H Οδύσσεια δύο αποστολών στον Αρη

H Οδύσσεια δύο αποστολών στον Αρη

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιτυχής προσεδάφιση του σκάφους Spirit στον Αρη, την περασμένη Κυριακή, ήταν ένας θρίαμβος της τεχνολογίας, μια πολυπόθητη δικαίωση για τη NASA και τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα να μεταφερθεί νοητά στον Κόκκινο Πλανήτη, μέσα από πρωτοφανούς ευκρίνειας εικόνες. Ηταν όμως παράλληλα και μία πολιτική νίκη για την Αμερική, εφόσον το Spirit ολοκλήρωσε την κάθοδο στον Αρη άθικτο, ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή αποστολή, το «Be-agle 2» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, αγνοείται εδώ και δύο εβδομάδες. Οι δύο ανταγωνιστικές αποστολές αποκαλύπτουν ότι, παρά τις ελπίδες των επιστημόνων, το βασικό ζητούμενο δεν είναι κυρίως το ερευνητικό έργο αλλά το πολιτικό κύρος και η προβολή της δύναμης των κρατών στο διηνεκές.

Ασπρο – μαύρο, επιτυχία ή αποτυχία; Η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη και αντιφατική. Η ΝΑSΑ παρά την πρόσφατη επιτυχία της, η οποία ήρθε έπειτα από πολλές καταστροφές, έχει τεθεί υπό γενική αμφισβήτηση, ειδικά ύστερα από την πτώση του Κολούμπια. Από την άλλη η ESA, παρά την εξαφάνιση του Μπιγκλ 2, κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από τον Αρη έναν αμιγώς ευρωπαϊκό δορυφόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή