Εζησε 13 μέρες στα συντρίμμια

Εζησε 13 μέρες στα συντρίμμια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΜ. Δεκατρείς ημέρες μετά την ολέθρια σεισμική δόνηση στην ιστορική πόλη Μπαμ του νοτιοανατολικού Ιράν, ένα «θαύμα» επανέφερε, χθες, το δράμα των Ιρανών σεισμόπληκτων στην επικαιρότητα. Ενας άνδρας, 57 ετών, βρέθηκε ζωντανός -αν και σε κρίσιμη κατάσταση- στα συντρίμμια ενός σπιτιού όπου ήταν εμφανής η παρουσία νερού, χάρις στο οποίο επιβίωσε. «Είναι θαύμα», αναφώνησε ο ιατρός Μαχντί Σαντνούς, επιβεβαιώνοντας ότι ο διασωθείς είχε «πρόσβαση μόνο σε νερό και όχι σε τροφή». O Τζαλίλ ανασύρθηκε από τα συντρίμμια τη νύχτα της Τετάρτης, ενώ είχε ακόμη τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής όπου δίνει μια δεύτερη -και ίσως κρισιμότερη- μάχη για την επιβίωσή του.

Είπε μόνο το όνομά του

Ο κ. Σαντνούς δεν μπορούσε να εξηγήσει με βεβαιότητα από πού έπινε νερό ο σεισμόπληκτος, ανέφερε ωστόσο ότι τα συντρίμμια στα οποία είχε παγιδευτεί είναι νωπά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του νοσοκομείου, Μοχάμεντ Ρέζα Ταχμασεμπί, ο Τζαλίλ μόλις που πρόλαβε να προφέρει το όνομά του στους άνδρες που τον έσωσαν και λίγα λεπτά αργότερα έπεσε αναίσθητος. Σύμφωνα με τους ιατρούς, δεν είναι βέβαιο εάν θα τα καταφέρει να νικήσει τον θάνατο. «Υπάρχει ιατρική ομάδα που τον παρακολουθεί διαρκώς. Ελπίζουμε να τον κρατήσουμε στη ζωή, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτε», δήλωσε ο ιατρός κ. Σαντνούς.

Ο Τζαλίλ κατοικούσε στο Ναρμανσίρ, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την Μπαμ. Στις 25 Δεκεμβρίου, λίγες ώρες πριν από τη δόνηση ισχύος 6,6 βαθμών Ρίχτερ, έφθασε στην πόλη προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις και πέρασε τη μοιραία νύχτα στο σπίτι της αδελφής του, όπου και παγιδεύτηκε. Τα συνεργεία διάσωσης τον ανακάλυψαν ανταποκρινόμενα σε αίτημα άλλων κατοίκων της πόλης, που ήταν πεπεισμένοι ότι υπάρχουν ίχνη ζωής στο συγκεκριμένο σημείο. Πολλοί άλλοι ενδέχεται να ψυχορραγούν ακόμη κάτω από τα χαλάσματα, ενώ οι επιζήσαντες αντιμετωπίζουν εξίσου σοβαρά προβλήματα. H Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ να παράσχει το ποσό των 42 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανακούφιση των πληγέντων. «Το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο που θα χρειαστούμε επείγουσες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας για πολλούς μήνες ακόμη», δήλωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Χουάν Μανουέλ Σουάρεζ. «O πληθυσμός της Μπαμ χρειάζεται κατάλληλες στέγες, τρόφιμα, υγειονομικές υπηρεσίες και μια στοιχειώδη υποδομή για τους μήνες που θα ακολουθήσουν. Εάν δεν υπάρξουν αυτά, θα αρχίσουν οι επιδημίες και κάθε είδους ασθένειες», προειδοποίησε ο ίδιος. O σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 30.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Οι άστεγοι υπολογίζεται ότι είναι 75.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή