Καρκινογόνοι οι σολομοί από τα ιχθυοτροφεία της Σκωτίας

Καρκινογόνοι οι σολομοί από τα ιχθυοτροφεία της Σκωτίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επίπεδα των καρκινογόνων τοξινών που ανιχνεύθηκαν στους σολομούς ιχθυοτροφείων της Σκωτίας είναι τόσο υψηλά που οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να τρώνε το συγκεκριμένο ψάρι περισσότερο από μια φορά το δίμηνο, αν θέλουν να προστατεύσουν την υγεία τους. Αυτό επισημαίνουν επιστήμονες, ορισμένοι εκ των οποίων θορυβήθηκαν τόσο πολύ ώστε συμβουλεύουν τις νέες κοπέλες και τις εγκύους να μην τρώνε καθόλου σολομό Σκωτίας, γιατί μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες και εγκεφαλικές βλάβες στα μωρά που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο. Αλλοι επιστήμονες ωστόσο διατείνονται ότι τα οφέλη από την κατανάλωση του πλούσιου σε λίπος ψαριού, αντισταθμίζουν τα πιθανά μειονεκτήματα. Στη σχετική έρευνα που δημιοσιεύθηκε στο τρέχον τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Science, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα σολομού από όλο τον κόσμο. Και κατέληξαν ότι ο σολομός ιχθυοτροφείου από τη Σκωτία και τις Νήσους Φερόες είναι ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ο άγριος σολομός δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών, ενώ ο σολομός ιχθυοτροφείου της Χιλής και της Βορείου Αμερικής περιέχει μεν παρασιτοκτόνα και διοξίνες, είναι ωστόσο λιγότερο επικίνδυνος από αυτόν του Βορείου Ατλαντικού. Σε δείγματα σολομού Σκωτίας όμως εντοπίστηκαν ορισμένες από τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες οι οποίες συνδέονται με την πρόκληση καρκίνου, όπως οι διοξίνες και τα PCB, ο οποίες είτε έχουν απαγορευθεί είτε έχουν τεθεί υπό αυστηρό έλεγχο. Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε την εξέταση 594 σολομών και 144 φιλέτων σολομού από πόλεις της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής -συνολικής ποσότητας δύο τόνων. H έρευνα η οποία είναι η ενδελεχέστερη αναφορικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο, διεξήχθη με τη συνεργασία επιστημόνων από αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν μία ή μισή μερίδα σολομού που δεν θα ξεπερνά τα 224 γραμμάρια, το μήνα. Ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή προκαλεί την εμφάνιση ενός καρκίνου ανά 100.000.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης και δείγματα της τροφής με τη οποία τρέφονται οι σολομοί ιχθυοτροφείου, η οποία βρέθηκε ότι περιείχε υψηλά ποσοστά τοξικών ουσιών. Και αυτό επειδή τα ψάρια που χρησιμοποιούνται ως τροφή στα ιχθυοτροφεία, ψαρεύονται κυρίως από τον Βόρειο Ατλαντικό όπου εκβάλλουν πολλοί ποταμοί που μεταφέρουν απόβλητα στη θάλασσα.

Τι λέει η Υπηρεσία Ελέγχου

Τα συμπεράσματα της έρευνας εξόργισαν τους εκπροσώπους της ιχθυοκαλλιέργειας σολομού στη Σκωτία, ο οποίοι επισημαίνουν ότι η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη τα θετικά στοιχεία από την κατανάλωση σολομού. H βρετανική Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων ήταν πιο επιφυλακτική και επισήμανε ότι οι τοξικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στους σολομούς δεν ξεπερνούν τα επίπεδα ασφαλείας τα οποία έχει θέσει η ΠΟΥ και η E.E. Στην ανακοίνωσή της τονίζει επίσης ότι οι Βρετανοί δεν καταναλώνουν περισσότερο από ένα τέταρτο μερίδας ψαριού πλούσιου σε λιπαρά την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή