Ιράκ: 9 Αμερικανοί θύματα της συντριβής ελικοπτέρου

Ιράκ: 9 Αμερικανοί θύματα της συντριβής ελικοπτέρου

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Εννέα Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη έξω απο τη Φαλούτζα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Την ίδια ώρα, εκατοντάδες οργισμένοι Ιρακινοί συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές Αμού Γκραΐμπ, αναμένοντας την πολυδιαφημισμένη από τους Αμερικανούς απελευθέρωση κάποιων κρατουμένων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν εννέα άτομα συνετρίβη στη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Στην περιοχή, πάντως, είναι γνωστό ότι δρουν Ιρακινοί ένοπλοι, οι οποίοι έχουν και στο παρελθόν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ελικοπτέρων προκαλώντας τη συντριβή τους, με πιο πρόσφατη τη συντριβή ενός Μπλάκχοκ πριν από τέσσερις ημέρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός στρατιώτης. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, 17 Αμερικανοί είχαν χάσει τη ζωή τους όταν δύο ελικόπτερα Μπλακχόκ συγκρούσθηκαν μεταξύ τους πάνω από την Μοσούλη, μετά από επίθεση που δέχθηκαν από το έδαφος.

Το τελευταίο επεισόδιο σημειώθηκε μια ημέρα μετά την επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποιήθηκε εναντίον αμερικανικής βάσης με αποτέλεσμα τον θάνατο Αμερικανού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων 33 και ενός πολίτη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, οι ρουκέτες εξερράγησαν στην αίθουσα ψυχαγωγίας της υποστηρικτικής βάσης Σέιτζ, η οποία βρίσκεται εντός του περίφημου «σουνιτικού τριγώνου» όπου δρουν Ιρακινοί ένοπλοι. Εν τω μεταξύ, πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες έξω από τη φυλακή Αμπού Γκραΐμπ, στα περίχωρα της Βαγδάτης.

Ενταση στις φυλακές

Εκατοντάδες Ιρακινοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες της φυλακής, αναμένοντας την αποφυλάκιση δεκάδων κρατουμένων, μετά από τις δηλώσεις του Αμερικανού διοικητή Πολ Μπρέμερ, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές την αποφυλάκιση 506 εκ των περίπου 9 – 12.000 κρατουμένων Ιρακινών, που έχουν συλληφθεί μετά την εισβολή. Οι συγκεντρωθέντες έφυγαν με άδεια χέρια, καθώς οι αμερικανικές αρχές, μέσω μεταφραστή ο οποίος στεκόταν όρθιος μέσα σε τζιπ ανάμεσα στο εξαγριωμένο πλήθος, ανακοίνωσαν ότι οι υπό απελευθέρωση κρατούμενοι θα μεταφέρονταν σε μυστικό σημείο της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή