Σύγκρουση Μιλόσεβιτς με μάρτυρα

Σύγκρουση Μιλόσεβιτς με μάρτυρα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Ανανεωμένος εμφανίστηκε, χθες, στη Χάγη, ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και δημιούργησε για πολλοστή φορά εντάσεις εξαπολύοντας φραστικά πυρά κατά πρώην δημοσιογράφου της «Φωνής της Αμερικής». H δίκη του στο Διεθνές Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία εισήλθε στην τελική της φάση, κατά την οποία οι εισαγγελείς του OHE θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ότι ο Σέρβος ηγέτης ήταν αυτός που έδινε εντολές στις σερβικές δυνάμεις, κατά τις μαύρες περιόδους των εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, στην Κροατία και στη Βοσνία. Οι εισαγγελείς πρόκειται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατηγορία της γενοκτονίας που έλαβε χώρα κατά τις εθνικές εκκαθαρίσεις στον πόλεμο της Βοσνίας.

Προθεσμία 17 ημερών

Ο πρώτος μάρτυρας, ύστερα από διάλειμμα τριών εβδομάδων, ήταν ο ρεπόρτερ Νενάντ Ζαφίροβιτς, η κατάθεση του οποίου κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να συνδεθεί ο Μιλόσεβιτς με την ηγεσία των Σέρβων της Βοσνίας που διέταξε τη σφαγή περίπου 7.000 ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα της Αν. Βοσνίας, το 1995. Μετά δύο χρόνια ακροαματικής διαδικασίας, οι εισαγγελείς έχουν περιθώριο 17 ημερών για να παρουσιάσουν τα στοιχεία εις βάρος του κ. Μιλόσεβιτς, αντιμέτωπου με 66 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας. Θα ακολουθήσει νέα διακοπή τριών μηνών για την προετοιμασία της υπεράσπισής του. Οι εισαγγελείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι είχε τον πλήρη έλεγχο της δράσης των στρατευμάτων και ότι δεν φρόντισε να αποτρέψει τα εγκλήματα ή να τιμωρήσει τους ενόχους. O Μιλόσεβιτς αρνείται ότι είχε τέτοιου είδους εξουσίες εκτός των σερβικών συνόρων και υποστηρίζει ότι δεν είχε επαρκή έλεγχο επί του σερβικού στρατού της Βοσνίας για να αποτρέψει τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Γι’ αυτό ακριβώς το θέμα ξέσπασε η φραστική σύγκρουση μεταξύ του κατηγορούμενου και του Νενάντ Ζαφίροβιτς, ο οποίος εργαζόταν στη σερβική υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής αλλά και στο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου B-92. O τελευταίος ανέφερε ότι σε όλες τις ανεπίσημες συζητήσεις ο Μιλόσεβιτς είχε το κωδικό όνομα «Μεγάλο Αφεντικό» και ότι απευθυνόμενος στους Σέρβους της Βοσνίας χρησιμοποιούσε τον όρο «εμείς» και όχι το «εσείς». Το επιχείρημα εξόργισε τον κατηγορούμενο: «Φυσικά», είπε, «δεδομένου ότι είμαι Σέρβος, καμιά φορά χρησιμοποιώ το εμείς». Μεγαλύτερη βαρύτητα αναμένεται να έχει η κατάθεση του πρώην διοικητή του NATO Ουέσλι Κλαρκ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ο Μιλόσεβιτς γνώριζε ότι υπήρχε κίνδυνος γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, αλλά συνέχισε να υποστηρίζει τους Σέρβους της Βοσνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή