Εύποροι καταναλωτές, παχύσαρκοι και με άγχος

Εύποροι καταναλωτές, παχύσαρκοι και με άγχος

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. H δικαιότερη κατανομή των καταναλωτικών αγαθών μπορεί να οδήγησε στον εκδημοκρατισμό του lifestyle, αφού σήμερα πάνω από το 25% των ανθρώπων της υφηλίου απολαμβάνουν έναν τρόπο ζωής, που κάποτε ανήκε στους πλούσιους, παράλληλα όμως προκάλεσε αύξηση του δανεισμού και της παχυσαρκίας, συνεπώς και του άγχους. Ουσιαστικά η παρατήρηση της Worldwatch επιβεβαιώνει στην πράξη το τετριμμένο ρητό ότι ο πλούτος δεν φέρνει την ευτυχία. Στην ετήσια έκθεσή της η αμερικανική οργάνωση, η οποία παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις στον τομέα της κατανάλωσης και του τρόπου ζωής, επισημαίνει πως 1,7 δισ. άνθρωποι έχουν εισέλθει στην «καταναλωτική τάξη», υιοθετώντας τη δίαιτα, το σύστημα μεταφορών και τον τρόπο ζωής, που άλλοτε ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Από το 1960 το ποσό που δαπανούν τα νοικοκυριά σε όλο τον πλανήτη σε αγαθά και υπηρεσίες έχει τετραπλασιασθεί, αγγίζοντας τα 20 τρισ. δολ. το 2000. H Worldwatch εκτιμά ότι η κατανάλωση στις τάξεις των εύπορων ελίτ και σταδιακά και των μεσαίων στρωμάτων έχει ξεπεράσει τα όρια της ικανοποίησης αναγκών και έχει γίνει αυτοσκοπός. Παρόμοιες τάσεις καταγράφονται σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά στην Κίνα και την Ινδία. H έκθεση υπογραμμίζει πως η κατανάλωση από μόνη της δεν είναι απαραίτητα αρνητική. Ωστόσο «υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας, προσωπικά χρέη, οι χρονικές πιέσεις, καθώς και η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων. H πρόκληση τώρα είναι η κινητοποίηση των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των πολιτών να στρέψουν την προσοχή τους από τη στείρα συσσώρευση αγαθών στην εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους», τονίζει η έκθεση της Worldwatch. Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Κρίστοφερ Φλάβιν, «καθώς μπαίνουμε στον νέο αιώνα, η πρωτόγνωρη καταναλωτική όρεξη υπονομεύει τα φυσικά συστήματα, από τα οποία εξαρτόμαστε». Ταυτόχρονα δυσχεραίνεται η προσπάθεια των φτωχών να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν περισσότερα οχήματα από ό,τι άνθρωποι με διπλώματα οδήγησης. Τα νέα σπίτια στις ΗΠΑ είναι κατά 38% μεγαλύτερα το 2000 από ό,τι ήταν το 1975. Ωστόσο, μόλις το ένα τρίτο των Αμερικανών αυτοχαρακτηρίζονται «πολύ ευτυχείς», ακριβώς το ίδιο ποσοστό όπως και το 1957, όταν οι Αμερικανοί είχαν το μισό από τον σημερινό τους πλούτο. H έκθεση υπενθυμίζει πως μεταξύ των περιβαλλοντικών συνεπειών από την υπερκατανάλωση περιλαμβάνονται η εξαφάνιση των δασών και των υδροβιότοπων, η υπερβολική αλιεία και οι συγκοινωνίες, που σπαταλούν περίπου το 30% της παγκόσμιας ενέργειας και το 95% του πετρελαίου της. Οι προτεινόμενες λύσεις είναι η θέσπιση ειδικής φορολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος, η ψήφιση νόμων, που θα υποχρεώνει τη βιομηχανία να παράγει προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή