Καρκινογόνα είναι τα αποσμητικά;

Καρκινογόνα είναι τα αποσμητικά;

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.Καρκινογόνα ενδέχεται να είναι τα αποσμητικά μασχάλης, καθώς τα χημικά που περιέχουν διεισδύουν στο ανθρώπινο σώμα. Βρετανοί επιστήμονες κρούουν με μία αμφιλεγόμενη έρευνα τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον εντοπισμό χημικών στον ιστό γυναικών, οι οποίες πάσχουν από καρκίνο του μαστού. Αν και δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδείξεις ότι τα αποσμητικά είναι καρκινογόνα, οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για τον έλεγχο των χημικών, που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους.

Η βιομηχανία καλλυντικών επιμένει πάντως ότι τα επίμαχα χημικά, τα οποία λειτουργούν ως συντηρητικά, έχουν την έγκριση των επιθεωρητών και θεωρούνται ασφαλή. Αντικαρκινικές φιλανθρωπικές οργανώσεις ζήτησαν επίσης προσεκτική ανάγνωση των ευρημάτων, επισημαίνοντας πως δεν στοιχειοθετείται άμεση σχέση μεταξύ των καλλυντικών και της εκδήλωσης καρκίνου.

Η δρ Φιλίππα Νταρμπρ και οι συνάδελφοί της στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ διενήργησαν ελέγχους σε δείγματα είκοσι διαφορετικών ανθρώπινων όγκων στο μαστό. Στα 18 από αυτά τα δείγματα ανιχνεύθηκαν στοιχεία των επικίνδυνων, όπως φαίνεται, χημικών. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται χημικά στο εσωτερικό όγκων, δημιουργώντας την υπόνοια ότι οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται στον ιστό του μαστού, αφότου απορροφώνται από το δέρμα. Τα επίμαχα χημικά είναι συνθετικά και χρησιμοποιούνται στη συντήρηση καλλυντικών, όπως κρεμών προσώπου και μασκών, αλλά και σε έλαια, λιπαρά, βερνίκια παπουτσιών, κόλλες. Οπως επισημαίνει σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα Γκάρντιαν, επί μακρόν εκφράζονταν ανησυχίες ότι τα αποσμητικά προκαλούν καρκίνο, αν και οι φήμες αυτές έμοιαζαν περισσότερο με αστικούς μύθους παρά με πραγματικότητα.

Συνάδελφοι της Φαρμπρ διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα των ευρημάτων. O υπεύθυνος της ευρωπαϊκής έκδοσης της επιθεώρησης, στην οποία δημοσιεύθηκε η μελέτη, δρ Φίλιπ Χάρβεϊ κάλεσε τους επιστήμονες και το καταναλωτικό κοινό να ερμηνεύσουν με προσοχή την έρευνα, αν και χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρά τα συμπεράσματά της. «Είμαστε εκτεθειμένοι σε κάθε είδους χημικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα προκαλούν καρκίνο», σχολίασε από την πλευρά της η Κάρολ Σικόρα, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Κολέγιο Ιμπίριαλ του Λονδίνου, ενώ ο επικεφαλής της αντικαρκινικής έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δρ Ρίτσαρντ Σάλιβαν, τόνισε ότι το μέγεθος του δείγματος της μελέτης είναι πολύ μικρό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή