστόσο, ήδη οι αναλυτές διερωτώνται ποιο είναι το πολιτικό τίμημα που κατέβαλε ή θα καταβάλει ο πρόεδρος Καρζάι, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των διαφόρων φυλών και πολέμαρχων, Παστούν και μη.

ΤΟΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Συνάντηση Μπους – Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους πρόκειται να έχει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον ερχόμενο μήνα. Εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου ανακοίνωσε ότι ο κ. Σρέντερ θα βρίσκεται στις ΗΠΑ στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι κατά τη συνάντηση θα θιγούν οι φλέγουσες διαφορές των δύο κυβερνήσεων στο θέμα του Ιράκ. «Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι θα υπάρξει συνάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, διατηρώντας μικρή επιφύλαξη.

ΛΟΓΩ ΤΩΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ

Εκλεισε το αεροδρόμιο της Πράγας

ΠΡΑΓΑ.Εκτός λειτουργίας τέθηκε χθες ο διεθνής αερολιμένας της Πράγας εξαιτίας της σφοδρότατης χιονόπτωσης που ταλαιπώρησε τους κατοίκους της Τσεχίας. Οπως τόνισε μιλώντας προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης του τσέχικου αεροδρομίου, Αννα Κοβαρίκοβα, τέσσερις πτήσεις ακυρώθηκαν ή πραγματοποιήθηκαν με τεράστια καθυστέρηση, με αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των επιβατών. Το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό από τις τέσσερις τα ξημερώματα έως τις δέκα το πρωί (ώρα Ελλάδος). Μετά τον καθαρισμό των αεροδιαδρόμων από το χιόνι, το πρώτο αεροσκάφος που προσγειώθηκε ήταν η πτήση της Lufthansa από το Ντύσελντορφ. Οπως τόνισε η κ. Κοβαρίκοβα, αναμένονται κι άλλες καθυστερήσεις.

ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ

Είκοσι δύο νεκροί στις Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.Εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε μοτοσυκλέτα, εξερράγη χθες κοντά σε στάδιο Παράνγκ στην επαρχία Μαγκουιντανάο των Φιλιππινών με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 22 άτομα και να τραυματιστούν σοβαρά άλλα εβδομήντα. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ο δήμαρχος της πόλης, Βιβένσιο Μπατάγκα, καθώς και δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι βομβιστές είναι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπατάγκα και στόχευαν στη δολοφονία του. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος χριστιανός δήμαρχος της Παράνγκ.

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Εμπρησμός στο μετρό

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.Εμπρησμός στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Χονγκ Κονγκ έκανε εκατοντάδες επιβάτες να αναζητήσουν πανικόβλητοι οδό διαφυγής. Οπως έγινε γνωστό, ο καπνός τύλιξε τα πρώτα βαγόνια του μετρό καθώς «έμπαινε» στον σταθμό Αντμιράλτι. Δεκατέσσερα άτομα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, απ’ τα οποία δέκα παρέμειναν για νοσηλεία. Οι αστυνομικές αρχές, πάντως, αναζητούν ένα άνδρα, περίπου πενήντα ετών, ο οποίος άναψε φωτιά σε ένα από τα πρώτα βαγόνια του συρμού. O αστυνομικός διευθυντής τόνισε ότι βρέθηκαν μπουκάλια με διαλυτικό και ένα γκαζάκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή