Αβγά Φαμπερζέ στο σφυρί

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φημισμένα αβγά Φαμπερζέ, δώρα του τσάρου Νικολάου B΄ προς τη σύζυγό του, το Πάσχα του 1897, και δεκάδες άλλα κομψοτεχνήματα του ίδιου οίκου, που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια 40 ετών ο Μάλκολμ Φορμπς, ο μεγιστάνας του Τύπου, πρόκειται να δημοπρατηθούν από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στις 20 και 21 Απριλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή αβγών Φαμπερζέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κρεμλίνο διαθέτει δέκα τέτοια βαρύτιμα αριστουργήματα, δηλαδή μόλις ένα περισσότερο από τη συλλογή Φορμπς.

Θα αποφέρει 90 εκατ. δολ.

Μαζί με τα αυτοκρατορικά πασχαλινά δώρα, θα δημοπρατηθούν περισσότερες από 180 δημιουργίες του Φαμπερζέ που ανήκαν στη συλλογή της οικογένειας Φορμπς, μεταξύ των οποίων ένα ποτιστήρι μινιατούρα που δημιουργήθηκε από ένα μόνο κομμάτι νεφρίτη και ένα πασχαλινό λαγουδάκι, περιστοιχισμένο από διαμαντένια αυγά, που κάποτε ανήκε στη βασιλομήτορα αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα. Σύμφωνα με τους εκτιμητές, η συλλογή θα αποφέρει περί τα 90 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 70 εκατομμύρια ευρώ). «Είναι βέβαιο ότι κανείς μας δεν πρόκειται να ξανανιώσει», εξηγεί ο Κρίστοφερ Φορμπς, αντιπρόεδρος της Forbes Inc. και ένα από τα πέντε παιδιά του συλλέκτη. «Ηταν ένα πραγματικό πάθος του πατέρα μας και σίγουρα τον ευχαριστούσε πάρα πολύ το γεγονός ότι κατάφερε να αποκτήσει όλα τα αυτά τα αντικείμενα».

Ο Φορμπς, πάντως, υπογράμμισε ότι η μείωση των διαφημίσεων στο Forbes magazine κατά 11% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση εκποίησης της συλλογής. «Προσπαθούμε να διατηρήσουμε το πραγματικό μας θησαυρό, την εταιρεία και τη Forbes.com στα χέρια της οικογένειας». O τσάρος Αλέξανδρος ο Γ΄ της Ρωσίας παρήγγειλε τα αβγά στον οίκο Φαμπερζέ το 1885, διότι επιθυμούσε να τα χαρίσει ως δώρο για το Πάσχα στη σύζυγό του τσαρίνα Μαρία Φεοντόροβνα. O γιος τους, τσάρος Νικόλαος ο B΄ ακολούθησε την πατρική παράδοση και παρήγγειλε και αυτός στον ίδιο οίκο βαρύτιμα κομψοτεχνήματα τόσο για τη σύζυγό του Αλεξάνδρα όσο και για τη βασιλομήτορα. Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια η παράδοση αυτή συνεχίστηκε.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν δημιουργηθεί μόνο πενήντα αβγά Φαμπερζέ. Αγνοείται η τύχη οκτώ, ενώ 28 εκτίθενται σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο και πέντε βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί τα πολυτιμότερα υλικά και η τεχνική των χρυσοχόων αποτελεί πιθανώς την επιτομή του ταλέντου. Το πιο διάσημο αβγό, το «Αυγό της Στέψης», είναι ένα απλό αβγό, με επικάλυψη σμάλτου στο χρώμα του χρυσού. Στο εσωτερικό του, επικαλυμμένο με βελούδο, κρύβεται το ακριβές αντίγραφο -σε μικρογραφία φυσικά- της αυτοκρατορικής άμαξας με την οποία αφίχθη στη Μόσχα η Αλεξάνδρα. Σύμφωνα με τους εκτιμητές το αβγό αυτό αναμένεται να πωληθεί από 14 έως 18 εκατομμύρια δολάρια.

Πρώτο απόκτημα η ταμπακιέρα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάλκολμ Φορμπς άρχισε να συλλέγει τις δημιουργίες του διάσημου χρυσοχόου Φαμπερζέ το 1960 και συνέχισε μέχρι τον θάνατό του το 1990. Πρώτο του απόκτημα ήταν μία χρυσή ταμπακιέρα. O ίδιος ο συλλέκτης, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είχε αντιρρήσεις με την απόφαση των παιδιών του να εκπλειστηριάσουν τη συλλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή