«Θα μείνουμε χρόνια στο Ιράκ»

«Θα μείνουμε χρόνια στο Ιράκ»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Τόνι Μπλερ στη Βασόρα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, προεξόφλησε χθες ότι τα στρατεύματα της χώρας του θα μείνουν για αρκετά χρόνια στο Ιράκ, ενώ ο ανώτατος εκπρόσωπος των βρετανικών δυνάμεων, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, προέβλεψε ότι οι αντάρτες θα εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας βομβιστικές επιθέσεις για να εκτροχιάσουν τη διαδικασία της ανασυγκρότησης τους αμέσως επόμενους μήνες.

Δεν θα αποχωρήσουν

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, ο Τζακ Στρο δήλωσε: «Δεν μπορώ να πω αν (η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων) συμβεί το 2006, το 2007, δεν είναι υπόθεση μηνών». Δικαιολογώντας τη μακροημέρευση της αμερικανικής και βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ, ο Στρο υποστήριξε ότι «αν αποσυρθούμε ξαφνικά, θα δημιουργηθεί χωρίς αμφιβολία κενό ασφαλείας που όχι μόνο θα θέσει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο και θα επιφέρει απώλειες, αλλά επιπλέον θα προκαλέσει οπισθοδρόμηση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων Βρετανών στρατιωτών στη Βασόρα, την περασμένη Κυριακή, ο Τόνι Μπλερ δεν δεσμεύθηκε για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην πατρίδα. Ωστόσο, ο βρετανικός «Γκάρντιαν», επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζει ότι, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με στρατιωτικούς διοικητές, ο Τόνι Μπλερ κατέστησε σαφές ότι ο αριθμός των Βρετανών στρατιωτών δεν πρόκειται να μειωθεί μέχρι τα μέσα του 2005. Επί πλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμο» για το Ιράκ το πρώτο εξάμηνο του 2004, καθώς τον προσεχή Ιούνιο προβλέπεται η επιστροφή της εθνικής κυριαρχίας στους Ιρακινούς.

Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Γκρίνστοκ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο οι αντάρτες να εξαπολύσουν ιδιαίτερα φονικές, βομβιστικές επιθέσεις προκειμένου να ναρκοθετήσουν τη διαδικασία ομαλοποίησης. «H αντιπολίτευση χρησιμοποιεί πιο προχωρημένες μεθόδους -μεγαλύτερες βόμβες, πιο εξελιγμένα συστήματα τηλεπυροδότησης. Είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα εκεί έξω. Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αρκετά «Μπιγκ Μπανγκ» (μεγάλες εκρήξεις)». Σύμφωνα με τον Γκρίνστοκ, το 75-80% των επιθέσεων πραγματοποιείται από μέλη του κόμματος Μπάαθ, ενώ οι υπόλοιπες από ξένες «τρομοκρατικές» ομάδες, που δημιουργούν «δίκτυο πυρήνων» στο Ιράκ.

Συγκρούσεις με Κούρδους

Στο μεταξύ, νέα εστία ανησυχίας, για τα αμερικανοβρετανικά στρατεύματα, εντοπίζεται στις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και άλλων φυλετικών ομάδων (Αράβων και Τουρκομάνων) στο βόρειο Ιράκ. Σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στη στρατηγικής σημασίας, βόρεια πόλη του Κιρκούκ, Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν αξιωματούχο του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, ενός εκ των κυριοτέρων συμμάχων των ΗΠΑ, και πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον γραφείων του άλλου μεγάλου κουρδικού κόμματος, της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, κατάσχοντας σημαντικές ποσότητες όπλων. H ένταση άρχισε να κλιμακώνεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν Κούρδοι παραστρατιωτικοί άνοιξαν πυρ εναντίον διαδήλωσης Αράβων και Τουρκομάνων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εναντίον των προσπαθειών προσάρτησης του Κιρκούκ στον κουρδικό τομέα του Ιράκ.

Η προοπτική αυτονόμησης των Κούρδων του Ιράκ προκαλεί έντονες ανησυχίες στις γειτονικές χώρες, ιδίως στην Τουρκία και τη Συρία. Με συνέντευξή του στο τουρκικό CNN, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος ξεκινά σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε: «Αντιτιθέμεθα όχι μόνο στη δημιουργία κουρδικού κράτους, αλλά και σε οποιαδήποτε μορφή δράσης εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ».

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιτσίρο Κοϊζούμι, στο διάγγελμά του προς το έθνος, με αφορμή το νέο έτος, επαναβεβαίωσε την απόφασή του να στείλει στρατεύματα στο Ιράκ, παρά τους κινδύνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή