Βρετανία: Πιέζει να εξαιρεθεί της βίζας

Βρετανία: Πιέζει να εξαιρεθεί της βίζας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πιέσεις ασκεί το Λονδίνο στην Ουάσιγκτον προκειμένου να αναβληθεί η εφαρμογή των ρυθμίσεων για την απόκτηση βίζας από όσους Βρετανούς επισκέπτες επιθυμούν να μεταβούν στις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι στη Βρετανία πιστεύουν πως η γραφειοκρατική διαδικασία και η πολύωρη αναμονή για την εξασφάλιση βίζας είναι πιθανό να αποτρέψει τους επίδοξους τουρίστες να επισκεφθούν τις ΗΠΑ και να τους στρέψει σε άλλους προορισμούς. Πάντως η ασφάλεια των πτήσεων εξακολουθεί να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα των αμερικανικών αρχών στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της τρομοκρατίας και η στοχοπροσήλωσή τους δεν επιτρέπει καν εξαιρέσεις για τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, τους Βρετανούς. Το παράδοξο είναι πως οι έρευνες για τον εντοπισμό υποτιθέμενων δραστών τρομοκρατικών ενεργειών δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή απόφαση της αεροπορικής εταιρείας Singapore Airlines να συμμορφωθεί με τη νέα ντιρεκτίβα των ΗΠΑ και να απαγορεύσει το σχηματισμό ουρών αναμονής έξω από τις τουαλέτες των αεροπλάνων σε πτήσεις με προορισμό την Αμερική. «Θα ζητήσουμε από τους επιβάτες να μη συγκεντρώνονται σε ομάδες έξω από τις τουαλέτες, αν και το πλήρωμα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την κρίση του για να επιβλέπει τη συμπεριφορά τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Ανάλογη πολιτική σκοπεύει να ακολουθήσει και η Quantas. O επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης των Βρετανών πιλότων τόνισε χθες ότι η βελτίωση των μέτρων ασφαλείας στα διεθνή αεροδρόμια είναι πολύ πιο πιεστικό ζήτημα από την εγκατάσταση ένοπλων φρουρών στα αεροσκάφη. Σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς ο Τζιμ Μακ Οσλαν προειδοποίησε πως τόσο στις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και στα μικρά ευρωπαϊκά αεροδρόμια «βλέπεις πράγματα που σου σηκώνεται η τρίχα. O τρόπος καθαρισμού των αεροσκαφών, οι άνθρωποι, που τριγυρίζουν στα αεροπλάνα, πολλά από αυτά είναι εξωφρενικά», ανέφερε. Προς επίρρωση των επισημάνσεών του ιαπωνικές εφημερίδες αποκάλυψαν χθες πως άστεγη γυναίκα χωρίς διαβατήριο και κάρτα επιβίβασης διείσδυσε τον Οκτώβριο σε πτήση της JapaAirlines στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, παρά τα μέτρα ασφαλείας.

Στο μεταξύ σε εννέα μήνες χιλιάδες Βρετανοί επίδοξοι επισκέπτες των ΗΠΑ θα πρέπει να εξασφαλίσουν βίζα και να περάσουν από έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων προτού εισέλθουν στη χώρα. Σύμφωνα με τη νέα αμερικανική ντιρεκτίβα μετά την 26η Οκτωβρίου 2004 όλα τα διαβατήρια των τουριστών θα πρέπει να έχουν βιομετρικά στοιχεία όπως ψηφιακές φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα. Στη Βρετανία όμως τέτοια έγγραφα θα εκδοθούν μετά τα μέσα του 2005. Την ίδια στιγμή η ιταλική κυβέρνηση ανησυχεί πως οι Ερυθρές Ταξιαρχίες έχουν προσεγγίσει αναρχικές ομάδες, που ευθύνονται για την αποστολή παγιδευμένων επιστολών σε κοινοτικούς αξιωματούχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή