Κανένα σήμα από «Μπιγκλ», η Ευρώπη όμως ελπίζει…

Κανένα σήμα από «Μπιγκλ», η Ευρώπη όμως ελπίζει…

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) δεν κατόρθωσε χθες να επικοινωνήσει με το όχημα προσεδάφισης Μπιγκλ 2 στον πλανήτη Αρη. Οι επιστήμονες βάσιζαν τις ελπίδες τους για αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Μπιγκλ 2, στο μητρικό διαστημόπλοιο Mars Express από το οποίο αποκολλήθηκε το Μπιγκλ 2. Το μητρικό διαστημόπλοιο Mars Express δεν είχε μέχρι χθες κατορθώσει να εντοπίσει το Μπιγκλ γιατί δεν βρισκόταν στη σωστή τροχιά.

Χθες ωστόσο, το Mars Express χτένισε την περιοχή Isidis Planitia στον Αρη όπου επρόκειτο να έχει προσεδαφιστεί το Μπιγκλ. Από τη θέση αυτή το Mars Express εξέπεμψε σήμα με την ελπίδα να ανταποκριθεί το Μπιγκλ, το οποίο όμως εξακολούθησε να σιγεί. Οι προηγούμενες προσπάθειες επικοινωνίας με το όχημα προσεδάφισης μέσω του αμερικανικού δορυφόρου της NASA, Mars Odyssey και ραδιοτηλεσκόπιων στη Γη κατέληξαν σε αποτυχία. H σύγκριση μεταξύ της άφιξης του Μπιγκλ, του ευρωπαϊκού διαστημικού οχήματος στον Αρη και του Σπίριτ, του διαστημικού οχήματος της NASA στον ίδιο πλανήτη, αποβαίνει υπέρ των Αμερικανών. Ενώ το Σπίριτ έστειλε εντυπωσιακές εικόνες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη μέσα σε λίγες μόλις ώρες, καμιά πληροφορία δεν έχει φτάσει από το Μπιγκλ μετά τις 25 Δεκεμβρίου. Οι επιστήμονες παραθέτουν τρεις αιτίες για την παρατεταμένη σιγή του Μπιγκλ: πιθανό πρόβλημα στο λογισμικό του, ενδεχόμενο πρόβλημα στον πομπό ή τον δέκτη του διαστημικού οχήματος ή ακόμη και την πιθανότητα το όχημα να έχει καταστραφεί κατά την προσεδάφισή του.

Δεν καταθέτουν τα όπλα

Η ομάδα ωστόσο των Βρετανών επιστημόνων και οι συνάδελφοί τους στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, η οποία ειναι υπεύθυνη για την αποστολή Mars Express στην επιφάνεια του Αρη δεν καταθέτουν ακόμη τα όπλα. «Υπάρχει ακόμη ελπίδα να αποκατασταθεί η επικοινωνία μας με το Μπιγκλ», δήλωσε ο Αλαν Μουρχάουζ, του κέντρου ελέγχου της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Οι ελπίδες των επιστημόνων επικεντρώνονται τώρα στο σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στο Mars Express Μπιγκλ 2, τη μόνη δοκιμασμένη μέθοδο επικοινωνίας. Το διαστημόπλοιο Mars Express μετέφερε το βάρους 60 κιλών όχημα Μπιγκλ 2 για το μεγαλύτερο διάστημα της διαδρομής προς τον Κόκκινο Πλανήτη, διάστημα κατά το οποίο τα δύο οχήματα είχαν μεταξύ τους επικοινωνία. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο ο αμερικανικός δορυφόρος Mars Odyssey καθώς και ραδιοτηλεσκόπια να μην μπορούν να εντοπίσουν το Μπιγκλ εξαιτίας της ασυμβατότητας των συστημάτων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή