Παγκόσμια αύξηση των καπνιστών μέχρι το 2010, με πρωτιά στους Κινέζους

Παγκόσμια αύξηση των καπνιστών μέχρι το 2010, με πρωτιά στους Κινέζους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Μέχρι το 2010 θα αυξάνεται διαρκώς η κατανάλωση καπνού σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στα αναπτυσσόμενα κράτη, ενώ την πρώτη θέση των ανά την υφήλιο θεριακλήδων θα κατέχει η Κίνα, αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Αγροκτηνοτροφίας και Επισιτισμού του OHE (FAO).

«O αριθμός των καπνιστών αναμένεται να αυξηθεί από από τα 1,1 δισεκατομμύρια άτομα του 1998 σε περίπου 1,3 δισ. το 2010», αναφέρεται στην έκθεση που αποδίδει την τάση τόσο σε αύξηση του πληθυσμού όσο και σε βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην έκθεση, παρά την αύξηση του συνόλου των καπνιστών, η κατά κεφαλή κατανάλωση στους ενήλικες θα καταγράψει μείωση της τάξης του 10% μέχρι το 2010. Το ποσοστό -υποστηρίζουν οι συντάκτες της- δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 20% εφόσον βέβαια υιοθετηθούν από τα κράτη πιο επιθετικές πολιτικές κατά του καπνίσματος. Χαρακτηριστικά, στα ανεπτυγμένα κράτη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το 2010 η κατανάλωση καπνού θα προσεγγίζει περίπου το 29%, ενώ το 1998 ήταν 34%. Αντιθέτως, στα αναπτυσσόμενα κράτη θα προσεγγίζει το 71%.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κίνα με 320 εκατομμύρια καπνιστές και κατανάλωση το 2010 του 37% καπνών σε όλη την υφήλιο, ενώ η Ινδία κατέχει τη δεύτερη θέση. Στη Λατινική Αμερική οι Βραζιλιάνοι είναι οι πιο θεριακλήδες. Ζοφερή κρίνεται η κατάσταση στην Αφρική όπου η συνολική ζήτηση καπνού αυξήθηκε -σε ετήσια βάση- τη δεκαετία του 1990 κατά 3,5% ενώ αναμένεται μέχρι το 2010 να συνεχισθεί. «H προσφορά καπνού θα αυξηθεί όπου το κόστος παραγωγής είναι μικρό, δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενώ υπάρχουν δίκτυα μεταφοράς εμπορευμάτων και συνεπώς είναι εύκολη η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές», αναφέρει η έκθεση του FAO. Ισως η παραγωγή τσιγάρων να αυξηθεί στα αναπτυσσόμενα κράτη, που, ούτως ή άλλως, ήδη ξεπερνούν τα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Καθώς η αύξηση της παραγωγής εξαρτάται από τη ζήτηση, ο αντικαπνιστικός αγώνας πρέπει να έχει στόχαστρο τη ζήτηση και όχι την προσφορά καπνού. «O περιορισμός της ζήτησης στα αναπτυσσόμενα κράτη είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί δύσκολα αν ληφθεί υπόψη η αύξηση του πληθυσμού και του κατά κεφαλήν εισοδήματος», καταλήγει η έκθεση. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύο παράγοντες και να περιορίσουμε την κατανάλωση καπνού στους ενήλικες, εφαρμόζοντας σκληρή φορολογία στα είδη αυτά και να υιοθετήσουμε πολιτικές άμεσου περιορισμού του καπνίσματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή