H ΠΟΥ προειδοποιεί για τα παιδιά

H ΠΟΥ προειδοποιεί για τα παιδιά

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Απογοητευτικές είναι οι προοπτικές για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (MDG) για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας μέχρι το 2015, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που προειδοποίησαν ότι αν η διεθνής κοινότητα συνεχίσει να αδρανεί δεν θα καταστεί εφικτός ο υποδιπλασιασμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα. Αυτήν τη στιγμή ένα στα έντεκα παιδιά που ζουν σε φτωχές χώρες πεθαίνουν πριν από την ηλικία των πέντε χρόνων, συνήθως από ιάσιμες ασθένειες, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ένα στα 143. Παράλληλα, 500.000 γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Στη διάσκεψη κορυφής της χιλιετίας του OHE το 2000, 189 χώρες υιοθέτησαν οκτώ στόχους για τη σταδιακή εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας και της ασθένειας. «Οταν τίθενται αυτοί οι στόχοι, μοιάζει υπερβολικά πρόωρο να αναληφθεί δράση, λίγα χρόνια όμως μετά, φαίνεται πολύ αργά», σχολίασε ο διευθυντής της ΠΟΥ, Λι Γιονγκ-γουκ. «Οταν οι στόχοι αυτοί είναι προϊόν ευρύτατης συναίνεσης, υπάρχει ο κίνδυνος όλοι να περιμένουν από τους άλλους να κάνουν το πρώτο βήμα», πρόσθεσε. «Εχουμε ακόμη χρόνο για να πετύχουμε τους στόχους, αλλά για να το καταφέρουμε θα πρέπει να δράσουμε πάραυτα», κατέληγε η ανακοίνωση του γενικού διευθυντή της οργάνωσης. Εκπρόσωποι χωρών, αναπτυξιακών υπηρεσιών και οργανισμών του OHE συναντώνται σήμερα στη Γενεύη, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά γραφεία του OHE. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι να αποτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία και να καθοριστεί τι πρέπει να γίνει τα επόμενα 12 χρόνια. «Πρέπει να εξετάσουμε μέτρα για την εξασφάλιση κονδυλίων και την αποτελεσματικότερη χρήση τους», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζέιμς Γούλφενσον. Κατά την άποψή του απαιτείται η συνετότερη διοχέτευση των κονδυλίων αυτών, η απασχόληση περισσότερων ατόμων στον τομέα της υγείας και η βελτίωση των ελέγχων για τον τρόπο κατανομής των κονδυλίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, καμία αφρικανική χώρα κάτω από τη Σαχάρα δεν πρόκειται να μειώσει την παιδική θνησιμότητα κατά δύο τρίτα, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο συνολικά μόνο το 16% βρίσκεται κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Επιπλέον μόνο το 17% των αναπτυσσόμενων χωρών είναι πιθανό να κατορθώσει να περιορίσει τον αριθμό των μητέρων που πεθαίνουν στη γέννα κατά τρία τέταρτα. Μόλις το 40% των χωρών αυτών αναμένεται να πετύχει το στόχο του υποδιπλασιασμού των υποσιτιζόμενων ανθρώπων. Ενας τρίτος στόχος, που είχε τεθεί στη διάσκεψη της χιλιετίας, είναι να αναχαιτισθεί η εξάπλωση του έιτζ, της ελονοσίας και άλλων σοβαρών νόσων. O τέταρτος στόχος αφορά στην πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και στα απαραίτητα φάρμακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή